Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

"Το σύγχρονο θρησκευτικό μάθημα χρειάζεται το διάλογο..."


Aπό τον αγαπητό φίλο και εκλεκτό συνάδελφο θεολόγο καθηγητή, διπλωματούχο Μ.Sc. Iστορίας, Βιβλικών Σπουδών και υποψ. Δρα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Νίκο Παύλου, ένα θετικό σχόλιο, μια αισιόδοξη πρόταση για τον κλάδο μας για αγώνα διαρκή με ικανά επιχειρήματα, αλλά και συμπόρευση με τους άλλους κλάδους μιας και, όπως επισημαίνει, όλοι ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των εκπαιδευτικών:

Ο Theologos είπε...

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε Χαράλαμπε, παρακολουθώ, όπως γνωρίζεις , πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον το blog της Ένωσης θεολόγων και βλέπω - εκτός από την πολύ σημαντική ενημέρωση - τους προβληματισμούς των συναδέλφων θεολόγων. Εν μέρει είναι δικαιολογημένο. Πιστεύω ομως πως ένα ποσοστό ευθύνης για μία ενδεχόμενη προκατάληψη εναντίον μας- αν υπάρχει τελικά - ευθυνόμαστε και εμείς οι ίδιοι, οι θεολόγοι που πρέπει να καταλάβουμε πως ένα σύγχρονο μάθημα Θρησκευτικών χρειάζεται να διακρίνεται για το διάλογο που θα έχει ανοίξει με την πραγματικότητα που βιώνουμε στο σήμερα.

Δε μπορείς, για παράδειγμα, να μιλάς στο σημερινό μαθητή για τη σχέση θρησκείας-επιστήμης και να έχεις ως βασικό αντικείμενο διδασκαλίας σου την ανασκευή των θέσεων του Δαρβίνου (κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται). Αυτό άλλωστε δεν το χρειάζεται και η θεολογία που έχει βέβαια τη δική της πρόταση για το θέμα. Τώρα στο ζήτημα της προκατάληψης που αναφέρεται ο συνάδελφος "Ανώνυμος" νομίζω πως είναι στο χέρι μας να ξεπεραστεί. Εδώ δε χρειάζεται καμία κακομοιριά, αλλά με δυναμισμό και επιχειρήματα (που φανερώνουν την αναγκαιότητα του θρησκευτικού μαθήματος για την κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας) αναδεικνύουμε την αξία μας και την ποιότητά μας. Νομίζω πως έτσι κανένας δε θα μας αμφισβητήσει και δε θα σκεφτεί αρνητικά για τους θεολόγους.

Τέλος, το βασικότερο είναι πως δε ξεχνάμε πως και εμείς πως ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια των εκπαιδευτικών. Αυτό είναι κάτι που κανένας δε μπορεί να μας το αρνηθεί. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να απομονωθούμε από τους άλλους συναδέλφους μας, αλλά μαζί να διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων μας με επιχειρήματα, κάτι άλλωστε που πρέπει να διακρίνει πάντα τους θεολόγους.

Φίλε σε ευχαριστώ για την φιλοξενία

Νίκος Παύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: