Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Hμερίδα στο ΑΠΘ για τον διαχριστιανικό διάλογο


Ανοικτή εκδήλωση με θέμα τον διαχριστιανικό διάλογο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για μία ημερίδα που αφορά στον επίσημο θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Από ρωμαιοκαθολικής πλευράς είναι καλεσμένοι να μιλήσουν: ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανικών Εκκλησιών και συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής για το θεολογικό διάλογο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης και ο Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών π. Δημήτριος Σαλάχας.

Από πλευράς ορθοδόξων μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ο έτερος συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης Ζηζιούλας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος. Θα μιλήσουν επίσης και καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Περισσότερα στο blog των Θρησκευτικών:
http://religiousnet.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας κάνουν την Ημερίδα αυτή για το διάλογο, ομάδα αγωνιστών κληρικών θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα του οικουμενισμού και των διαλόγων στην κρίση των επισκόπων και του λαού προτρέποντας στην καταδίκη του οικουμενισμού και την διακοπή των ψευτοδιαλόγων.

Γράφει το thriskeftika:
Αντιοικουμενιστική δράση αναλαμβάνουν αγωνιστές κληρικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του γνωστού εκκλησιαστικού συντάκτη Νίκου Παπαχρήστου ομάδα με την επωνυμία «Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών» συνέταξε σημαντικότατο κείμενο «Ομολογίας Πίστεως» το οποίο απέστειλε σε κάποιους Μητροπολίτες ζητώντας να το προσυπογράψουν. Στην ομάδα συμμετέχουν οι δύο Ομότιμοι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Πρωτοπρεσβύτεροι π. Θεόδωρος Ζήσης και π. Γεώργιος Μεταλληνός, οι αγωνιστές κληρικοί π. Μάρκος Μανώλης και π. Σαράντης Σαράντος αλλά και ο Καθηγούμενος της Αγιορείτικης Ι.Μ. Ξηροποτάμου, Αρχιμ. Ιωσήφ. Το κείμενο επισημαίνει και αποκηρύσσει τις παρεκτροπές από μέρους Ορθοδόξων επισκόπων και θεολόγων στους Διαλόγους και καλεί όλους στην πατερική ορθόδοξη πορεία και την αποκήρυξη της παναίρεσης του οικουμενισμού.
Περισσότερα εδώ: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/05/blog-post_6154.html

Ανώνυμος είπε...

Δίνω τα συγχαρητήριά μου στον ΑΝΩΝΥΜΟ 11:22 που ευγενικά ενημερώνει τον κόσμο και για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας Θεολόγων και την κίνησή τους.

Εύχομαι και ελπίζω και το ιστολόγιο της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας να κάνει σχετική ανάρτηση της είδησης,με αναφορά στην πηγή της είδησης (για να μην υπάρχουν δικαιολογίες περί μη ενημέρωσης).

Εύχομαι και ελπίζω η ανάρτηση της είδησης να μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των ειδήσεων που "μπορεί" να δημοσιεύει η Ένωση Θεολόγων Λάρισας γιατί πολλάκις έχω παραπονεθεί για αποκλεισμό ειδήσεων που παρεκκλίνουν από τις απόψεις του κ.Ανδρεόπουλου.

Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν σήμερα διαψευσθώ και αποδειχτεί ότι κάνω λάθος στον ισχυρισμό μου.

Σας ευχαριστώ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ που μπορώ και γράφω ελεύθερα την άποψή μου.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι απεριόριστα κ.Ανδρεόπουλε για την δημοσίευση!!!!!Ζητάω συγνώμη για τον ισχυρισμό μου και σύντομα θα σας στείλω άρθρο μου επώνυμα προς δημοσίευση όπως μου έχετε προτρέψει να κάνω.Σας ευχαριστώ!