Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

"Ωρα για μια Παιδεία Ελληνορθόδοξη"





* Ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιμ. π. Νικοδήμου Σκρέττα στην Ενωση Θεολόγων Λάρισας

Στην αναγκαιότητα επανευαγγελισμού του λαού και την ανάδειξη των ηθικών και πνευματικών αξιών της ελληνορθόδοξης παράδοσης για ένα καλύτερο αύριο στο τόπο μας, επικέντρωσε την ομιλία του ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η τοπική Ενωση Θεολόγων, χθες Σάββατο, το απόγευμα, στο παρεκκλήσι του αγίου Αντωνίου.

Αναπτύσσοντας το θέμα «Ο ρωμαίικος διεθνισμός του Ρήγα και η οικουμενικότητα της ορθοδόξου λατρείας» ο π. Νικόδημος τόνισε ότι το διεθνιστικό - υπό την έννοια του οικουμενικού – πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή και το ανοικτό, οικουμενικό πνεύμα της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει ν’ αποτελέσουν τον ιδανικό συνδυασμό που θα βοηθήσει τη χώρα μας ν’ αντιμετωπίσει τις πάμπολλες κρίσεις της εποχής. Kαι μ΄αυτό το πνεύμα, τόνισε ο ομιλητής, θα πρέπει να πορευθούμε οι νεοέλληνες, έχοντας πίστη στο Χριστό, αγάπη στην Ελλάδα, την όμορφη πατρίδα μας και οδηγό πλεύσης τις αξίες της ορθόδοξης παράδοσης.

Ο π. Νικόδημος υπογράμμισε ότι προς τη κατεύθυνση αυτή, της ανάδειξης της ελληνορθόδοξης παράδοσης κόντρα στο εισαγόμενο, μέσω των ΜΜΕ, κοσμικό - απότοκο του άθεου γαλλικού διαφωτισμού - ρεύμα της δύσης, βαρύ είναι το καθήκον των θεολόγων και του ευρύτερου σώματος των εκπαιδευτικών – δασκάλων και καθηγητών – να προσφέρουν στους μαθητές μια παιδεία ελληνορθόδοξη που θα τους δίνει απαντήσεις σε σύγχρονα υπαρξιακά προβλήματα, νόημα ζωής προσανατολισμένο στις αρχές της πίστης μας και της παράδοσής μας, κόντρα στο νόημα της σύγχυσης και του αποπροσαντολισμού που τους προσφέρει στο σημερινό σύστημα. Ο π. Νικόδημος αναφερόμενος και στο θρησκευτικό μάθημα υποστήριξε ότι ασφαλώς θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό και στο νέο Λύκειο, έχοντας ομολογιακό μεν χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα και θρησκειολογικό περιεχόμενο, καθώς, εκ των πραγμάτων, προσφέρει γνώσεις γύρω από την Ορθοδοξία, τα άλλα χριστιανικά δόγματα και τις άλλες θρησκείες.

* Της ομιλίας προηγήθηκε Εσπερινός στον οποίο προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας. Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) κ. Βασίλειος Στεργιούλης, ενώ μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του παραρτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: