Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Θεολογικό συνέδριο στη Κρήτη με θέμα : "Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών"


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΝΩΝ 66, Τ.Κ. 713 05 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΤΗΛ. 2810 253496 FAX 2810 315278

Ηράκλειο, 11 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Έτος Αποστόλου Παύλου - Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο, με θέμα «Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών»»

Κατά το φετινό έτος, συμπληρώνονται 2000 χρόνια από τη γέννηση του Αποστόλου Παύλου. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Χριστιανισμού, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του την ευθύνη της διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Για τον Χριστιανισμό, υπήρξε μέγας απόστολος και φωτιστής, ο κατεξοχήν διδάσκαλος της εκκλησιολογίας, της ιεραποστολής, της αγάπης, της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ποιμαντικής μέριμνας. Στην Καινή Διαθήκη σώζονται δεκατέσσερις επιστολές του. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, οι περιοδείες του και γενικότερα το έργο του χαρακτηρίζεται ως τεράστιος άθλος.

Η προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου είναι πολύ σημαντική για τον Ελληνισμό, επειδή οι χριστιανικές κοινότητες που ίδρυσε, στις ελληνικές πόλεις που περιόδευσε, οδήγησαν στη γόνιμη συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Πρόκειται για κοσμογονικό γεγονός πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε στη συνέχεια ο βυζαντινός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ιδιαιτέρως, είναι σημαντικός για την Κρήτη αφού η έλευσή του στο νησί υπήρξε βασικός παράγοντας για την ισχυροποίηση του χριστιανικού στοιχείου και την οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, η οποία από τότε χαρακτηρίζεται ως αποστολική. Για την οργάνωσή της Εκκλησίας της Κρήτης όρισε τον μαθητή του Τίτο ως πρώτο Επίσκοπό της, προς τον οποίο μάλιστα έγραψε και Επιστολή η οποία σώζεται μέσα στην Καινή Διαθήκη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης όρισε το τρέχον έτος 2008 ως «Έτος Αποστόλου Παύλου» και προγραμμάτισε ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, με σπουδαιότερη το πρόσφατο Βιβλικό Συμπόσιο, στο πλαίσιο του οποίου επισκέφτηκαν το νησί της Κρήτης οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στο πλαίσιο της επετείου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με θέμα «Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών». Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στην έδρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, έχει αναλάβει τη φιλοξενία των εργασιών και των συνέδρων. Τις οργανωτικές ευθύνες για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο συνεδριακό κέντρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, στο Ηράκλειο. Θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 16:30, και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ώρα 15:30.

Το Συνέδριο έχει εξασφαλίσει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπως και την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τους εργαζόμενους θεολόγους καθηγητές. Αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 200 θεολόγοι καθηγητές από ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και πολλά στελέχη από τους χώρους της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, βασικοί εισηγητές του Συνεδρίου είναι:

1. Ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ακαδημαϊκός, τ. πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
2. Ο κ. Χριστινάκης Παναγιώτης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
3. Ο κ. Δεληκωνσταντής Κωνσταντίνος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
4. Ο κ. Ρεράκης Ηρακλής, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
5. Ο κ. Χατζησταματίου Σταμάτιος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6. Ο κ. Βασιλειάδης Πέτρος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. Ο κ. Μπελέζος Κωνσταντίνος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
8. Ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχουν προγραμματιστεί εισηγήσεις και ανακοινώσεις για ποικίλα θέματα που αφορούν στη δράση και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις για τις εκκλησιολογικές θέσεις του, για τη διδασκαλία σε θέματα γάμου και οικογένειας, για τις παιδαγωγικές και τις περιβαλλοντικές αντιλήψεις και τη σχέση του με την Κρήτη. Ακόμη, για τη σημασία που έχει η διδασκαλία και το έργο του για τη γέννηση και την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κορυφωθούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο μοναστήρι της Οδηγήτριας στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας. Στη συνέχεια οι σύνεδροι θα επισκεφτούν τους τόπους όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε ο Απόστολος Παύλος, δηλαδή τους Καλούς Λιμένες και την αρχαία Γόρτυνα.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Ο Γεν. Γραμματέας
του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς
Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: