Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

O καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ για τον θεολογικό διάλογο

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ
Ρ/Κ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ:

Θέλουμε διάλογο

με τους Αγιορείτες *

Ο ισχυρός άνδρας της Αγίας Εδρας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, παραδέχεται ότι ο διάλογος για την ένωση των δύο Εκκλησιών προχωρά με αργούς ρυθμούς, ωστόσο, αναφέρει ότι απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων που εξετάζονται από τη Μικτή Επιτροπή Ορθοδόξων και Καθολικών και σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να πιεστούν τα πράγματα. Ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ αναφέρεται στα «αγκάθια» αυτού του διαλόγου και στο φλέγον ζήτημα του πρωτείου του Πάπα και στο ρόλο του στο ενδεχόμενο της ενωμένης Εκκλησίας.
* Ολόκληρη η συνέντευξη στο blog των Θρησκευτικών: http://religiousnet.blogspot.com/2009/05/blog-post_25.html

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ.Ανδρεόπουλε σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζετε και χρειάζεται προσοχή.Ακούστε προσεκτικότερα και την αντίθετη άποψη και σκεφτείτε τι κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται στις "πονηρές" μέρες μας.Μην γινόμαστε πρωτοστάτες αυτών των "πονηρών" αλλαγών.Επειδή σας γνωρίζω προσωπικά και επειδή είναι κρίμα να "μπαίνει ταμπέλα" στην τόσο δυναμική Ένωση που είστε Γ.Γ. με εκλεκτούς συναδέλφους και κυρίως τον σεβάσμιο Πρόεδρό σας,σας γράφω ανώνυμα να σας πω ότι ίσως θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικότερα το προεδρείο για τα γραφόμενα στο ιστολόγιο της Ένωσης.Η διαίσθησή μου μου λέει ότι πολλοί δεν θα συμφωνούσαν με τέτοιους έίδους αναρτήσεις όπως η συγκεκριμένη όταν έχουν υπάρξει δυναμικοί αγώνες παλιότερα για πιο ασήμαντα θέματα σε σχέση με τον οικουμενικό διάλογο "Αγάπης" (Ω μα τι κοροϊδία).

ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΟ, ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ!

Haris Andreopoulos είπε...

Aγαπητέ φίλε,

ο σκοπός των δημοσιευμάτων αυτών είναι καθαρά ενημερωτικός - κυρίως για τους συναδέλφους θεολόγους. Οι πάσης φύσεως αναρτήσεις εις ουδέν δεσμεύουν, φυσικά, το Δ.Σ. της Ενώσεώς μας, τα δε άρθρα, όπως γνωρίζετε, πάντα φέρουν την υπογραφή και άρα την ευθύνη του συντάκτου των. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, ότι είμαστε μια δυναμική Ενωση. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Εχουμε ανάγκη τη γνώμη σας, τη κριτική σας, τη άποψή σας.

Με εκτίμηση

Χάρης Ανδρεόπουλος

Haris Andreopoulos είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ!!

ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ!!!

Aναφορικώς με τις απόψεις μας (και επεκτείνοντας λίγο την απάντηση που δώσαμε στον ανώνυμο φίλο) για τον οικουμενικό διάλογο – και ειδικότερα τον διαχριστιανικό – σας παραπέμπουμε σε δημοσιευθέντα άρθρα μας:

α) στην εφημερίδα «Ελευθερία» της 17ης Μαϊου 2008. «Oι προϋποθέσεις για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», το οποίο
μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://theologylar.blogspot.com/2008/05/blog-post_17.html, και,

β) στη Πύλη (portal) Εκκλησιαστικών Ειδήσεων: «Απ’ τη Ραβέννα στη Θεσσαλονίκη…»: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=123
Ένα από τα σχόλια που έγινα για το άρθρο μας αυτό λέει (στο ιστολόγιο «Ιδιωτική Οδός», ένα από τα μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας στο διαδίκτυο):
(http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2009/05/blog-post_24.html) :

«Στον θεολογικό διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς η Ορθοδοξία είναι ήρεμη δύναμη ακριβώς γιατί εκφράζει την Αλήθεια, όπως πολύ ορθά γράφει ο κ. Ανδρεόπουλος στο άρθρο του στο "amen.gr"…»

* * * * * * * *

Χαιρόμαστε γι’ αυτή τη τοποθέτηση γιατί , κατά τη γνώμη μας, δείχνει ότι όταν έχεις με το μέρος σου την αλήθεια της Ορθοδοξίας, ούτε …«επικίνδυνα μονοπάτια» βλέπεις στο διάλογο, ούτε με φόβο αντιμετωπίζεις τον ετερόδοξο αδελφό. Αντιθέτως, αγωνίζεσαι να τον φέρεις στη πλευρά της Αλήθειας, στην Εκκλησία των επτά Οικουμενικών Συνόδων των οκτώ πρώτων αιώνων, όπως επισημαίνουμε στα άρθρα μας.

Αυτό το blog αγαπητοί φίλοι δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: για να δώσει λόγο, βήμα, Σ' ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους θεολόγους. Σ’ άλλα blogs – και μάλιστα σ’ ορισμένα, τάχα μου, «υπερορθόδοξα» και «υπερομολογιακά», για να δημοσιεύσει κάποιος τις απόψεις του θα πρέπει πρώτα να περάσουν (οι απόψεις…) από control (!!!). Eμείς εδώ είμαστε ανοιχτοί, (φιλ-) ελεύθεροι για κάθε καλής προαιρέσεως αναγνώστη ο οποίος επιθυμεί να δημοσιεύσει τις απόψεις του (κι’ αν είναι αντίθετες απ’ τις δικές μας, ακόμη καλύτερα. Εδώ φαίνεται – στην ασυμφωνία, στην απόκλιση - ο σεβασμός στην ελευθερία του άλλου – κι’ όχι στη ταύτιση, στη σύγκλιση. Τώρα για το αν θα πρέπει οι απόψεις να περνάνε από τον έλεγχο του Δ.Σ. κλπ, εμάς αυτές οι απόψεις μας θυμίζουν σοβιετικού τύπου νοοτροπία, η οποία ασφαλώς δεν αρμόζει (Θεός φυλάξοι!!!) σ’ ένα ιστολόγιο θεολογικής ενώσεως (σ.σ.: προσοχή δεν αρνούμαστε ότι τέτοιες νοοτροπίες κυκλοφορούν και στο θεολογικό χώρο, απλώς επισημαίνουμε τη δική μας «κάθετη» αντίθεση στον εν λόγω «σοβιετισμό»).

Περιμένουμε, λοιπόν, αγαπητέ φίλε, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι και τις δικές σας απόψεις για τον οικουμενικό, τον διαχριστιανικό διάλογο και, φυσικά, οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί και σχετίζεται με την επιστήμη μας.

ΥΓ: Αν δεν σου κάνει κόπο ανώνυμε φίλε διάβασε το άρθρο μου στο «amen.gr» (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=123)
και πές μας σε τι διαφωνείς (αν διαφωνείς) και σε τι συμφωνείς (αν συμφωνείς). Με χαρά θα διαβάσω (-ουμε, όλοι εδώ μέσα) και τις δικές σου θέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Χάρη δεν θα γράψω τίποτε σχετικά με τον διάλογο.Για τελευταία φορά απλά θα πω ότι καλά αυτά που λες,και ότι η ευθύνη του συντάκτη σαφώς βαραίνει τον ίδιο.Αλλά σε αυτή την περίπτωση,σε προτρέπω να κάνεις το δικό σου blog και να αναρτείς ό,τι θέλεις χωρίς την ταμπέλα της Ενώσεως Λάρισας.Το συμβούλιο έτσι και αλλιώς (και ας ισχυρίζεσαι ότι η άποψή μου θυμίζει πρακτικές ΕΣΣΔ) πρέπει να αποφασίζει για την "γραμμή" του ιστολογίου και να μην αποτελεί αρωγός προσωπικών απόψεων (όπως ο διαχριστιανικός διάλογος που είναι ανεφαίρετο δικαίωμά σου) που τόσους Λαρισαίους ενοχλεί (εξού και τα λίγα σχόλια στις αναρτήσεις).Εσύ θα αποφασίσεις αν θα διαχειρίζεσαι το προσωπικό σου blog ή θα συνεχίσεις κάτω από την σκέπη της Ενώσεως Λάρισας και ενημερώνοντας το Προεδρείο.

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ!

Haris Andreopoulos είπε...

Aγαπητέ φίλε, σέβομαι απολύτως τον προβληματισμό σου. Εχει μια λογική, ένα έρεισμα, μια αφετηρία, που δείχνει έναν τρόπο σκέψης ΑΠΟΛΥΤΩΣ σεβαστό. Οχι, όμως, αποδεκτό. Τουλάχιστον από εμένα.

Σχετικώς με το θέμα του Συμβουλίου (και της "ταμπέλας"...) της Ενώσεως που θίγεις:

Στις μέχρι τώρα συναντήσεις μας υπό ΟΥΔΕΝΟΣ ενεργού μέλους του Δ.Σ. ετέθη θέμα (α, βρε "σοβιετία", τι νοοτροπίες άφησες πίσω σου...) "γραμμής" του ιστολογίου της καθ' ημάς Ενώσεως, θέμα "ταμπέλας", κλπ. Φυσικά, αν τεθεί, λόγω ..αλλεργίας μου στην "σοβιετική" νοοτροπία, να θεωρήσεις αυτονόητη τη παραίτησή μου).Εννοείται, ότι ως μέλος της Ενώσεως μπορείς να θέσεις το ζήτημα του ιστολογίου και της διαχείρισής του στο Δ.Σ. προκειμένου αυτό να συζητηθεί και να ληφθεί - αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα - σχετική απόφαση.

Ειρήσθω εν παρόδω τονίζω ότι για μένα στην Ενωση ένα αδιανόητο να μιλάμε για "γραμμές" γιατί (κατά τη γνώμη μου) η Ενωση Θεολόγων δεν φτιάχθηκε, ούτε υπάρχει για να παράγει, αναπαράγει, ή υπηρετεί ιδεολογίες, αλλά για να προασπίζεται χωρίς φοβικά σύνδρομα την Ορθοδοξία, τους θεολόγους και το θρησκευτικό μάθημα.

Αυτή είναι η άποψή μου, την καταθέτω δημόσια και συγγνώμην που διαφωνούμε (ελπίζω να μου αναγνωρίζεις αυτό το ελάχιστο δικαίωμα).

Την άποψή μου για τον διαχριστιανικό διάλογο την δημοσιοποίησα στη Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "amen.gr"
(http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=123) και εάν το πρόσεξες (;) όχι μόνο δεν συμμερίζομαι το κείμενο της Ραβέννας, αλλά πιστεύοντας ότι μετά απ' αυτή τη συνάντηση έγινε μακρύτερος ο δρόμος για τη σύγκλιση με τη Ρ/Κ Εκκλησία, θεώρησα ότι έπρεπε να καταθέσω τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ μου απόψεις και να ασκήσω κριτική προς τη Ρ/Κ πλευρά για τα νέα ατοπήματα στα οποία προβαίνει. Που είναι το μεμπτό; Θεωρείς ότι οι θεολόγοι δεν έχουν (-ουμε) δικαίωμα να εκφράζουν προσωπική άποψη για τον διαχριστιανικό διάλογο (περί του οποίου μάλιστα διδάσκουμε και στο σχολείο);

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ, όχι εξ επόψεως ιδεολογικής, αλλά θεολογικής. Προσωπικά θεωρώ ότι ειδικά στο θέμα του διαχριστιανικού διαλόγου ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αρθρώσουμε ορθόδοξο λόγο για να επαναφέρουμε τους πεπλανημένους ("τους πεπλανημένους επισυνάγαγον", δεν μας προτρέπει ο Μ. Βασίλειος;) ετερόδοξους αδελφούς μας στην Μια, Αγία και Καθολική του Χριστού Εκκλησία.

Σ' ευχαριστώ αδελφέ για την ευκαιρία που μου έδωσες να (ξανα-) εκφράσω τις απόψεις μου. Προσωπικά δεν διεκδικώ το "αλάθητο", απλώς προασπίζομαι το δικαίωμα στην ελεύθερη άποψη και γνώμη για μένα, για σένα και τους συναδέλφους μας.

Να’ σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Και εσύ να' σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Χάρη,υπάρχουνε σημαντικότερα θέματα πάντως να ξέρεις που χρειάζονται οι συνάδελφοι να ενημερωθούν, από το να ξέρουν τι λέει ο αρχικαρδινάλιος Κάσπερ.

Η Λάρισα είναι δίπλα από το Βόλο και οι Γεδεωνίτες που μοιράζουν στα σχολεία Καινές Διαθήκες όπως συνέβει στο Βόλο,μπορεί να κάνουνε και καμιά βόλτα και από τα μέρη μας.Αυτό θεωρείς ότι δεν είναι θέμα για ενημέρωση των συναδέλφων μας;Εγώ το γνωρίζω και θα προσέχω,οι υπόλοιποι όμως......;