Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

"Bυζάντιο" η Θεολογική Αθηνών...

Καταγγελίες καθηγητή για λαθροχειρίες!

"Βυζάντιο" η Θεολογική Αθηνών...

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των καθηγητών και των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά τις καταγγελίες του καθηγητή κ. Μάριου Μπέγζου, ο οποίος με επιστολή του προς όλους τους πανεπιστημιακούς αποκαλύπτει τους τρόπους αλλά και το κλίμα μέσα στο οποίο πολλές φορές λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Αφορμή για την έντονη αντίδραση και τις καταγγελίες που διατυπώνει ο γνωστός πανεπιστημιακός αποτέλεσαν τα όσα εκτυλίχθηκαν σε γενική συνέλευση Τμήματος της Σχολής. Τα γεγονότα που περιγράφονται - στην έγκυρη εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής" και σε ρεπορτάζ της έγκριτης δημοσιογράφου, κ. Μαρίας Aντωνιάδου - είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κυριαρχούν σε μια συνέλευση πανεπιστημιακών δασκάλων....

* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο blog των Θρησκευτικών: http://religiousnet.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είναι καιρός η Μπεγζιάδα να μπει στην άκρη. Αυτό το δήθεν επί παντός του επιστητού έχει αρχίσει να κουράζει. Πρέπει να αφήσουν τόπο εκείνοι που υποστηρίζουν όσους ισχυρίζονται ότι η θεολογία πρέπει επιτέλους να απαλλαγή από την Βίβλο και τους πατέρες, εκείνους που ισχυρίζονται ότι η μετοχή στις ενέργειες του Θεού εμφαίνει τη μετοχή στην ουσία τους να καταλάβουν την τρικυμία εν κρανίω που φέρουν. Για να μην ξεχνάμε και τα ξέκολλα...

Χωρίς να ασπάζομαι το σύνολο των θέσεων παραπέμπω στις επισημάνσης του Βελέντζα στον Ορθόδοξο Τύπο, που παρ' όλες τις ιδιομορφίες του είναι εύστοχος.

Δείτε σχετικό άρθρο στο Παρόν... Αυτό είναι που πονάει.

Καλά να μιλάν οι χήρες... να μιλάν και οι παντρεμένες πάει πολύ

Άντε γεια...

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλύτερο πρόβλημα από τις μεταξύ των καθηγητών διαμάχες για το ποιος θα διδάξει τι και ποιος θα προαχθεί σε ανώτερη θέση, είναι το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών. Και δυστυχώς από οικουμενιστική γρίπη νοσούν πολλοί καθηγητές όλων των Τμημάτων και Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με πρώτο το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης.
Για αυτό το θέμα του οικουμενιστικού προσανατολισμού των σπουδών θα έπρεπε πρωτίστως να ανησυχήσει η Ιεραρχία και άπαντες οι θεολόγοι.
Ο δε κ. Μπέγζος ας εγκαταλείψει τις διαμαρτυρίες κι ας μας ξαναθυμήσει τις θέσεις του για τα βιβλία του Ανδρουλάκη! Ο νοών νοείτω...

Haris Andreopoulos είπε...

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΙΕΣ

Oι απόψεις (καλές, κάλλιστες, κακές, κακάσχημες - δεν έχει σημασία) του καθηγητού κ. Μπέγζου διατυπώθηκαν και εκφράσθηκαν επωνύμως - τουτέστιν ορθοδόξως.

Το, λοιπόν, αδελφοί: όσοι εξ υμών συμμερίζεσθε την άποψη ότι οι θέσεις, οι απόψεις των χριστιανών -των φύσει ελευθέρων ανθρώπων - θα πρέπει να εκφράζονται επωνύμως, στείλτε μας τις αποψεις και τις θέσεις σας conta στις απόψεις του καθηγητού κ. Μπέγζου, η οποιουδήποτε ετέρου τινός. Οσοι θεωρείτε ότι η λιβελογραφικού τύπου ανωνυμία ταιριάζει σε χριστιανούς (εμείς ΔΕΝ το νομίζουμε) συνεχίστε να έχετε την άποψή σας και στείλτε τις ανώνυμες απόψεις σας σε άλλα blogs της αυτής αντιλήψεως.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

(Υ.Γ 1: Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι υπάρχουν αρκετά blogs θρησκευτικού και (υποτίθεται...) ομολογιακού περιεχομένου στα οποία η ανωνυμογραφία έχει καταντήσει σήμα κατατεθέν. Στείλτε λοιπόν εκεί τις απόψεις σας. Κι' αν κάποτε θεωρήσετε ότι η υπογραφή σας μπορεί να μπεί ελευθέρως, αβιάστως και χωρίς φόβο δίπλα στις απόψεις σας, εδώ είμαστε κι' εμείς για να τις δημοσιεύσουμε...

Υ.Γ2: Δίνουμε στους δυό παραπάνω ανωνυμογράφους το περιθώριο μιας ημέρας να υποστηρίξουν ΕΠΩΝΥΜΩΣ και θΑΡΡΑΛΕΩΣ τις ανώνυμες απόψεις τους. Τους παρακαλούμε να το πράξουν, σεβόμενοι τις αρχές του παρόντος blog. Ειδ' άλλως, ας απευθύνουν τις ανωνυμογραφίες τους σ' άλλα blogs.)

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο δήγμα Μπέγζιας δημοκρατίας. Η διαγραφή του post δείχνει την χρήση του blog. Ζητούνται χαζοί που από την οργή για τις βλακείες του Μπέγζου θα απαντήσουν επωνύμως για να τρέξει ο συντάκτης του blog να το προφτάσει στον Μέγα...

Αλλά αυτή την ηθική ξέρει και αυτή διδάσκει και κοινωνούν οι βαστάζοι. Ο Κουρμούλης είχε τον Μπαμπινιώτη και ο Μπέγζος όλους τους ομοίους σου. Αλλά αν νομίζεται ότι με αυτή την trendiα θα βγάλετε γκόμενα είστε γελασμένοι

Haris Andreopoulos είπε...

Αγαπητέ Κύριε, θερμά συγχαρητήρια για την Ορθοδοξολογία Σας!!! Θα πρέπει η ΠΕΘ να σας ανακηρύξει επίτιμο μέλος της, το δε Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας να σας ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα!

Εύγε, εύγε!!!

(Μόνο και μόνο για να γίνεται κατανοητή η διαφορά των αντιλήψεων, διατηρούμε τις ανωνυμογραφίες Σας.

Εύγε, εύγε!!!)

Σπυρίδων Παπακωστόπουλος, ο "Ευθύγλωσσος" είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε κ.Χάρη Ανδρεόπουλε, έχετε απόλυτο δίκιο σ' αυτά που λέτε. Κάποιοι εξ ημών καλύπτονται πίσω από την ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ανωνυμία τους και "περιμένουν στη γωνία με το τουφέκι" οποιοδήποτε συνάδελφο έχει το σθένος και το θάρρος να βγαίνει στα φόρα και να καταθέτει ελεύθερα την άποψή του. Είναι βλέπεις κάποιοι απ' αυτούς ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΙ και ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΟΙ, οι οποίοι έχουν αναγάγει την Ορθόδοξη πίστη σε ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Επικαλούνται το "ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΑΣΙ", χωρίς να έχουν καμμία απολύτως, συνειδητή, γνώση για την προσφορά των Πατέρων, την μακροθυμία και την αγάπη Αυτών. Σχετικά με τα ανώνυμα blogs, όλοι γνωρίζουμε ποιοι και ποια είναι, αλλά να μη χαίρονται ιδιαίτερα, διότι οσονούπω κατατίθεται, εντός του Αγούστου, νομοσχέδιο περί της άρσεως της ανωνυμίας και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμμένος. Πάντως, υπάρχει και ΕΠΩΝΥΜΟ θεολογικό blog, που απορρίπτει την οποιαδήποτε φανατική κραυγή, ανόητη απρέπεια και σκοταδιστική οργανωσιακή - προτεσταντική "μαχητικότητα", τύπου ΤΑΛΙΜΠΑΝ.(exagorefsis.blogspot.com)

Haris Andreopoulos είπε...

Aγαπητέ συνάδελφε "Ευθύγλωσσε", η ...πλάκα ξέρεις ποιά είναι; Οτι ενώ ο κόσμος τό' χει τούμπανο (!)(όλοι ξέρουμε ποιοί είναι, από ποιούς υποκινούνται, ποιά "σχολή" ακολουθούν, κλπ.) αυτοί τό' χουν κρυφό ...καμάρι!!!

Κατά δεύτερον: "Eυθύγλωσσε", συγχαρητήρια για το blog σου (exagorefsis.blogspot.com), το οποίο αποτελεί μια πραγματική "όαση Ορθοδοξίας" και το συνιστούμε ανεπιφυλάκτως τους συναδέλφους και φίλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Μετά τους "καλούς" ήρθαν και οι "καλύτεροι". Η θεολογία τι φταίει; Σαν φοιτητής είχα και τους μεν και τους δε και έμαθα πέντε γράμματα. Μελέτη και εξειδίκευση και διάλογος λείπει, όχι λόγια. Είναι καιρός για ουσία, όταν υπερασπιζόμαστε τη θέση μας στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Haris Andreopoulos είπε...

Mανώλη, συμφωνούμε απολύτως.
(Σ' ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο διάλογο - αυτόν προσπαθούμε να προωθήσουμε στο παρόν ιστολόγιο, με πνεύμα ορθόδοξο, τουτέστιν επωνύμως)

Κώστας είπε...

Πολιτισμένος διάλογος επωνύμων σε ένα blog! Βρε, μήπως κάπου κάνετε λάθος;
1. Αν θέσει κάποιος ένα όνομα στο σχόλιό του (π.χ. Κώστας, όπως εγώ σε αυτό το σχόλιο) που ξέρετε ότι είναι αληθινό και όχι ψεύτικο; Ή μήπως πρέπει να γράφει και επώνυμο και διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΦΜ κλπ;
2. Τα blog αποτελούν χώρο σχολιασμού επικαιρότητας με κύρια αρχή την ελευθερία και την ΑΝΩΝΥΜΙΑ. Είναι πρωτοφανες bloggers να χαίρονται γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να καταργήσει την ανωνυμία των blogs!
Μάλλον δεν ξέρετε πως δουλεύουν τα blog.
3. Γιατί δεν ενεργοποιείτε το μετριασμό σχολίων ώστε να επιτρέπετε τη δημοσίευση μόνο επωνύμων σχολίων;
4. Που είναι η ελευθερία του blog αυτού; Από τη μια αφήνει τα σχόλια ελεύθερα και από την άλλη απαιτεί επώνυμους σχολιασμούς.

Haris Andreopoulos είπε...

H ελευθερία του δικού μας blog αγαπητέ φίλε είναι ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που όταν κάνουν κριτική σ' έναν συνάνθρωπό μας, το κάνουν ΕΠΩΝΥΜΩΣ, υπό την έννοια ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των λεγομένων τους. Θα έχετε, πιστεύουμε, υπ' όψιν σας περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θεωρώντας εαυτούς Κριτές της Οικουμένης (...), δεν διστάζουν να βάλουν στο στόχαστρό τους από απλούς πιστούς και καθηγητές πανεπιστημίων μέχρι και Πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας...

Το μόνο που διστάζουν - κοίτα να δείς φίλε μου... - είναι να βάλουν κάτω απ' τα γραφόμενά τους είναι η υπογραφή τους...

Aυτό εσείς το θεωρείτε χριστιανική συμπεριφορά;

Σπυρίδων Παπακωστόπουλος, ο "Ευθύγλωσσος" είπε...

Όταν κάποιος με όρους ευπρέπειας και με επιχειρηματολογική θεμελίωση καταθέτει την άποψή του και ασκεί κριτική,ανασκευάζοντας ένα προς ένα τα σημεία διαφωνίας με την αντίθετη άποψη, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αντιθέτως, η ανωνυμία συνιστά δειλία και υπουλία, ιδιαιτέρως, όταν ανοίγεις το στόμα σου και "τσαμπουνάς ό,τι σου καπνίσει".
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ( διαχειριστής του exagorefsis.blogspot.com)

Ανώνυμος είπε...

"ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ" με ειρωνική διάθεση κ.Ανδρεόπουλε έτσι;
Αναρωτιέμαι αν και ο Αγ.Μάρκος ο Ευγενικός,ο Μέγας Αθανάσιος,ο Αγ΄Γρηγόριος ο Παλαμάς,ο Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος που αντιτάχτηκαν σε απλούς πιστούς,σε Ιεράρχες της εποχής τους, σε "καθηγητίσκους" και ακόμη σε Οικουμενικούς Πατριάρχες ήτανε "ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ" (ειρωνικά πάντα).Προφανώς ξέρω την απάντησή σας.Ήτανε ΕΠΩΝΥΜΑ......Για μένα προσωπικά η ουσία είναι που μετράει και όχι η επωνυμία ή η ανωνυμία (φαντάζομαι ότι διαθέτετε την στοιχειώδη δημοκρατική παιδεία να μου δώσετε το δικαίωμα να διαφωνώ μαζί σας, χωρίς να με κρίνετε αν διαθέτω ορθόδοξο χριστιανικό πνεύμα όπως έχετε εσείς πάντα).
Και να ξέρετε ότι όταν οι μεγάλοι πατέρες της εκκλησίας μας πολεμούσανε για την πίστη τους, δεν είχανε ανακυρηχθεί ακόμη Άγιοι,αλλά ήτανε απλοί άνθρωποι σαν εμένα και εσάς που σκοπός της ζωής μας είναι να γίνουμε Άγιοι.Αυτά τα λίγα με σεβασμό για τον ιδρώτα και τον αγώνα του κάθε αγωνιζόμενου χριστιανού,όποιος και αν είναι αυτός.Ας προσπαθούμε να μην μειώνουμε τους συνανθρώπους μας και να μας κυριεύει η εμπάθεια.Εκεί είναι η διαφορά του "ΚΑΛΟΥ" απ'του "ΕΝΑΡΕΤΟΥ" ανθρώπου.Για μένα άλλοι είναι οι "ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ".

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΑΡΙΣΑ

Σπυρίδων Παπακωστόπουλος, ο "Ευθύγλωσσος" είπε...

Αγαπητέ κ.Παπακωνσταντίνου, ορθώς ομιλείτε, αλλά να έχετε κατά νου το εξής: 1)δεν μπορούμε μόνο από τα λόγια κάποιου να συναγάγουμε, αβασάνιστα, ότι είναι εμπαθής και 2) οι συγκεκριμένοι Άγιοι Πατέρες που αναφέρατε, οι οποίοι είναι "τα κομάντα της Ορθοδοξίας", για ό,τι έκαναν είχαν πάντα την ευλογία του πνευματικού τους και ζούσαν εν τελεία υπακοή εντός της Εκκλησίας. Άρα, ας έχουμε την ευλογία του πνευματικού μας και τότε μπορούμε καλοπροαίρετα να "τρέξωμε τον προκείμενον ημίν αγώνα". Η ανωνυμία στην ορθόδοξη πίστη και ζωή της Εκκλησίας είναι συνυφασμένη με την αρετή της "σώζουσας σιωπής" και ταπείνωσης. Η επωνυμία, με την παρρησία της ομολογίας της Αλήθειας.
Με αγάπη, χωρίς ίχνος ηθικού ελέγχου και διδαχής

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
διαχειριστής του exagorefsis.blogspot.com

Haris Andreopoulos είπε...

ΠΡΟΣ κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

Αξιότιμε κύριε Παπακωνσταντίνου, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι .."ουσία είναι που μετράει και όχι η επωνυμία ή η ανωνυμία". Οταν έχουμε, όμως, απέναντί μας ανωνυμογράφους οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους κριτές της οικουμένης όλης (που την είδατε την ειρωνεία; Δεν έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν bloggers οι οποίοι ξεκινούν ανωνύμως τις περισσότερες φορές τη κριτική τους από τον γείτονα και την φθάνουν μέχρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη;...), καλό είναι να υποψιαζόμαστε λίγο για τα κίνητρα των προθέσεών τους... (Αυτό αποτελεί προσωπική μου άψοψη, δεν είσθε υποχρεωμένος να συμφωνήσετε).

Λυπάμαι αν εκλάβατε την αναφορά μου σε "Κριτές της Οικουμένης" ως ειρωνική. Δεν σας κατηγορώ, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ισως φταίει ο τρόπος διατύπωσης των απόψεών μου, ίσως, ίσως...

Το ..."αν διαθέτω την στοιχειώδη δημοκρατική παιδεία για να σας δώσω το δικαίωμα να διαφείτε μαζί μου...", δεν χρειάζεται να διαθέτετε "φαντασία" (όπως σεις γράφετε) για να το αντιληφθείτε, καθώς είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ: Γράφετε ότι θέλετε, διαφωνείτε όπου θέλετε - και είναι τιμή σας που το κάνετε επωνύμως.

Επίσης: Φυσικά και δεν σας κρίνω αν διαθέτετε ορθόδοξο πνεύμα, όπως δεν το έχω πράξει για κανέναν... Αγαπητέ κύριε, αδελφέ μου, με τις κατά καιρούς κριτικές μου δεν κρίνω τους αδελφούς μου(με τους οποίους διαφωνώ), αλλά τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους (και το ίδιο θέλω να κάνουν αυτοί για τις δικές μου πράξεις και συμπεριφορές - γιατί μπορεί να λέτε σεις ότι - με καταφανή εν προκειμένω την ειρωνεία (...δεν πειράζει) - ότι εγώ έχω "πάντα ορθόδοξο πνεύμα" κλπ., αλλά σας βεβαιώ ότι εγώ πολύ αμφιβάλλω γι΄ αυτό...

Με εκτίμηση

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνούμε με την έωλη άποψη σας να καταφέρεστε γενικώς εναντίον της ανωνυμίας σαν να είναι αυτή η αιτία όλων των κακών.

Υπάρχουν ανώνυμοι που γράφουν για κάποιο δικό τους λόγο ανώνυμα, αλλά είναι μέσα στα πλαίσια της Ορθοδοξίας.

Και υπάρχουν επώνυμοι που γράφουν μεν επώνυμα αλλά τα κείμενα τους είναι γεμάτα αιρέσεις, δολιότητα, ανειλικρίνεια και υπολότητα. Παριστάνουν τον ορθόδοξο θεολόγο ενώ είναι κοσμικοί και αιρετικοί.

Ας μην διϋλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Haris Andreopoulos είπε...

Kύριέ μου, ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους:

Δεν υπάρχουν ΑΝΩΝΥΜΟΙ, αλλά ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ άνθρωποι, οι οποίοι ασφαλώς διαθέτουν όνομα και επώνυμο, αλλά λόγω της φοβικότητάς τους ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να δώσουν ταυτότητα (υπογραφή) στις απόψεις που καταθέτουν δημοσίως.

Οσο για τους άλλους τους - κατά τη γνώμη σας - "αιρετικούς", κλπ., αυτοί αν μη τι άλλο διαθέτουν ευθύτητα και παρρησία. Και λάθος να κάνουν παίρνουν δια της υπογραφής τους την ευθύνη των λεγομένων τους. Eνώ, οι άλλοι - τα "κομμάντα" της Ορθοδοξίας - τρέχαγύρευε....

Εσείς, π.χ. που εμφανίζεσθε και ως (ανώνυμος...) κριτής (επωνύμων!!!) απόψεων, ποιός (;) ξέρει για του λόγου σας, για τα κίνητρά σας (;)...

Κι' αλήθεια, αφ' ης στιγμής δέχεσθε (υποθέτουμε) ότι (σεις και οι ομοϊδεάτες σας, τα "κομμάντα" της Ορθοδοξίας και οι λοιπές συνεργαζόμενες δυνάμεις) εκφράζετε με τις απόψεις σας την Αλήθεια της Ορθοδοξίας, είναι δυνατόν να φοβάσθε (!!!) ή / και να εντρέπεσθε (!!!) να βάλετε τ' όνομά σας δίπλα στην Αλήθεια;

Αλλ΄ ας πούμε ότι προσωπική σας άποψη είν' αυτή, δεν την αποδεχόμαστε, αλλά, φυσικά, τη σεβόμαστε.

Θα θέλαμε όμως να σας παρακαλέσουνε να μας πείτε (έστω ανωνύμως...): Εχετε υπ' όψιν σας κάποια - δημοσίως κατατεθείσα υπό ορθοδόξου ιεράρχου τινός, ιερέως έστω, καθηγητού Πανεπιστημίου, γυμνασίου έστω...- θεολογική άποψη, η οποία να υποστηρίζει την Ανωνυμογραφία conta στην Επωνυμογραφία;

(Θεός φυλάξοι...)

Ανώνυμος είπε...

Επιμένετε στην φαρισαϊκή λογική σας να διϋλιζετε τον κώνωπα και να καταπίνετε την κάμηλο. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε!

Ρίχνετε την ουσία στα επιφανειακά θέματα και περιθωριποιείτε την ουσία.

Ανώνυμος δεν σημαίνει κύριε, ούτε φοβισμένος αναγκαστικά, ούτε κακός αναγκαστικά. Για κάποιους λόγους μπορεί να μην θέλει να πει το όνομα του.

Αντίθετα επαναλαμβάνουμε επώνυμοι σαν και εσάς, μπορεί να υποστηρίζουν απόψεις καταστροφικές.

Haris Andreopoulos είπε...

Kύριε (..."Ανώνυμε") ΙΩΑΝΝΗ, περιμένουμε την - επί της ουσίας - απάντηση στο ερώτημα που σας θέσαμε...

Εκτός και εάν θεωρείτε τον εαυτό Σας ...αλάθητο και υπεράνω πάσης Ορθοδόξου Θεολογίας και επιμένοντας στις καθαρά προσωπικές σας αντιλήψεις, αρέσκεσθε να κρύβεσθε όπισθεν του δακτύλου σας...

Σας επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ερώτηση:

Εχετε υπ' όψιν σας κάποια - δημοσίως κατατεθείσα υπό ορθοδόξου ιεράρχου τινός, ιερέως έστω, καθηγητού Πανεπιστημίου, γυμνασίου έστω...- θεολογική άποψη, η οποία να υποστηρίζει την διαλογική Ανωνυμογραφία conta στην Επωνυμογραφία;

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙΤΕ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ...ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ (κάποιου γνωστού Ορθοδόξου θεολόγου που να υποστηρίζει απόψεις υπέρ της ανωνυμογραφίας, όπως εσείς)...

Καλή Σας ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Την πατήσατε! Δεν λέγομαι Ιωάννης! Μην παραλογίζεσθε λοιπόν και μην έχετε τόσο βεβαιότητα στις απόψεις σας.

Αν τώρα ζείτε με φαντάσματα κάποιου Ιωάννη, αυτό είναι πρόβλημα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης και αντιμετώπισης. Ίσως και ψυχολογικής θεραπείας.

Παρακαλώ αν έχετε επιχειρήματα που να δικαιολογούν την φαρισαϊκή λογική σας, παραθέστε τα, αλλά μην καταφεύγετε σε υποθετικά σχήματα και φαντασιοληψίες .

Ευχαριστώ

Haris Andreopoulos είπε...

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΨΕΤΕ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΘΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ: ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ;

KAI ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ...ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ.
ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ, ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ (κάποιου γνωστού Ορθοδόξου θεολόγου που να υποστηρίζει απόψεις υπέρ της ανωνυμογραφίας, όπως εσείς)...

ΑΝ, ΠΑΛΙ ΚΩΛΥΕΣΘΕ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ.

ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΥΑΡΕΣΤΗΘΕΙΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ (ΣΑΣ ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΗ ΑΛΑΘΗΤΟ), ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΘΡΟ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ BLOG - ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ηρεμήστε κύριε! Ηρεμίστε. Δεν κρύβομαι πίσω από κανένα δάκτυλο.

Πάψτε σας παρακαλώ να ζείτε με φαντάσματα και προσγειωθείτε στην πραγματικότητα έστω και αν αυτή δεν σας συμφέρει.

Και μην επαναλαμβάνετε τις ίδιες ανοησίες, σαν χαλασμένο γραμμόφωνο γιατί δεν πείθετε και καταντάτε ανιαρός.

Τώρα να σας απαντήσουμε και στο "φοβερό" ερώτημά σας, με το οποίο μας ζητάτε έναν επώνυμο θεολόγο που να υποστηρίζει "θεολογική άποψη, η οποία να υποστηρίζει την διαλογική Ανωνυμογραφία conta στην Επωνυμογραφία".

Οι σοβαροί θεολόγοι, κύριε, δεν ασχολούνται με επουσιώδη όπως ασχολείστε εσείς, αλλά κοιτούν την ουσία, -την οποία εσείς δυστυχώς παραβλέπετε- δηλ. την Ορθόδοξη Πίστη και πολεμούν τον Οικουμενισμό, τον οποίο εσείς αν δεν τον υποστηρίζετε, τουλάχιστον δεν τον πολεμάτε. Γι' αυτό, κύριε μου, και δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοια επουσιώδη.

Επίσης η ερώτηση διατυπωμένη σωστά έχει ως εξής: αν υπάρχουν κληρικοί ή καθηγητές, που να μέμφονται την ανωνυμία ακόμα και όταν αυτή εκφράζει τον Ορθόδοξο λόγο, και όχι να αντιτίθεται στην επωνυμία.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε τους ανώνυμους που πολεμούν -αδιάκριτα- τους επώνυμους. Αλλά αυτούς που πολεμούν -ορθόδοξα- τους αιρετικά φρονούντες επώνυμους.

Άρα το ερώτημα είναι: επιτρέπεται οι ορθόδοξοι να ελέγχουν τους αιρετικούς επώνυμους. Και η απάντηση είναι: ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΝΑΙ! Φτάνει να μην τους αδικούν και συκοφαντούν. Φτάνει να μην βάζουν λόγια που δεν είπαν.

Δεν ξέρω πόσο σας έπεισα διότι δεν ξέρω και πόσο καλοπροαίρετος είστε και ποιά είναι τα κίνητρά σας (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΕΝΩ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΟΧΙ).

Πάντως αν μπορέσετε και ξεφύγετε απο την ΦΑΡΙΣΑΪΚΗ ΛΟΓΙΚΗ που σας τυραννά, τότε θα μπορέσετε να δείτε τα πράγματα ξεκάθαρα και να μην ενδιαφέρεστε για το αν γράφει επώνυμα ή ανώνυμα (όπερ είναι επουσιώδες) αλλά αν γράφει Ορθόδοξα και τίμια. Αυτό ανατρέπει και την παράλογη ταύτιση που κάνετε του ορθόδοξου με του επώνυμου (γράφετε συνεχώς και ανοήτως, "επώνυμα άρα ορθόδοξα"!!!).

Καλή μετάνοια σας εύχομαι!

Ευχαριστώ

Haris Andreopoulos είπε...

Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις ευχές.

Να είσθε καλά!