Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Επιστημονική Ημερίδα στο ΑΠΘ για τον διαχριστιανικό διάλογο


Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» είναι το θέμα της Επιστημονικής Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου 2009, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και διοργανώνεται από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με ώρα έναρξης στις 9 π.μ. Πρόκειται για μία ημερίδα που αφορά στον επίσημο θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Από ρωμαιοκαθολικής πλευράς είναι καλεσμένοι να μιλήσουν: ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανικών Εκκλησιών και συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής για το θεολογικό διάλογο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης και ο Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών π. Δημήτριος Σαλάχας, καθολικός Επίσκοπος Καρκαβίας.

Από πλευράς ορθοδόξων μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ο έτερος συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης Ζηζιούλας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος. Θα μιλήσουν επίσης και καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Γεώργιος Μαρτζέλος, Δημήτριος Τσελεγγίδης, Χρυσόστομος Σταμούλης και ο Καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης. Ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος θα εισηγηθεί το θέμα: "Το πρωτείο του επισκόπου Ρώμης στα πλαίσια της αδιαίρετης Εκκλησίας υπό το φως της νεότερης ορθόδοξης θεολογίας"
* Αναλυτικά το Πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
Πρωινή Συνεδρία Πρόεδρος: Καθηγητής Π. Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας
9.00-9.30 Χαιρετισμοί
9.30-10.10 Σεβ. Καρδινάλιος Walter Kasper, "Ο απόστολος Παύλος και οι οικουμενικές προκλήσεις για τις Εκκλησίες σήμερα"
10.10-10.30 Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης,"Από το διάλογο της αγάπης στο διάλογο της αλήθειας: Το πέρασμα που σφράγισε τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών"
10.30-10.50 Σεβ. Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ιωάννης Σπιτέρης, Καθηγητής, "Η στάση της Ανατολής και της Δύσης απέναντι στο πρωτείο του επισκόπου Ρώμης κατά την α΄ χιλιετία. Συμβολή στην προβληματική του Θεολογικού Διαλόγου με την Ορθόδοξη Εκκλησία"
10.50-11.30 Διάλειμμα
11.30-11.50 Μέγας αρχιδιάκονος Δρ. Μάξιμος Βγενόπουλος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), "Το πρωτείο του επισκόπου Ρώμης στα πλαίσια της αδιαίρετης Εκκλησίας υπό το φως της νεότερης ορθόδοξης θεολογίας"
11.50-12.10 Σεβ. Καθολικός Επίσκοπος Καρκαβίας Δημήτριος Σαλάχας, Καθηγητής, "Το κείμενο της Ραβέννας υπό το φως των Κανόνων της αδιαίρετης Εκκλησίας"
12.10-12.30 Καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος, "Τα ενδιαφέροντα από ορθόδοξη άποψη θεολογικά σημεία του Κειμένου της Ραβέννας"
12.30-13.30 Συζήτηση
Απογευματινή Συνεδρία Πρόεδρος: Καθηγητής Γ. Μαρτζέλος, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών
17.30-17.50 Καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης, "Ορθόδοξοι προβληματισμοί με αφορμή το κείμενο της Ραβέννας"
17.50-18.10 Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Σαββάτος), Καθηγητής, "Η προβληματική της εκκλησιαστικής αποδοχής των κοινών κειμένων του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου με τη Ρωμαιοκαθολι-κή Εκκλησία"
18.10-18.30 Καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας "Προβλήματα και προοπτικές του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου με τη Ρωμαιοκαθολι-κή Εκκλησία"
18.30-19.00 Διάλειμμα
19.00-19.40 Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας), Ακαδημαϊκός, "Ο Διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον"
19.40-20.40 Συζήτηση 20.40-21.00 Αν. Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, Συμπεράσματα.
________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: