Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το τμήμα Θεολογίας τίμησε τον καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη


Ο Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. τίμησαν τον Ομότιμο Καθηγητή της Καινής Διαθήκης κ. Ιωάννη Λ. Γαλάνη με εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Μαϊου 2011, στην αίθουσα τελετών  του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. κυρία Δέσπω Λιάλιου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Μιχάλης Τρίτος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Δημήτριος Καϊμάκης, η Διευθύντρια του Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας Αν. Καθηγήτρια κυρία Άννα Κόλτσιου-Νικήτα και ο Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

* του Επ. Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Ατματζίδη με τίτλο: “Οι ερμηνευτικές αρχές στο επιστημονικό έργο του Καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη”  και

* της Λέκτορος κυρίας Αικατερίνης Τσαλαμπούνη με τίτλο: “Άνθρωπος και κτίση στο ερμηνευτικο έργο του Καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη και η σύγχρονη οικολογική ερμηνεία”.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκε στον τιμώμενο Καθηγητή Τιμητικός Τόμος με τίτλο: “Αγία Γραφή και Αρχαίος Κόσμος”. Ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμώμενου Ομότιμου Καθηγητή.

Την εκδήλωση οργάνωσαν η Αν. Καθηγήτρια κυρία Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, ο Επ. Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης και ο  Ε.Τ.Ε.Π. κ. Νικόλαος Ρόσιος. Tην όλη εκδήλωση συντόνιζε η Επ. Καθηγήτρια κυρία Αγγελική Ζιάκα.

1. Σύντομο βιογραφικό:  Ο Ιωάννης Λ. Γαλάνης (Ι. Γ.) είναι Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στο χωριό Αθαμάνιο του Νομού Άρτας στις 3 Νοεμβρίου 1940. Είναι απόφοιτος του οκτατάξιου Γυμνασίου Άρτας, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ο Ι. Γ. σπούδασε επίσης, νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φοίτησε στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και με υποστροφία στις Θεολογικές Σχολές (Καθολική και Ευαγγελική) του Πανεπιστημίου του Μονάχου. 
Κατά το έτος 1978 διετέλεσε Επιμελητής στην έδρα της Ιστορίας των Χρόνων της Καινής Διαθήκης και Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το τέλος του ίδιου έτους εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., από όπου και συνταξιοδοτήθηκε, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, ως Τακτικός Καθηγητής.

Ο Ι. Γ. διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κατά τα έτη 1987-1989 και κατά τα έτη 1991-1993 εκλέχτηκε Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος. Επίσης από το 1986-2007 εκλέχτηκε πολλές φορές Διευθυντής του Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη Θεολογική Σχολή, ο κ. Γαλάνης έχει διδάξει στο Σχολείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια (Γυμνάσιο και Λύκειο) Δ. Δημητριάδη, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική και Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε Θεσσαλονίκης και στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε Λάρισας. Δίδαξε επίσης για ένα χρόνο ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου μαθήματα Ερμηνείας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης. Ο Ι. Γ. υπήρξε από το 1994 έως το 2010 Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Βιβλικών Θεολόγων. Είναι μέλος Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Είναι για μια δεκαπενταετία μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, η οποία έχει αναλάβει το επιστημονικό μέρος των διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στο πλαίσιο των μηνιαίων εκδηλώσεων των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ». Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εισηγήσεις και ανακοινώσεις.

Κλήθηκε και έδωσε μια σειρά μαθημάτων στους φοιτητές των Θεολογικών Σχολών της Σόφιας και του Τυρνόβου της Βουλγαρίας. Ο κ. Γαλάνης έχει ευρεία κοινωνική δραστηριότητα. Ίδρυσε τη χορωδία θηλέων του ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, η οποία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πολλά χρόνια στον ίδιο Ναό πραγματοποιούσε τακτικές συνάξεις μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου συμμετείχαν άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Πραγματοποίησε επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πολλές ομιλίες, σχετικές με θέματα ερμηνείας και θεολογίας της Αγίας Γραφής.

2. Συγγραφικό έργο (επιλογή):

Ι. Βιβλία:

1. ΥΙΟΘΕΣΙΑ. Η χρήσις του όρου παρά Παύλω εν σχέσει προς τα νομικά και θεολογικά δεδομένα των λαών του περιβάλλοντός του, (Θεσσαλονίκη 1977, διδακτορική διατριβή). 2. ΔΕΞΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Η χρήση των λέξεων στην Καινή Διαθήκη και το περιβάλλον της, ΕΕΘΣ 25 (1980). 3. Η σχέση ανθρώπου και κτίσεως κατά την Καινή Διαθήκη, Θεσσαλονίκη 1984. 4. Το ιστορικό πλαίσιο της Καινής Διαθήκης. Συνοπτική Ιστορία της εποχής της Καινής Διαθήκης, Θεσσαλονίκη. 5. Άνθρωπος και κτίση στη βιβλική παράδοση, Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 335.

ΙΙ. Υπομνήματα:

1. Η Πρώτη Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς, Θεσσαλονίκη 1985, σελ. 358. 2. Η Δευτέρα Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς, Θεσσαλονίκη 1989, σελ. 272.
ΙΙΙ. Μελέτες - Άρθρα: Βιβλικές, Ερμηνευτικές και Θεολογικές Μελέτες (Συλλογή), Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 792.

IV. Συλλογικές εργασίες:

1. Η Καινή Διαθήκη. Το πρωτότυπο κείμενο με νεοελληνική μετάφραση στη δημοτική με βάση το κριτικό κείμενο (συνεργάστηκαν οι καθηγητές Σ. Αγουρίδης - Π. Βασιλειάδης - Ι. Γαλάνης - Γ. Γαλίτης - Ι. Καραβιδόπουλος και Β. Στογιάννος), έκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, Αθήνα 1985. Η Καινή Διαθήκη, 2η αναθεωρημένη έκδοση με βάση το εκκλησιαστικό κείμενο (συνεργάστηκαν οι καθηγητές Π. Βασιλειάδης - Ι. Γαλάνης - Γ. Γαλίτης και Ι. Καραβιδόπουλος), Αθήνα 1989. 2. Συνεργάτης του Παγκοσμίου Βιογραφικού Λεξικού, στο οποίο δημοσίευσε πολλά λήμματα (εκδ. ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ). 3. Μέλος της ομάδας επιστημόνων, η οποία μετέφρασε στη νεοελληνική γλώσσα το βιβλίο του γνωστού γερμανού ανθρωπιστή και θεολόγου A. Schweitzer, Geschichte der Leben - Jesu - Forschung (εκδόθηκε στη σειρά ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ). 4. Είναι ένας από τους τρεις κριτές του διδακτικού βιβλίου των Θρησκευτικών της Β ́ Γυμνασίου «Ο Χριστός και ο σύγχρονος κόσμος». 5. Επιμελήθηκε την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Η καθημερινή ζωή την εποχή του Χριστού», μετάφραση Έρσης Αντωνιάδου του αγγλικού πρωτοτύπου «Daily Life at the time of Jesus» (εκδ. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ). 6. Είναι μέλος της ομάδας καθηγητών η οποία πραγματοποίησε την κριτική επιμέλεια των κειμένων της ελληνικής έκδοσης «ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ» (εκδ. εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

V. Εργασίες σε ηλεκτρονική μορφή:

Βιβλικές παραθέσεις στα έργα των πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων της Ανατολικής Εκκλησίας. Οι 300.000 περίπου σημειογραφίες των χωρίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης έχουν αποδελτιωθεί από τα έργα των πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων, κατά την έκδοση του J. P. Migne, και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα Η/Υ. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί για κάθε χωρίο της Αγίας Γραφής να έχει αμέσως στη διάθεσή του ποιος πατέρας και εκκλησιαστικός συγγραφέας από τον πρώτο μέχρι και τον 15ο αι. χρησιμοποιεί το χωρίο και πώς το χρησιμοποιεί. Δηλαδή κάνει ερμηνεία του χωρίου, τον βοηθάει να κάνει ηθικές παραινέσεις, να στηρίξει δογματικές θέσεις, να καταπολεμήσει αιρετικές διδασκαλίες κλπ.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο επίκ. καθηγητής Χ. Ατματζίδης και τις φωτογραφίες ο λέκτορας Μ. Γκουτζιούδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: