Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΥΠΕΠΘ: "Παραμένει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών"



"Υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά"


«Το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό τόσο στη πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», τονίζει ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανιδης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Αθ. Πλεύρης και Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το θρησκευτικό μάθημα.

Ο κ. Στυλιανίδης - με την υπ’ αριθμ. 106209/ΙΗ/17-09-2008 απάντησή του, μέσω της Δ/νσης κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου - επισημαίνει ότι το ΥΠΕΠΘ προχώρησε στην έκδοση της από 28ης Αυγούστου 2008 (την τρίτη κατά τη διάρκεια του θέρους) εγκύκλιου η οποία προβλέπει ότι «οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι που απαλλάσσονται από το μάθημα για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μέν αλλοδαπούς αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για τους δε υπόλοιπους μαθητές αφορά σε μάθημα ανάλογο των μαθησιακών τους αναγκών».

Τέλος ο κ. υπουργός τονίζει ότι «με τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ καθίσταται σαφές ότι το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμμα, αλλά δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα, χωρίς να είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται».

---------------------------------------------------------------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Yπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ) με την από 2ας/09/2008 επιστολή της προς τον υπ. Παιδείας, αφού είχε επισημάνει ότι οι τρείς προηγηθείσες εγκύκλιοι δημιούργησαν σύγχυση στα σχολεία (πχ. για το θέμα εάν δικαιούνται ή όχι απαλλαγής και οι ορθόδοξοι μαθητές, όπως άφηναν να εννοηθεί οι δύο πρώτες εγκύκλιοι), είχε ζητήσει την έκδοση νέας εγκυκλίου, η οποία θα πρέπει να ορίζει σαφώς και ρητώς ότι τα παιδιά που είναι ορθόδοξα διδάσκονται υποχρεωτικά το μάθημα (προκειμένου, συν τοις άλλοις, να αποφευχθούν φαινόμενα αιτήσεων απαλλαγής, εκ μέρους ορθοδόξων, χάριν ευκολίας). Το ίδιο αίτημα – περί της αναγκαιότητος να εκδοθεί νέα, διευκρινιστική εγκύκλιος - έχει απευθύνει προς το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: