Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Eκκλησιαστικό ΙΕΚ στη Λάρισα


Eκκλησιαστικό ΙΕΚ θα λειτουργήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο 2ο ΙΕΚ, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, στις εγκαταστάσεις του 11ου Γ/σιου – Λυκείου της πόλης μας.

Ο τύπος αυτός του εκκλησιαστικού σχολείου απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, αποφοίτους Β/βάθμιας εκπαίδευσης (Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, κλπ.) , που επιθυμούν να γνωρίσουν της ρίζες της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και να αναδειχθούν είτε ως κληρικοί (οι άνδρες), είτε ως λαϊκοί (άνδρες και γυναίκες), σε στελέχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε θέσεις ιερατικές, διοικητικές και οικονομικές, σε ιερές Μητροπόλεις, ιερούς ναούς, εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Οργανισμούς πρόνοιας, κατασκηνώσεις, κλπ.

Οι σπουδαστές των Εκκλησιαστικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΙΕΚ) διδάσκονται μαθήματα θεολογικού περιεχομένου, όπως Εισαγωγή στην Αγία Γραφή, Δογματική Θεολογία, Πατερική Γραμματεία, Αγιολογία, κ.α.), Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο, Ομιλητική, Εικονογραφία – Αγιογραφία, και, φυσικά, Λειτουργική, εν είδει εργαστηριακής άσκησης στο ναό. Επίσης διδάσκονται και πρακτικά μαθήματα, όπως Οργάνωση και Οικονομική Διαχείριση Μητροπόλεων και Ενοριών, Ποιμαντική Επικοινωνία και Διαπροσωπικές Σχέσεις, κ.α.

Προβλέπεται επίσης και κύκλος διαλέξεων από γνωστούς και εγκρίτους θεολόγους εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και εμπείρους κληρικούς. Οι απόφοιτοι του εκκλησιαστικού ΙΕΚ χειροτονούμενοι κατατάσσονται στη Β’ μισθολογική κατηγορία (στην Α’ κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Θεολογικών σχολών ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), ενώ αν είναι ήδη ιερείς κατώτερης κατηγορίας (της Γ', στη οποία οι εντάσσονται οι απόφοιτοι εξαταξίου Γυμνασίου, τριταξίου Λυκείου παντός τύπου, κλπ.) θα προάγονται σ’ αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του 2ου ΙΕΚ Λάρισας, οδ. Δημοσθένους 20, συνοικία Ν. Σμύρνης, τηλ. 2410 – 551904, 553798

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίων ΕΙΕΚ καθώς και για τις προκηρύξεις εγγραφής σπουδαστών και επιλογής εκπαιδευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: