Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008

Ανακλήσεις απαλλαγών, εν όψει, για τα Θρησκευτικά

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΟΡΘΔΟΞΟΥΣ -ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ

"Oδηγία" για τη πιστή τήρηση

της εγκυκλίου περί απαλλαγών

* Την ικανοποίησή του εκφράζει για τις εξελίξεις ο τομέας Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου


Να εκδώσει «οδηγία» με την οποία θα καλεί τους διευθυντές των σχολείων να ανακαλέσουν τυχόν αποφάσεις τους για παροχή δικαιώματος απαλλαγής απ’ το θρησκευτικό μάθημα σε Ορθοδόξους μαθητές, κάλεσε χθές το υπουργείο Παιδείας, ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρ. Θεολογίας, Σταύρος Γιαγκάζογλου.

Μιλώντας χθες (Παρασκευή, 21/11/2008, 6 - 7 μ.μ.) στην εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία» του Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) και στο δημοσιογράφο – θεολόγο Χάρη Ανδρεόπουλο, το στέλεχος του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, ανέφερε ότι μετά την διασαφήνιση του ζητήματος, ότι για τους Ορθοδόξους μαθητές το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ να εκδώσουν και αποστείλουν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Β/θμιας και Α/βάθμιας εκπαίδευσης οδηγία εφαρμογής της εγκυκλίου περί απαλλαγών.


Με την οδηγία αυτή θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι οι Ορθόδοξοι υποχρεούνται να παρακολουθούν κανονικά τα Θρησκευτικά, όπως ακριβώς και τ’ άλλα μαθήματα και να καλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ανακαλέσουν τις τυχόν απαλλαγές που δόθηκαν σε Ορθοδόξους μαθητές.

* Τέλος, ο κ. Γιαγκάζογλου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον, εκ μέρους του υπουργού, χαρακτηρισμό του μαθήματος ως «γνωσιολογικού» και όχι ως «ομολογιακού - κατηχητικού», υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές ανοίγουν προοπτικές πολύ θετικές για το θρησκευτικό μάθημα, ως μορφωτικό αγαθό ιδιαίτερης γνωσιακής και παιδαγωγικής αξίας.

NEEΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Από το υπ. Παιδείας εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2008


Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε δυο κουβέντες από αυτά τα οποία εξαγγείλατε;
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Γιορτάζουμε ουσιαστικά την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία αλλά και την πολιτεία για τη μέριμνα που πρέπει να επιδείξει, όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Ενεργοποιούμε εκ νέου το Παρατηρητήριο του Παιδιού, το οποίο έχει σαν στόχο πρώτα απ’ όλα να ενημερώνει τη νέα γενιά, να ευαισθητοποιεί την κοινωνία και να κινητοποιεί την πολιτεία, ώστε να αναλαμβάνονται οι πρέπουσες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτά τα δικαιώματα να προστατεύονται στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα προστατέψετε π.χ. παιδιά με παραβατικότητα, με ναρκωτικά;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται. Έχουμε υπογράψει προγραμματική συμφωνία με αρκετούς δικηγορικούς συλλόγους στη χώρα, για να παρέχουν δωρεάν νομική προστασία σε νέα παιδιά. Έχουμε επίσης συνεργαστεί με Πανεπιστήμια για να παρατηρούν διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που εμφανίζουν έξαρση και να υποδεικνύουν τις κατάλληλες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλαμβάνονται από το κράτος. Έχουμε μπει μπροστά σε μια σειρά από ενημερωτικές καμπάνιες προς γονείς, παιδιά, αλλά και κοινωνικούς φορείς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα του παιδιού και γενικότερα υπάρχει ένα φάσμα δραστηριοτήτων το οποίο θα εκδηλώνεται όχι μόνο κεντρικά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των παιδιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει ένα άλλο θέμα σχετικά με διάφορους Διευθυντές σχολείων, οι οποίοι παρά την οδηγία σας, παρά την εγκύκλιό σας, ζητούν από τους γονείς να δηλώνουν για ποιο λόγο απαλλάσσεται το παιδί τους από το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτό είναι η μία πλευρά του ερωτήματος και η άλλη είναι η διαφωνία που έχετε με το Συνήγορο του Πολίτη. Εγώ προσωπικά δεν την έχω καταλάβει.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτα απ’ όλα θα σας πω ότι το θέμα έχει λυθεί οριστικά μέσα από τις εγκυκλίους τις οποίες έχουμε στείλει. Και βεβαίως η διοίκηση σε όλο της το φάσμα θα πρέπει να παρακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Αν θέλετε να επαναλάβω το περιεχόμενο αυτών των οδηγιών, να σας πω ότι το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό για όλους. Οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι έχουν δικαίωμα για λόγους συνείδησης να εξαιρεθούν, χωρίς όμως να δηλώσουν το δόγμα στο οποίο πιστεύουν και έτσι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Επομένως η εξαίρεση αφορά τους μη ορθόδοξους. Από εκεί και μετά όποιος εξαιρείται, αν είναι αλλοδαπός μπαίνει σε ένα μάθημα ενισχυτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, αν είναι ημεδαπός αλλά ετερόδοξος ή αλλόθρησκος, ο Σύλλογος Διδασκόντων ορίζει πώς θα καλύπτεται η χαμένη ώρα με την παρακολούθηση μαθημάτων που πιθανότατα ο ίδιος ο μαθητής είναι αδύναμος. Από εκεί και μετά, για το θέμα του Συνήγορου του Πολίτη, νομίζω ότι έχει δημοσιοποιηθεί ποια ήταν η ενόχληση του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε, υπερέβη ουσιαστικά κάποια όρια και περιγράφεται στην επιστολή μου ο ακριβής λόγος για τον οποίο εκφράστηκε αυτή η δυσαρέσκεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σαφώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς λέτε, αλλά πώς θα αποδείξω εγώ ότι είμαι ορθόδοξη; Θα πρέπει να πάω μια επιστολή, ένα δικαιολογητικό;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όταν γίνεται αναφορά σε θέματα συνείδησης, εννοούμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν μπορούν να υπεισέρχονται στον όρο συνείδηση ιδεολογικοί, πολιτικοί ή άλλοι λόγοι που μπορούν να νομιμοποιήσουν μια τέτοιου είδους εξαίρεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: