Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

"Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι, όχι Μακεδόνες"









ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ *

«Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και όχι Μακεδόνες»

Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και όχι Μακεδόνες, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Ταρνανίδης, χθες, Κυριακή, το πρωί, σε διάλεξη που έδωσε στη Χριστιανική Εστία Λάρισας. Ο διακεκριμένος στον επιστημονικό κλάδο των σλαβικών μελετών καθηγητής ανέλυσε το πώς οι «κατά Μακεδονίαν Σκλαβήνοι» των βυζαντινών χρόνων μεταλλάσσονται έντεχνα σε απογόνους των Μακεδόνων μπροστά στα μάτια της αμήχανης ελληνικής διπλωματίας.

Με βάση τις ιστορικές πηγές, ο καθηγητής κ. Ταρνανίδης περιέγραψε ενώπιον του κοινού της Λάρισας ανάγλυφη την εικόνα της παρουσίας των Σλάβων στο χώρο της Μακεδονίας, των προγόνων των σημερινών «Σκοπιανών» το χρόνο της εμφάνισής τους, τις συνθήκες και τις περιοχές εγκατάστασής τους, τις σχέσεις τους με τους Βυζαντινούς, καθώς και με τους όμαιμους και ομόδοξους Βούλγαρους και Σέρβους, στην κυριαρχία των οποίων περιήλθαν διαδοχικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώσπου και μέσω της τουρκοκρατίας να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας, με μια ασαφή εθνική ιδεολογία, ταυτότητα και κοινωνική συγκρότηση.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η ελληνική διπλωματία βρέθηκε εξαρχής, εγκλωβισμένη στα συνθήματα «η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική» και για το όνομα, «ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα!». Συνθήματα δηλαδή, τα οποία, ενώ ηχούσαν ακραία, μαξιμαλιστικά και επεκτατικά σε βάρος των υπόλοιπων κατοίκων της ιστορικής Μακεδονίας - γι’ αυτό και κατακρίθηκαν από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα - άφηναν απ’ έξω την ουσία του προβλήματος. «Η ελληνική πλευρά επιδόθηκε στην αναβίωση του από όλες τις πλευρές λυμένου προβλήματος της ελληνικότητας των Μακεδόνων, αφήνοντας έξω από τα ενδιαφέροντα και τα επιχειρήματά της την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τη με επιστημονικά και ασφαλή επιχειρήματα απόδειξη και πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης ότι οι εκείθεν των συνόρων μας πληθυσμοί, οι οποίοι ομιλούν σλαβικά, έχουν παραδόσεις σλαβικές και σε τίποτε δεν διαφέρουν πολιτιστικά από τους υπόλοιπους ορθόδοξους Σλάβους (τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Ρώσους), είναι καθαρόαιμοι Σλάβοι, αδελφοί φυλετικά με όλους τους άλλους και δεν έχουν καμιά σχέση με τους Μακεδόνες.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, είναι σαφές ότι καμιά ονομασία της εν λόγω χώρας, σύνθετη, με επιθετικό προσδιορισμό, γεωγραφικό ή άλλο, διπλή ή τριπλή, δεν μπορεί να ανακόψει την καλπάζουσα διαστρεβλωτική διεργασία που πραγματοποιείται ανάμεσα στον ανυποψίαστο γειτονικό λαό, ο οποίος φαίνεται έτοιμος όχι μόνο να απαρνηθεί τους προγόνους και την εθνική του καταγωγή, αλλά και να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει το μακεδονικό όνομα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ούτε ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τους όποιους διεκδικητές θελήσουν να της κλέψουν την ιστορία της. Π.χ. η επωνυμία Σλαβομακεδόνες θα μπορούσε να αποτελέσει μία σχετικά αντικειμενική και υπό τις παρούσες συνθήκες σωστή λύση, αν δεν προσέκρουε στην ακραία και ανεδαφική θέση του «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα», στη δίκαια αντίδραση των Αλβανών που αποτελούν μεγάλο και αξιόλογο μέρος του πληθυσμού της χώρας και φυσικά στην ανειλικρινή στάση των Σκοπιανών, οι οποίοι, βλέποντας ότι μπορούν να νομιμοποιηθούν ως επιβήτορες σε ξένα χωράφια από την εν πολλοίς αδιάφορη διεθνή κοινή γνώμη, πίστεψαν ότι μπορούν να καταστούν και οι μοναδικοί ιδιοκτήτες τους» πρόσθεσε.

Και ο καθηγητής κατέληξε, συνοψίζοντας και τα όσα από την ημέρα που τέθηκε το θέμα της ονομασίας του νέου κράτους είχε υποστηρίξει με άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις και δημοσιεύματά του: Η Ελλάδα, αφού χαράξει την κόκκινη γραμμή, η οποία θα πρέπει να περιοριστεί στο γενικό, τι μπορεί να αποδεχτεί και τι αποτελεί για το λαό της όρο απαράβατο, θα πρέπει να απεμπλακεί από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και υποχρεώσεις να καταθέσει τίτλους και ονόματα προς επιλογήν, στοιχεία τα οποία την εμφανίζουν ως δύναμη που επιδιώκει να επιβάλει τη θέλησή της σε ξένες υποθέσεις. Αντίθετα, αν η κόκκινη γραμμή της συνοψιζόταν στη γενική απαίτηση, το όνομα της γείτονος, ανεξάρτητα ποιο θα είναι, να οδηγεί στην αυτόματη διάκριση του λαού της από τους Ελληνες Μακεδόνες και να μην επιτρέπει σύγχυση ούτε μεταξύ των λαών μας ούτε στη διεθνή κοινότητα, η αναζήτηση κατάλληλου ονόματος θα μεταφέρονταν εξ ολοκλήρου στην άλλη πλευρά.

* Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωαν. Καραμήτρος, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ.κ. Βασ. Στεργιούλης και Χάρης Ανδρεόπουλος, διευθυντές Λυκείων, Γυμνασίων, δεκάδες εκπαιδευτικοί (καθηγητές και δάσκαλοι), εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

* Δημοσίευμα της εφημ. "Ελευθερία" της Δευτέρας (8/12/2008, σελ. 19)

Δεν υπάρχουν σχόλια: