Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Προβληματισμοί για τα προβλήματα των Θεολόγων


Από "Ανώνυμο" συνάδελφο λάβαμε το ακόλουθο σχόλιο:

"Αποτελεί όνειδος για το εκπαιδευτικό μας σύστημα η περιθωριοποίηση των θεολόγων εκπαιδευτικών... όσοι από εμάς προσπαθήσαμε να ανοιχτούμε και σε άλλα πεδία (υλοποίηση προγραμμάτων κ.ά.) αντιμετωπίσαμε την αδικαιολόγητη προκατάληψη των συναδέλφων μας... "τι ξέρει αυτός; θρησκευτικός είναι". Σαφώς και πρέπει τα θρησκευτικά στα Δημοτικά να διδάσκονται από ειδικευμένους θεολόγους και βέβαια οι θεολόγοι μπορούν να διδάσκουν και άλλα μαθήματα στα σχολεία μας.

Το επίπλαστο δίλημμα "ομολογιακό ή θρησκειολογικό μάθημα" δεν αφορά όλους εμάς που εργαζόμαστε για το καλό της εκπαίδευσης και όποιος είναι μαχόμενος εκπαιδευτικός γνωρίζει ότι τα υποτιθέμενα προβλήματα με αλλόθρησκους μαθητές είναι ελάχιστα και τα αληθινά προβλήματα της Παιδείας μας είναι η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση. κατά τα άλλα, λίγο μας ενδιαφέρει αν γίνει κάποιθα στιγμή χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και αν παύσουν οι Ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι...ο λαός μας είναι και θα είναι ορθόδοξος στην πλειοψηφία του και έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί τη θρησκευτικότητά του μέσω του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, άσχετα αν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από το Κράτος ή όχι. Για την ανεργία των αποφοίτων των Θεολογικών Σχολών χρήσιμο θα είναι, πέρα από όλα τα άλλα (θεολόγοι στα Δημοτικά κ.ά.), να σταματήσουν να διορίζονται ιερείς σε θέσεις καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης -τη στιγμή που έχουμε τόσες χιλιάδες αδιόριστους λαϊκούς- και να πάρει η Ιεραρχία την απόφαση να αξιοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους στις δικές της υπηρεσίες.

16 Ιούλιος 2009 4:50 πμ "

* Kαι του απαντήσαμε:

Ο Xaris Andreopoulos είπε:
Aγαπητέ συνάδελφε, σ' ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στο διάλογο - και για τους καθ' όλα λογικούς προβληματισμούς που εισάγεις (διορισμοί στη εκπαίδευση διορισμένων στη Εκκλησία θεολόγων κληρικών, κλπ.). Γιατί, όμως, ανώνυμα; Κρίμα. Με την ανωνυμία σου, νομίζουμε ότι αδικείς και τον εαυτό σου (καθώς φαίνεται απ' το γραπτό σου ότι κατέχεις άριστα την τέχνη του επιχειρηματολογείν) και τον κλάδο μας (που έχει ανάγκη από μαχητικές φωνές σαν τις δικές σου!) Εμείς παραμένοντας ρομαντικοί θα περιμένουμε όχι να μας ξαναστείλεις κάποιο σχόλιο, αλλά ένα - επώνυμο, εννοείται - ΑΡΘΡΟ.

Επαναλαμβάνουμε ότι το blog αυτό ανήκει στους θεολόγους που έχουν όρεξη και μεράκι να δώσουν αγώνα τίμιο, ειλικρινή και διάφανο - μ' άλλα λόγια Ορθόδοξο (στη πράξη Ορθόδοξο, όχι στα λόγια..)

17 Ιούλιος 2009 4:04 πμ.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* Συνάδελφοι, περιμένουμε και τις δικές σας αρθρογραφικές παρεμβάσεις. Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνα τους... Χρειάζεται να δώσουμε όλοι το αγωνιστικό "παρών¨μας για να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας, αναφορικά τόσο με την αναβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος, όσο και του ρόλου μας στο σχολείο του μέλλοντος. Οσο μένουμε θεατές παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τον ...καναπέ, κι' όσο το θεσμικό κύρος μας στα σχολεία συνεχίζει να μειώνεται, τόσο θα βλέπουμε τους άλλους να μας προσπερνάνε. Και δεν θα φταίνε οι άλλοι... -
Χάρης Ανδρεόπουλος

3 σχόλια:

Μητσος είπε...

Στείλτε ένα μήνυμα στη GOOGLE να καταργήσει την επιλογή "Ανώνυμος" από τις δυνατότητες επιλογής ονόματος στα σχολια. Έτσι θα λήξει αυτή η κατάπτυστη τακτική της ΑΝΩΝΥΜΟΓΡΑΦΙΑΣ! ! !

n είπε...

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε Χαράλαμπε,
παρακολουθώ, όπως γνωρίζεις , πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον το blog της Ένωσης θεολόγων και βλέπω -εκτός από την πολύ σημαντική ενημέρωση- τους προβληματισμούς των συναδέλφων θεολόγων. Εν μέρει είναι δικαιολογημένο. Πιστεύω ομως πως ένα ποσοστό ευθύνης για μία ενδεχόμενη προκατάληψη εναντίον μας-αν υπάρχει τελικά- ευθυνόμαστε και εμείς οι ίδιοι, οι θεολόγοι που πρέπει να καταλάβουμε πως ένα σύγχρονο μάθημα Θρησκευτικών χρειάζεται να διακρίνεται για το διάλογο που θα έχει ανοίξει με την πραγματικότητα που βιώνουμε στο σήμερα. Δε μπορείς, για παράδειγμα, να μιλάς στο σημερινό μαθητή για τη σχέση θρησκείας-επιστήμης και να έχεις ως βασικό αντικείμενο διδασκαλίας σου την ανασκευή των θέσεων του Δαρβίνου (κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται). Αυτό άλλωστε δεν το χρειάζεται και η θεολογία που έχει βέβαια τη δική της πρόταση για το θέμα.
Τώρα στο ζήτημα της προκατάληψης που αναφέρεται ο συνάδελφος "Ανώνυμος" νομίζω πως είναι στο χέρι μας να ξεπεραστεί. Εδώ δε χρειάζεται καμία κακομοιριά, αλλά με δυναμισμό και επιχειρήματα (που φανερώνουν την αναγκαιότητα του θρησκευτικού μαθήματος για την κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας) αναδεικνύουμε την αξία μας και την ποιότητά μας. Νομίζω πως έτσι κανένας δε θα μας αμφισβητήσει και δε θα σκεφτεί αρνητικά για τους θεολόγους. Τέλος, το βασικότερο είναι πως δε ξεχνάμε πως και εμείς πως ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια των εκπαιδευτικών. Αυτό είναι κάτι που κανένας δε μπορεί να μας το αρνηθεί. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να απομονωθούμε από τους άλλους συναδέλφους μας, αλλά μαζί να διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων μας με επιχειρήματα, κάτι άλλωστε που πρέπει να διακρίνει πάντα τους θεολόγους.
Φίλε σε ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Παύλου

Haris Andreopoulos είπε...

Φίλε Νίκο, πάντα μάχιμος, πάντα αγωνιστής!

Σ' ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο διάλογο! Οι απόψεις σου, αποτελώντας έναν ιδανικό συγκερασμό αφ' ενός της πλούσιας και κατά πάντα επιτυχημένης διδακτικής σου εμπειρίας και αφ' ετέρου της υψηλής επιστημονικής σου επάρκειας, συνιστούν μια πολύτιμη συμβολή στον αγώνα για την αναβάθμιση, τόσο του θρησκευτικού μαθήματος, όσο και των ίδιων των θεολόγων, ως παιδαγωγών και επιστημόνων.

(Περιμένουμε και άρθρο σου...)