Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008

Παιδεία σημαίνει γνώσεις, αλλά και καλλιέργειαΤην αναγκαιότητα της ηθικής διαπαιδαγώγησης των νέων στη βάση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, υπογράμμισε ο καθηγητής Παιδαγωγικής και κοσμήτορας της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωαν. Κογκούλης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) στον ιερό ναό του Αγ. Αντωνίου της πόλης μας το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008.

Ο γνωστός και καταξιωμένος καθηγητής Παιδαγωγικής επεσήμανε ευθύς εξ αρχής ότι η παιδαγωγική αξία της ηθικής αγωγής, έχει διατρανωθεί από τον Πλάτωνα («..παιδείαν δη λέγω την παραγιγνομένην πρώτον παισίν αρετήν», Πρωτ., 343 Α), τον άγιο Μεγ. Βασίλειο («έστι δε η παιδεία αγωγή τις ωφέλιμος τη ψυχή, επιπόνως πολλάκις των από κακίας κηλίδων αυτήν καθαίρουσα», Εις την αρχήν των Παροιμιών, P.G. 31, 396), μέχρι και από τον σύγχρονο συνταγματικό νομοθέτη, καθώς τόσο στο Σύνταγμα (άρθ. 16, παρ. 2) , όσο και στον σχετικό νόμο (1566/1985, αρθ. 1, παρ. 1α) γίνεται ειδική αναφορά στην ηθική διάσταση της αγωγής που θα πρέπει να προσφέρει στους μαθητές η εκπαίδευση.

Επεσήμανε δε ότι η παιδεία, ως συστηματική παροχή γνώσεων που στοχεύουν στη πνευματική άνοδο του ανθρώπου και ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μάθησης, δεν σχετίζεται μονομερώς με τη γνωσιολογική κατάρτιση, αλλά και με την εμπειρική διαδικασία, η οποία συνδέεται με τη πνευματική και ηθική καλλιέργεια του νέου ανθρώπου. Παρετήρησε, ωστόσο, ότι, δυστυχώς, το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι προσανατολισμένο στον επιστημονισμό, ως προέκταση του ορθολογισμού, με αποτέλεσμα την ασύμμετρη ανάπτυξη του μαθητή αφού το σύστημα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην καλλιέργεια μόνο της λογικής του. Η μονομέρεια αυτή, είπε, συνδέεται και από την τάση καλλιέργειας στο μαθητή στάσεων και αξιών ξένων προς την δική μας περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

- Κλείνοντας την ομιλία του ο πανεπιστημιακός καθηγητής κάλεσε τους θεολόγους καθηγητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλους και νηπιαγωγούς) να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών - και όχι μόνο - να θωρακίσουν ηθικά και πνευματικά τους μαθητές, προσφέροντάς τους τον πλούτο της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, απ΄ τον οποίο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, θα μπορέσουν να ομορφύνουν την ύπαρξή τους.

* Τον κ. Κογκούλη προλόγισε εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της τοπικής Ενωσης Θεολόγων ο πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Βασίλειος Στεργιούλης. Της ομιλίας προηγήθηκαν η τέλεση εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας και η κοπή της παραδοσιακής αγιοβασιλόπιτας, εκδηλώσεις τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους ο διευθυντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ιωαν. Καραμήτρος, ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου της Δ/νσης Β/βάθμιας κ. Αθαν. Μαργαριτόπουλος και δεκάδες θεολόγοι, καθηγητές και καθηγήτριες, σχολείων του νομού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: