Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η θεολογία του πολιτισμού


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ THN EΡΧΟΜΕΝΗ
ΠΕΜΠΤΗ, ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Η θεολογία του πολιτισμού

Του Χάρη Ανδρεόπουλου *

Mε ποιόν τρόπο οφείλει να αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία, στη σχέση της με τον μεταμοντέρνο κόσμο, τα θέματα του πολιτισμού; Eίναι, άραγε, αναγκαία σήμερα και στον ορθόδοξο χώρο μια θεολογία του πολιτισμού; Ποια είναι η σχέση Ευαγγελίου και πολιτισμού, λατρείας και πολιτισμού, Ιεραποστολής, τοπικών παραδόσεων και πολιτισμού, θεολογικής γλώσσας και πολιτισμού; Είναι λ.χ. δυνατή η αναγγελία του χριστιανικού Ευαγγελίου ανεξάρτητα και άσχετα από το εκάστοτε ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον; Ποιος είν’ ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η θεολογία, ως η προφητική συνείδηση της Εκκλησίας, στη διαμόρφωση του αναγκαίου πλαισίου, όπου θα τεθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την υγιή συνάντηση του Ευαγγελίου με την πολιτιστική δημιουργία;

Θέματα γύρω από αυτή τη προβληματική και τα ερωτήματα - καθώς και άλλα στην ίδια συνάφεια – περιλαμβάνει το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος για το διάστημα από 7 – 10 Μαϊου 2009 στο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας στα «Μελισσιάτικα» Βόλου, με κεντρικό θέμα «Εκκλησία και Πολιτισμός» και με τη συμμετοχή κορυφαίων εκκλησιαστικών και θεολογικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Eνδεικτικώς, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι σεβ/τοι μητροπολίτες Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος (Εκκλησία της Ελλάδος) οι λόγιοι κληρικοί π. Γρηγόριος Παπαθωμάς (καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγ. Σεργίου Παρισίων, και εκλεγμένος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), π. George Hunsinger (καθηγητής στο Princeton Theological Seminary), π. Alexander Rentel (καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογικού Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου, Νέα Υόρκη), οι πανεπιστημιακοί Χρυσόστομος Σταμούλης (καθηγητής τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.), Νίκη Παπαγεωργίου (καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), Mariyan Borgoev Stojadinov (καθηγητής παν/μίου Βέλικο Τίρνοβο, Βουλγαρία), Alexander Bodrov (Πρύτανης του St. Andrew’s Biblical Theological Institute, Μόσχα), κ.α διακεκριμένοι ιεράρχες και επιστήμονες.

Συντονιστής του συνεδρίου είναι ο δρ. Θεολογίας Παν. Καλαϊτζίδης και μέλη της επιστημονικής ομάδας οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί κ.κ.: Nικ. Aσπρούλης, Αναστ. Γκίτση, Ολγα Γριζοπούλου, Βάσω Γώγου, Πηγή Καζλάρη, Κατερίνα Καρκαλά – Ζορμπά, Ελένη Κασσελούρη – Χατζηβασιλειάδη, Αποστ. Μπάρλος και Βασ. Φανάρας. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 24210 - 93572,3 Φαξ: 24210 - 77115 καθώς και στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.acadimia.gr/

Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών λειτουργεί ως ένα ανοικτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και τη κοινωνία, χωρίς αμυντικά αντανακλαστικά ή αμυντική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοικτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, διεθνή σεμινάρια και συνέδρια όπως το φετεινό με θέμα «Εκκλησία και Πολιτισμός», ένα θέμα που έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς αφορά την ίδια τη ταυτότητα και αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας και τη σωτηριώδη της σχέση με τον κόσμο.

* Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, έχουν δημιουργήσει στο διαδίκτυο Ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (http://www.imdlibrary.gr/), με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, επετηρίδες, μονογραφίες και θεολογικά δοκίμια, με περιλήψεις των έργων αυτών στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά και με συνδέσεις (links) με άλλες διαδικτυακές βιβλιοθήκες και ιστοσελίδες.
* ΑΡΘΡΟ στην εφημ. "Ελευθερία" (28.4.2009, σελ. 16, http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=8372&pid=19&CategoryID=19)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε βρε, καλή επιτυχία!

Αλλά αυτό το εργαστήρι "χωρίς αμυντικά αντανακλαστικά ή αμυντική διάθεση" πολύ μου άρεσε. Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιοι έχουν "αμυντικά αντανακλαστικά"; Μήπως οι Απολογητές Πατέρες, μήπως οι αντιπαπικοί άγιοι, μήπως οι συγκαλέσαντες τις Οικουμενικές Συνόδους και αφορίσαντες τους αιρετικούς;
Και κάτι τελευταίο. Για όσους παρακολουθούν την Ακαδημία είναι γνωστή η οικουμενιστική της δράση. Οργανωτές άλλωστε είναι τα ίδια πρόσωπα που έχουν πλέον γίνει γνωστοί ως θεολόγοι του ελληνικού οικουμενισμού. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται όσα γράφω.

Haris Andreopoulos είπε...

Χριστός Ανέστη!

Ενδιάφερον θα είχε να μας λέγατε την προσωπική άποψή σας για το τι είδους "αντανακλαστικά" έχουν οι κρίνοντες ανωνύμως...

(Εμάς, πάντως, δεν μας πειράζει, δεχόμαστε τη κριτική και τη δημοσιεύουμε φθάνει φυσικά να μην είναι υβριστική - και η δική σας, όχι μόνο δεν είναι, αλλά καίτοι επιμένετε στην ανωνυμία σας, διακρίνουμε στις παρεμβάσεις σας μια ειλικρινή αγωνία και μια διάθεση καλής προαιρέσεως να αντιταχθείτε σε απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνείτε.

Ελπίζουμε να δίδετε και εις τους άλλους - τους έχοντες διαφορετική άποψη από σάς - το δικαίωμα να διαφωνούν με τις δικές σας τις αντιλήψεις, θέσεις και απόψεις).

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε αγαπητοί μου,αλλά όλοι αυτοί θα μιλήσουνε για Θεολογία;Ποιοι οι σκοποί τέτοιων συνεδρίων;Ο Θεός έχω διδαχθεί από παππούδες και γονείς ότι είναι απλός και αρκεί μόνο μια κίνηση να του ανοίξουμε για λίγο την πόρτα της καρδιάς μας και θα μπει μέσα της.Τι τα κάνουμε τα πράγματα δύσκολα;Δεν έχετε διαβάσει τους ιερούς πατέρες της εκκλησίας μας που μας διδάσκουν απλότητα και ταπεινό φρόνημα;Ο Θεός δίδαξε ότι η κοσμική γνώση είναι άχρηστη και πολλές φορές βλαβερή για τον πνευματικό άνθρωπο.Αυτά τα συνέδρια αλλού αποσκοπούν.Πολλά έχουνε γραφεί και πολλά άλλα έχουνε λεχθεί.Δεν θέλω να έρχομαι σε αντιπαράθεση με κανένα,αλλά πιστεύω ότι αυτά τα συνέδρια είναι για δημοσιοσχεσίτες που αυτοικανοποιούνται με την κοσμική δόξα και κοινωνική καταξίωση.Μπορεί να έχουνε τις καλύτερες των προθέσεων,αλλά ο εχθρός είναι τόσο ύπουλος που δυστυχώς "σπρώχνει" και "ρίχνει" τον κόσμο στη ματαιοδοξία,υπερηφάνεια θρέφοντας τον εγωισμό τους (που τις περισσότερες φορές είναι κρυφός,χωρίς να το καταλαβαίνουνε).Απλότητα χρειάζεται κύριοι και όχι πολυπραγματοσύνη.Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή μου.