Δοκιμαστικό, ανεξάρτητο ιστολόγιο ενημερωτικού χαρακτήρα για θέματα Θεολογίας και Εκπαίδευσης. Λειτουργεί από 1ης/1/2011 ως διαφορετική συνέχεια του ιστολογίου της "Ενωσης Θεολόγων Ν. Λάρισας" (2008 - 2010), από τον ίδιο δημιουργό. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών τους.
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Η Ενωση θεολόγων συγχαίρει τον υπουργό Παιδείας
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανθίμου Γαζή 35, Λάρισα (ΤΚ 41222)
Τηλ. – Fax: 2410 – 618007
http://theologylar.blogspot.com/
Λάρισα, 24 Νοεμβρίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Eνωση θεολόγων ν. Λάρισας εκφράζει την ικανοποίησή της για τις τελευταίες δηλώσεις του αξιότιμου υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Με τις επιβεβλημένες αυτές δηλώσεις κατέστη σαφές και διευκρινίσθηκε πλήρως ότι το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους μαθητές, ενταγμένο στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου.
Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί πλήρως το αίσθημα του ορθόδοξου ελληνικού λαού, στη συνείδηση του οποίου είναι βαθιά ριζωμένη η ελληνορθόδοξη παράδοση. Αλλωστε τα Θρησκευτικά είναι το κατεξοχήν παιδευτικό μάθημα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, ως μορφωτικό αγαθό, στην εποχή μας η οποία μαστίζεται από τη διαφθορά, τη βία, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και άλλα δεινά.
Για το λόγο αυτό συγχαίρουμε τον αξιότιμο κ. υπουργό. Απομένει, όμως, η αποστολή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου, ώστε να τεθεί τέρμα στο χωρίς λόγο ανακύψαν θέμα της αμφισβήτησης της υποχρεωτικότητας διδασκαλίας του μαθήματος στους ορθόδοξους μαθητές.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Στεργιούλης Χάρης Ανδρεόπουλος
[Aναδημοσίευση:
* alfavita:
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank26_11_08_842.php
* esos:
http://www.esos.gr/82/deyterovathmia/thriskeftika-26-11-2008.htm]
* Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:
http://www.sch.gr/portal/media-type/html/language/el/page/default.psml/js_pane/7000,710?jump=8292
*Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης:
http://www.imlarisis.gr/main.php?p=704&more=1#more704
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΤΟΣΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ; ΤΙΠΟΤΕ! Ας ΜΑΖΕΨΕΙ ΠΡΩΤΑ ΟΣΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ; ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ -ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ- ΟΣΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΓΡΕΜΙΣΕΙ;
Η Ενωση Θεολόγων ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τις θέσεις εργασίας των θεολόγων στη Μέση Εκπαίδευση. Αυτό πείτε και αφήστε τα παχυλά ψέματα για την όποια αξία έχει το πλέον αποτυχημένο μάθημα της ελληνικής εκπαίδευσης.
Για σας. Ως γονιός δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.
Το παιδί μου θέλει να απαλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.
Για να το πετύχω αυτό αρκεί μια απλή αίτηση;
Υπογραμίζω ότι δεν επιθυμώ σε καμία των περιπτώσεων να δηλώσω ποιο θρήσκευμα πιστεύω ή ποιο θρήσκευμα δεν πιστεύω.
Είμαι μαθητής Λυκείου. Οι γονείς μου με βάπτισαν σε βρεφική ηλικία (χωρίς ασφαλώς να με ρωτήσουν) ορθόδοξο χριστιανό.
Βάσει αυτής της επιλογής των γονιών μου είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ το μάθημα των θρησκευτικών ή δικαιούμαι με κάποιο τρόπο να απαλλαγώ από αυτό.
α) Οι ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνται απαλλαγής. Ετσι ορίζει η εγκύλιος. Δικαιούνται βεβαίως να πάψουν να είναι ορθόδοξοι, οπότε με μια απλή αίτηση και χωρίς να δηλώσουν αιτία ή λόγο, μπορούν να απαλλαγούν. Είναι θέμα συνείδησης και προσωπικής αξιοπρέπειας.
β) Η Ορθόδοξη Θεολογία θεωρεί την ελευθερία απόλυτο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να θεωρεί θεμιτό το δικαίωμα απαλλαγής, όχι μόνο από τα Θρησκευτικά, αλλά και από την άλγεβρα. (αλήθεια με βάση το σκεπτικό του Συνηγόρου του Πολίτη περί "συνείδησης", κλπ. γιατί να μην δικαιούται απαλλαγής απ' τα Μαθηματικά κάποιος/-α που για συνειδησιακούς λόγους τα έχει βαρεθεί (...έτσι, απλά και ειλικρινά) και ενδιαφερόμενος για ανθρωπιστικές σπουδές θέλει να δώσει βαρύτητα στα Αρχαία, τα Νέα, τα Λατινικά, κλπ.;
'Η, γιατί να μην μπορεί να απαλλαγεί από τα Στοιχεία Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για λόγους "συνείδησης" κάποιος που εμφορείται από αναρχικά
φρονήματα;
'H γιατί να μην μπορεί να απαλλαγεί από τις "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" (ΑΟΘ) κάποιος που εμφορείται από μαρξιστικές αντιλήψεις στο πεδίο της οικονομίας;
'H μήπως για κάποιους το πρόβλημα συνείδησης υπάρχει ...μόνο για τα Θρησκευτικά;...
(Τελικά, τέτοιο σχολείο θέλουμε;
Το σκεπτικό που αναπτύσσεται παραπάνω είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μια γενικότερη συζήτηση στο θέμα της εκπαίδευσης.
Θα με ενδιέφερε ωστόσο να μάθω για το συγκεκριμένο θέμα που συζητιέται, ποια είναι η θέση της ένωσης Θεολόγων.
Δηλαδή, εφόσον κάποιος πάψει να είναι ορθόδοξος (το δίνει το δικαίωμα αυτό η ελληνική πολιτεία. Κατά την άποψή σας λοιπόν:
1.Πρέπει να δικαιούται να απαλλαγεί από το μάθημα ή
2. Το μάθημα θα ΠΡΈΠΕΙ να επιβάλλεται ως υποχρεωτικό για όλους (τόσο ορθόδοξους όσο και ετερόδοξους).
Eφ' όσον πάψει κάποιος νά' ναι ορθόδοξος, βάσει του νόμου δικαιούται την απαλλαγή.
Για το αν το θρησκευτικό μάθημα πρέπει νά' ναι υποχρεωτικό για όλους (όπως π.χ είναι η Ιστορία, η Αγωγή Πολίτου, η Βιολογία, κλπ), αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ανοικτής επιστημονικής συζήτησης που ευρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιό μας την άποψη επί του θέματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Η ερώτηση δεν είναι αν δικαιούται κάποιος ετερόδοξος την απαλλαγή, αλλά ποια είναι η θέση σας (ως ένωση θεολόγων) επί του θέματος.
Από ότι κατάλαβα (αν και δε βλέπω να απαντάτε ευθέως) θεωρείτε ότι πρέπει να υποχρεώνονται όλοι (ορθόδοξοι και μη...) να το διδάσκονται.
Διορθώστε με αν σας ερμηνεύω λάθος.
Κάτι άλλο που επίσης δεν καταλαβαίνω είναι το αν (κατά την άποψή σας πάντα) πρέπει κάποιος να καταθέτει και δήλωση "μη πίστεως" στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα (προφορική ή γραπτή) προκειμένου να απαλλαγεί.
Διευκρινίζω ότι γνωρίζω τι λέει ο νόμος. Με ενδιαφέρει να μάθω τη δική σας άποψη ως ένωση Θεολόγων και ως εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Ενωση Θεολόγων έχει ΞΕΚΑΘΑΡEΣ θέσεις:
* Οι ορθόδοξοι - όσο νιώθουν κι' όσο είναι ορθόδοξοι, άρα δεν έχουν πρόβλημα θρησκευτικής συνείδησης - κάθε άλλο - να παρακαλοθούν το θρησκευτικό μάθημα, όπως όλα τ' άλλα μαθήματα.
* Οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι εφ' όσον έχουν πρόβλημα θρησκευτικής συνείδησης έχουν κάθε
δικαίωμα να απαλλάσσονται - καταθέτοντας μια απλή δήλωση χωρίς εξηγήσεις (όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη είναι, πάντως, το θρησκευτικό μάθημα ν' αποκτήσει νέα νομιμοποιητική βάση, ούτως ώστε να γίνει υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές, όπως π.χ. το μάθημα της Ιστορίας.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ μου δεν νοοείται γενική εκπαίδευση χωρίς θρησκευτική παιδεία.
Δημοσίευση σχολίου