Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Διπλή γιορτή, Ορθοδοξίας και Ελληνισμού





Αθήνα, 23 Μαρτίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ως κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας και αφετηρία του ελεύθερου Νεότερου Ελληνικού Κράτους, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ημέρα απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας προγόνους, σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας, για την πίστη τους σε υψηλά ιδανικά και αξίες, για το μεγάλο Αγώνα της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού δίνει την ευκαιρία στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες να αναλογιστούν την πορεία και ιστορία του έθνους μας, το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η εθνική εξέγερση του 1821. Αποτελεί, πάνω απ’ όλα, μία αφορμή να αναλογιστούμε πόσα πολλά και σημαντικά μπορούμε να επιτύχουμε, όταν όλοι μαζί πάνω και πέρα από διχόνοιες και μισαλλοδοξίες ενώνουμε δυνάμεις και προσπάθειες.

Σήμερα ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για το ιστορικό μας παρελθόν και να ατενίζουν με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη το μέλλον. Ως χώρα και ως λαός εδραιώσαμε την ελευθερία μας, διευρύναμε τη δημοκρατία μας, διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελούμε παράγοντα ειρήνης και δημοκρατίας και έχουμε ισχυρή φωνή και θέση στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα στη σημερινή εποχή είναι ισχυρή όσο ποτέ. Ωστόσο, πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο των καιρών μας και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη, αποτελεί η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, ενότητας, αλληλεγγύης και συλλογικού οράματος. Την ημέρα αυτή, που όλοι οι Έλληνες από κάθε γωνιά της γης στρέφουμε την σκέψη μας στις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας, αποτελεί δικό μας χρέος να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε μακριά από προκαταλήψεις, ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Διότι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: