Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Aδιόριστοι θεολόγοι: Συγκέντρωση στη Λάρισα


Ενημερωτική συγκέντρωση συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 η Συντονιστική Επιτροπή αδιορίστων θεολόγων ν. Λάρισας, καλώντας σε συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενο αδιόριστο θεολόγο από τη ευρύτερη θεσσαλική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και ο συντονισμός παρεμβάσεων και δράσεων για την υλοποίηση εκ μέρους του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος - και η οποία απηχεί και τη θέση της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) - για το διορισμό θεολόγων στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στις Ιερές Μητροπόλεις, στα Μουσεία, κ.α. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης Θεολόγων Ν. Λάρισας, στη «Χριστιανική Εστία», οδ. Ανθίμου Γαζή 35 (απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας) στις 8.30 μ.μ.

* Για επικοινωνία με την Συντονιστική Επιτροπή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη της Σ.Ε, Καραμαλίγκα Ζωή 6947 - 273783, Παπαιωάννου Μαρία 6944 - 999440, Μπεκίρη Αλέξανδρος 6934 - 617724, Καναβούρα Σταυρούλα 6936 – 547499 και Παυλή Μιχαήλ 6945 – 319698 και για διαρκή ενημέρωση στο ιστολόγιο
της Ενωσης Θεολόγων Ν. Λάρισας: http://theologylar.blogspot.com/

4 σχόλια:

sofia είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και καλή δύναμη για τον αγώνα σας.Κάποτε και από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή,Δεν είναι τυχαίο που η κίνηση προέρχεται από την Λάρισα όπου η τοπική Διοικούσα Επιτροπή δείχνει την ευαισθησία της ενεργά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Θεολόγους και το μάθημα των θρησκευτικών.
Ένα ερώτημα όμως θέλω να κάνω στον διαχειριστή της σελίδας.Ενημερώνομαι καθημερινά από την σελίδα αυτή διότι προσφέρει καθημερινή ενημέρωση σε πολύ ευαίσθητα θέματα που αφορά τους Θεολόγους και το μάθημα των θερησκευτικών.Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί ενώ εδώ και 1,5 χρόνια κατά καιρούς έχουνε γίνει καταγγελίες από τον "γενικής αποδοχής" σεβαστό ομότιμο καθηγητή Θεολογίας π.Γ.Μεταλληνό σχετικά με αλλαγές στο βιβλίο που έχουνε γίνει στο βιβλίο της Α' Λυκείου που έχει συγγράψει,χωρίς να τον ρωτήσουν, γιατί δεν αποτελούν και θέμα ανάρτησης της σελίδας αυτής.

Haris Andreopoulos είπε...

Αγαπητέ φίλε, κατ' αρχάς, Χριστός Ανέστη και Χρόνια σας Πολλά!

Tην θαυμάσια εισήγηση του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού (από την Ημερίδα θεολόγων στη Λευκάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο)
ότι "ο χαρακτήρας του θρησκευτικού μαθήματος δεν θα πρέπει να είναι ούτε στενά ομολογιακός, ούτε γενικά θρησκειολογικός, αλλά κυρίως ιστορικός...", την κατεγράψαμε στο ιστολόγιό μας ΟΛΟΚΛΗΡΗ προς ενημέρωση των συναδέλφων: http://theologylar.blogspot.com/2009/02/blog-post_10.html

* Aναφορικώς με τα περί των "καταγγελιών για τις αλλαγές στα βιβλία", "που έγιναν χωρίς να τον ρωτήσουν, κλπ.", όχι απλώς θεωρούμεν, αλλά, εμμένοντες εις τα θέσμια, υποστηρίζομεν ότι υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι ημών, να διαλευκάνουν τα ζητήματα αυτά. Εμείς είμαστε ένα απλό παράρτημα της ΠΕΘ, ασχολούμενοι με θέματα της θεολογικής επιστήμης και της εκπαίδευσης. Επ' ουδενί εζηλώσαμεν ρόλον εισαγγελέως ή πειθαρχικού οργάνου περί θεμάτων εις α αναφέρεσθε.

Ζούμεν εις συντεταγμένην πολιτείαν και ο καθείς εξ ημών έχει έναν ρόλον να επιτελέσει. Αυτό διδάσκουμε και στους μαθητές μας και μ' αυτή τη συμπεριφορά, ως στάση ζωής, νομίζουμε ότι θα πρέπει να τους παραδειγματίσουμε.

(Υ.Γ. : Σας ευχαριστούμε για τις ευχές - δυναμώνουν το κουράγιο μας να συνεχίσουμε τον αγώνα. Να είσθε καλά!)

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και επίσης σας εύχομαι χρόνια πολλά.
Η προσέγγισή σας στο θέμα είναι σωστή εν μέρει.Πιστέψτε με ότι, αν οι καταγγελίες δεν γίνονταν από τον σεβαστό πατέρα Γεώργιο δεν θα τις λάμβανε ο κόσμος υπόψη του,ούτεε και εγώ.Όμως,επειδή πρόκειται περί σημαντικής προσωπικότητας της σύγχρονης εποχής, δεν μπορούμε να περνάμε επιδερμικά και χωρίς προβληματισμούς τις καταγγελίες του.
Κατά τη γνώμη μου,λανθασμένα διατυπώσατε την έκφραση "Επ' ουδενί εζηλώσαμεν ρόλον εισαγγελέως ή πειθαρχικού οργάνου περί θεμάτων εις α αναφέρεσθε.".Εδώ δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα για να το "παίξουμε" δικαστές και εισαγγελείς.Το θέμα είναι ηθικής τάξεως.Οι αλλαγές που γίνονται στα βιβλία των θρησκευτικών εγκρίνονται από του Θεολόγους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.Από την στιγμή που ο π.Γεώργιος δεν ερωτήθη και ενημερωθεί για αυτές τις αλλαγές,τότε οι Θεολόγοι του Π.Ι. αν είχανε την στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε να είχανε παραιτηθεί.Πράγμα που δεν έγινε.Όπως πολύ όμορφα κλείσατε την απάντησή σας προς εμένα με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εγώ σας ερωτώ, είναι σωστή στάση ζωής αυτή που "δείχνουμε" στους μαθητές, με τη συμπεριφορά των θεολόγων του Π.Ι;;Καταλαβαίνω την δυσκολία μιας παραίτησης,αλλά για την αγάπη του Κυρίου για εμάς,με την Σταύρωσή του προ ολίγων ημερών τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.Εκτός και αν τελικά έχουμε μπερδέψει τις αρχές του Ευαγγελίου με τις αντίστοιχες δικές μας που πηγάζουν από τον εγωισμό μας.Λυπούμαι αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μας,αλλά πιστεύω ότι ο ρόλος μας σε τέτοιου είδους θέματα,σαφώς και δεν είναι εισαγγελικός,αλλά σαφέστατα επίσης δεν πρέπει να είναι και μοιρολατρικός περιμένοντας από τους άλλους να γίνουνε οι "κακοί" αντί για εμάς.