Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ζητείται ο διορισμός θεολόγων στα Δημοτικά Σχολεία

Δηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής
Σχολής του ΑΠΘ στο Ρ/Σ της Ι.Μ. Λαρίσης
Τη άποψή του περί επιτακτικής ανάγκης διορισμού θεολόγων καθηγητών για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία, διετύπωσε και ανέλυσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Ιωαν. Κογκούλης, μιλώντας τη περασμένη Παρασκευή, 27/3/2009 και ώρα 6 μ.μ. στην εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία» της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) και στον δημοσιογράφο – θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα σχετικό δημοσίευμα υπήρχε και στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας (27/3/09, σελ. 12).

Υπενθυμίζεται ότι ο κοσμήτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ σε πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Παιδείας (και η οποία, ολόκληρη, δημοσιεύεται στο ιστολόγιο της Ενωσης Θεολόγων ν. Λάρισας, http://theologylar.blogspot.com/2009/03/blog-post_21.html
) αναφέρει πως «διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σαφής τάσης περιθωριοποίησης του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατ’ επέκταση της ελληνορθόδοξα προσανατολισμένης Παιδείας» καθώς επίσης ότι «σημαντικός ίσως αριθμός δασκάλων δεν επιθυμεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση».
"ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ"
Κατόπιν τούτων ο κοσμήτορας της Θεολογικής εισηγείται στον υπουργό Παιδείας το μάθημα των Θρησκευτικών να διδάσκεται στο Δημοτικό Σχολείο:

α. Από Θεολόγους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους προς τούτο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και

β. Η δίωρη διδασκαλία του να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, όπως συμβαίνει σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(πχ Γερμανία, Κύπρο κλπ)

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επισημάνω», υπογραμμίζει ο κ. Κογκούλης, «ότι δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός να ανέχεται την σαφώς διαφαινόμενη τάση και επιθυμία μιας δυναμικής μειοψηφίας να αποχρωματίσει την Παιδεία μας σταδιακά και να την αποκόψει από τις ρίζες της».

ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Τέλος, ο κ. Κογκούλης μιλώντας στο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας ανέφερε ότι η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμιση των αποφοίτων της και γι΄αυτό το σκοπό προωθεί τη ίδρυση επιμορφωτικών τμημάτων "Δια Βίου Εκπαίδευσης" για υπηρετούντες στη Β/βάθμια εκπαίδευση θεολόγους καθηγητές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ιδρυθούν αντίστοιχα τμήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλους) που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών (στα Δημοτικά).
------------------------------------------------------
* Αναδημοσιεύσεις σε εκλεκτές θεολογικές ιστοσελίδες και ιστολόγια:
* Iστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - TO MAΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" (του συναδέλφου, θεολόγου Ιωαν. Τάτση):http://thriskeftika.blogspot.com/2009/03/k.html
* Iστοσελίδα "ΖΩΗΦΟΡΟΣ" (του προέδρου της Ενωσης Θεολόγων Λέσβου, Παν. Τσαγκάρη): http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=875&Itemid=49
* Ιστολόγιο "ΑΚΤΙΝΕΣ":http://aktines.blogspot.com/2009/03/blog-post_1981.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: