Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ΠΕΘ Λάρισας: Γιατί κύριε υπουργέ;..

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανθίμου Γαζή 35, Λάρισα (ΤΚ 41222)

Τηλ. – Fax: 2410 – 618007
http://theologylar.blogspot.com/

Λάρισα, 22 Αυγούστου 2008


Προς τον αξιότιμο κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη,
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την υπ’ αριθμ. 91109/Γ2/10-7-2008 εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία το μάθημα των Θρησκευτικών μεταβάλλεται στην ουσία σε προαιρετικό, αφού για τη μη παρακολούθησή του αρκεί μια απλή δήλωση της επιθυμίας του γονέως ή του ενηλικιωμένου μαθητή, χωρίς την παράλληλη αιτιολόγηση της επιθυμίας του αυτής.
Προβήκατε στην ως άνω ενέργεια για να προασπίσετε τα δικαιώματα των αλλοθρήσκων μαθητών; Αυτοί, όμως, απαλλάσσονταν ως τώρα μετά από σχετική αιτιολογημένη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους. Ενώ τώρα με την παραπάνω εγκύκλιο το δικαίωμα αυτό το επεκτείνετε και στους Ορθόδοξους μαθητές, χωρίς καμμιά αιτιολόγηση.


Η εγκύκλιος διχάζει τους μαθητές σε θρησκευόμενους και μη. Δημιουργεί δηλαδή δύο κατηγορίες μαθητών και ορθοδόξων χριστιανών. Είναι δε παράνομη και αντισυνταγματική, αφού το Σύνταγμά μας ορίζει ότι θεμελιώδης σκοπός της Παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών. Μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 3358/1995 και 2178.1998 αποφάσεις του έκρινε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό. Γι’ αυτό και όρισε ότι πρέπει να διδάσκεται εις ικανόν αριθμόν ωρών εβδομαδιαίως και ακύρωσε αποφάσεις προκατόχων σας που μείωναν τις ώρες διδασκαλίας του.

Εύλογα διερωτώμαστε: Eίναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων του κράτους ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να επιβάλλει τις δικές του απόψεις σε θέματα εθνικής συνείδησης και θρησκευτικής αγωγής; Tότε γιατί να εκλέγονται οι υπεύθυνες κυβερνήσεις και γιατί να ψηφίζονται τα Συντάγματα και οι νόμοι του κράτους;

Η παραπάνω απαράδεκτη εγκύκλιος δείχνει ξεκάθαρα τους μύχιους πόθους, τους προσανατολισμούς και τους στόχους των συντακτών της για το που θέλουν να οδηγήσουν την Παιδεία μας. Θέλουν σχολεία και αγωγή άχρωμα θρησκευτικά. Γιατί, πως αλλιώς να εξηγηθεί η ενέργειά τους; Αλλά, γιατί δεν το διακηρύσσουν ευθέως; ΄Η μήπως αυτή η ενέργεια είναι η αρχή, για να ακολουθήσει αργότερα η απαλλαγή των μαθητών από τη διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας, επειδή κάποιοι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενό της, από τη διδασκαλία της Αγωγής του Πολίτη, επειδή κάποιοι εμφορούνται από αναρχικά φρονήματα, κλπ.;

Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό, αλλά πνευματικό, ηθικό και παιδαγωγικό. Είναι θέμα προσανατολισμού και στοχοθεσίας της Παιδείας μας. Με άλλα λόγια σχετίζεται με το τι πολίτες θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αν θέλουμε σχολείο φρονηματιστικό δεν μπορεί να πολεμείται το κατεξοχήν ανθρωπιστικό και ηθοπλαστικό μάθημα. Αυτό που είναι μάθημα ζωής, αγωγή ψυχής. Και αποτελεί τον κορμό της αγωγής. Αυτό που είναι το πλέον απαραίτητο σήμερα, καθώς οι νέοι μας δέχονται ποικίλα αρνητικά ερεθίσματα. Σήμερα, που η κοινωνία μας μαστίζεται από τη διαφθορά, τη βία, την εγκληματικότητα, τις επικίνδυνες αιρέσεις, τα ναρκωτικά και τόσα άλλα δεινά. Που θα στηριχθούν οι νέοι μας, αν όχι στον παρήγορο και κρυστάλλινης διαύγειας λόγο του Ευαγγελίου και της λαμπροφόρας Ορθοδοξίας; Πως θα θωρακισθούν απέναντι στο ποικιλόμορφο κακό; Είναι αξιοπρόσεκτη στο σημείο αυτό η επισήμανση που έκανε ο τέως καγκελλάριος της Γερμανίας Helmut Kohl, πως το θρησκευτικό μάθημα υπό μορφήν μάλιστα κατηχητική δεν αποτελεί προνόμιο των Εκκλησιών στη Γερμανία «αλλά αναγκαίαν κρατικήν υπόθεσιν» (Νotewendige aufgabe des staates).

Kύριε υπουργέ,

Η ανάληψη εκ μέρους σας των ευθυνών του Υπουργείου Παιδείας και η θαρραλέα ενέργεια απόσυρσης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού γέμισε χρυσές ελπίδες τις καρδιές των ορθόδοξου ελληνικού λαού. Η τελευταία, όμως, εγκύκλιός σας δυστυχώς τις διαψεύδει. Και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τους στόχους και τα κίνητρά της. Σας παρακαλούμε να την ανακαλέσετε πάραυτα. Μη θελήσετε να συντελέσετε στον θρησκευτικό αποχρωματισμό της Παιδείας μας. Ας σας προβληματίσει η περίπτωση της προκατόχου σας. Σας καλούμε να ενεργήσετε ως παιδί εκπαιδευτικών και ως πατέρας. Με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Με εκτίμηση

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Στεργιούλης

Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Ανδρεόπουλος



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Aξιότιμο κ. Κων/νο Καραμανλή, πρόεδρο της Κυβερνήσεως
2) Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
3) Αξιότιμο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
4) Κύριο Δημήτριο Πλατή, Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
5) Κύριο Γεώργιο Γούση, Ειδικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
6) Αξιοτίμους κ.κ. βουλευτές ν. Λαρίσης
7) Π.Ε.Θ.

* H σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (24/08/2008, σελ. 7), "ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ" (24/08/2008, σελ. 9) και "ΚΟΣΜΟΣ" (25/08/2008, σελ. 3)

Δεν υπάρχουν σχόλια: