Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ιερώνυμος: "Να εκσυγχρονισθεί και ενισχυθεί ο Λόγου του Χριστού στη Παιδεία μας"


ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση του Λόγου του

Χριστού στη διδακτέα ύλη

* Στο Βόλο χθες, ο Μακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος

Της Ελένης Χάνου *

Να εκσυγχρονιστεί ο λόγος του Χριστού στην Παιδεία, είναι η σύγχρονη πρόκληση για την Εκκλησία, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του στο Βόλο.
Ο κ. Ιερώνυμος, σε συνάντηση που είχε με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, αλλά και τον καθηγητή, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση του επετειακού τόμου που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ποιμαντορίας του κ. Ιγνατίου, εστίασε στις επιθέσεις που δέχονται στη σύγχρονη εποχή η Θρησκεία και η Πίστη και στην ανάγκη, ενίσχυσης του Λόγου του Χριστού στην εκπαίδευση.
Ζητούμενο –σύμφωνα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο- αποτελεί η ένταξη των απόψεων και θέσεων της Εκκλησίας στη διδακτέα ύλη στα σχολεία. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι ο εκσυγχρονισμός του Λόγου της Εκκλησίας, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της Πίστης μας.

Στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Λόγου του Χριστού και ενσωμάτωσής του στην παιδεία, ρόλο «κλειδί» θα κληθεί να παίξει ο καθηγητής, κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να του διαθέσει συνεργάτες που θα συμβάλλουν στην ανανέωση του πατερικού λόγου και των θέσεων της Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος, δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην ανάγκη επιμόρφωσης του κλήρου.
"Η εκκλησιαστική περιουσία ήδη φορολογείται"
Αναφορικά με το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και την κυβερνητική απόφαση για τη φορολόγησή της αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μεγάλα ζητήματα, τόνισε ωστόσο ότι δεν έχουν το βάρος που παρουσιάζεται.
«Και η εκκλησιαστική περιουσία φορολογείται, ανεξάρτητα τι λένε, αλλά και το θέμα του χωρισμού εκκλησίας κράτους έχει σχεδόν επιτευχθεί. Απλώς χρειάζεται να το δούμε με τις νέες προοπτικές και ο καθένας θα πορευτεί με τον τρόπο που ξέρει από το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ανοιχτός στο διάλογο.

"Ευκαιρία να κοιτάξουμε στο μέλλον"

Ως μία ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος, χαρακτήρισε εξάλλου, ο κ. Ιερώνυμος, τον επετειακό τόμο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Ο τόμος, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ποιμαντορίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου, παρουσιάστηκε από τέσσερις εκλεκτούς εισηγητές, τον καθηγητή, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, το Μητροπολίτη Βελεστίνου, κ. Δαμασκηνό, τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, κ. Γρηγόριο Παπαθωμά και τον Διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο βιβλίο αλλά και στο έργο του κ. Ιγνατίου, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό. «Το έργο του το γνωρίζουμε, ξέρουμε πως σκέπτεται, πως εργάζεται και στα θέματα που παρουσιάζει θα στραφεί η συζήτησή μας. Αυτό το γεγονός έχει σημασία γιατί μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον. Θα προκύψουν νέες ανάγκες και έρχονται προβλήματα που θα είναι πολλά. Θα τα δούμε όλα με το πνεύμα όσων έχουν ήδη γίνει και με τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που θα έρθουν», δήλωσε.
["Ελευθερία", 19/10/09]

Δεν υπάρχουν σχόλια: