Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Aλλαγές στα Θρησκευτικά, σε προγράμματα σπουδών και σε βιβλία στο Λύκειο









ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Αλλαγές στην ύλη, νέα βιβλία στο Λύκειο


* Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος, τονίζει ο Σύμβουλος του
Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρ. Θεολογίας, Σταύρος Γιαγκάζογλου


Αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών και έκδοση νέων βιβλίων – και - για το Λύκειο, προανήγγειλε ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρας Θεολογίας, Σταύρος Γιαγκάζογλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία» του Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM, http://www.imlarisis.gr/live.php) και στο δημοσιογράφο – θεολόγο Χάρη Ανδρεόπουλο, το στέλεχος του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι μετά τα νέα βιβλία στο Γυμνάσιο – για τα οποία η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εκφράσει θετική γνώμη - σειρά έχει το Λύκειο και γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ (εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς) 2007 – 2013.

Για το θέμα των αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα ο κ. Γιαγκάζογλου τόνισε ότι θα προηγηθεί ένας μεγάλος διάλογος με την ακαδημαϊκή και την εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος, ενώ για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του είπε ότι «το θρησκευτικό μάθημα οφείλει να έχει – και έχει στις μέρες μας – σαφή τον γνωσιολογικό χαρακτήρα και απελευθερωμένο από τη παλαιά αντίληψη που το ήθελε στενά ομολογιακό και κατηχητικό. Σήμερα», υπογράμμισε, «το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ως επίκεντρο τη θρησκευτική παράδοση της χώρας, αλλά παράλληλα τείνει σταθερά να είναι ένα μάθημα ανοικτό και ανεκτικό προς τις άλλες χριστιανικές ομολογίες, αλλά και τις άλλες θρησκείες, με γνωσιακό και παιδαγωγικό χαρακτήρα και αυτός θα εξακολουθήσει να είναι και ο μελλοντικός του προσανατολισμός».

Τέλος ο Σύμβουλος του Π.Ι. κληθείς να σχολιάσει την απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, για θρησκευτικό μάθημα - ότι «το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, τόσο στη Α/βάθμια, όσο και στη Β/θμια εκαίδευση» και πως «το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα παραχωρείται μόνο σε αλλόθρησκους και ετερόδοξους» - και αν μ’ αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει να θεωρείται λήξαν το θέμα για την υποχρεωτικότητα παρακολούθησης του μαθήματος από τους ορθοδόξους, υποστήριξε ότι για να σταματήσει οριστικά η σύγχυση περί του αν έχουν δικαίωμα απαλλαγής και οι ορθόδοξοι (όπως άφηναν να εννοηθεί οι προηγηθείσες δύο εγκύκλιοι), ή αν δεν έχουν το δικαίωμα αυτό (όπως υπονοείται με τις δηλώσεις του υπουργού), θα πρέπει το υπ. Παιδείας να εκδώσει νέα - διευκρινιστική - εγκύκλιο. Γιατί, όπως, επεσήμανε «τα σχολεία, ως υπηρεσιακές μονάδες, διοικούνται και λειτουργούν με βάση τις εγκυκλίους που στέλνει το ΥΠΕΠΘ, και όχι με τις υπουργικές δηλώσεις». (σ.σ.: Oλόκληρη η απάντηση – δήλωση του υπ. Παιδείας για τα Θρησκευτικά δημοσιεύεται στο ιστολόγιο της Ενωσης Θεολόγων, http://theologylar.blogspot.com/2008/10/blog-post_19.html
)

* Με την εγκύκλιο αυτή, επεσήμανε, θα πρέπει να βεβαιώνεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών και να διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή από αυτό αφορά λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή περιπτώσεις αλλοθρήσκων και ετεροδόξων που το επιθυμούν και πως για τους Ορθοδόξους μαθητές το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, δεν αντιμετωπίζεται ως ειδικό μάθημα – μ’ ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται – αλλά ως ένα κανονικό μάθημα του σχολικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα – για την έκδοση νέας, διευκρινιστικής - εγκυκλίου έχει απευθύνει στο ΥΠΕΠΘ και η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων.







Δεν υπάρχουν σχόλια: