Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

"Υποχρεωτικό παραμένει το θρησκευτικό μάθημα", τονίζει η Δ/νση Σπουδών του ΥΠΕΠΘ - Καταγγελίες για μη ορθή εφαρμογή της εγκυκλίου για τις απαλλαγές






"Παραμένει υποχρεωτικό

το θρησκευτικό μάθημα"








* Σε αλλόθρησκους και ετερόδοξους η δυνατότητα απαλλαγής"

* Καταγγελίες για μη ορθή εφαρμογή της εγκυκλίου από διευθυντές σχολείων στην Αθήνα


Με την υπ' αριθ. πρωτ. 147982/Γ2/14-11-2008 απάντησή του, σε γραπτό ερώτημα του προέδρου της Ενωσης Θεολόγων ν. Λέσβου κ. Παν. Τσαγκάρη, o Διευθυντής της Δ/νσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ κ. Αθαν. Νικολόπουλος αναφέρει:

"Το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στη Δευτεροβάθμια* Εκπαίδευση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προέβη στην έκδοση των με αρ. πρ. 91109/Γ2/10-07-2008 και 104071/Γ2/04-08-2008 εγκυκλίων.

Επιπλέον, το ΥΠ.Ε.Π.Θ προέβη στην έκδοση της με αρ. πρ. Φ12/977/109744/Γ1/26-08-2008 εγκυκλίου η οποία προβλέπει ότι « οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 104071/Γ2/04-08-2008 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.

Στην περίπτωση, που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για το σκοπό αυτό από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες».

Στις παραπάνω εγκυκλίους καθίσταται σαφές ότι το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, αλλά δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές, οι οποίοι για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα".


* Αντίστοιχη δήλωση για το θέμα περί της υποχρεωτικότητας του μαθήματος περιλαμβάνεται και σε έγγραφο (με αριθ. πρωτ. 13680β/Γ1/23-10-2008) του Διευθυντού Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλεξάνδρου Κόπτση (εκπαιδευτικού - σχολικού συμβούλου - Α/βάθμιας εκπαίδευσης και εκλεκτού συναδέλφου θεολόγου, πτυχιούχου και διδάκτορος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ).

---------------------------------



...και μια καταγγελία για μη oρθή εφαρμογή της εγκυκλίου:

Aπό τον συνάδελφο κ. Σπύρο Παπακωστόπουλο, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω καταγγελία - αναφορικά με τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών - την οποία ο συνάδελφος έχει ήδη απευθύνει στον κ. Βαλλιανάτο, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων της περιφερείας (Aττικής), όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο υπηρετεί:

Σεβαστέ και λίαν αγαπητέ Σύμβουλέ μου κ. Βαλλιανάτε,

με το παρόν μου μήνυμα θα ήθελα να σας κάνω κοινωνό των κάτωθι παρατηρήσεων:Η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ σχετικά με το τι προβλέπεται για όσους απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών δεν εφαρμόζεται, δηλαδή οι μαθητές δεν παρακολουθούν παράλληλα είτε μάθημα νεοελληνικής γλώσσας είτε κάποιο άλλο ανταποκρινόμενο στις μαθησιακές τους ανάγκες.Δυστυχώς, και αυτή τελικά είναι η μέγιστη «παγίδα», οι περισσότεροι των απαλλαγέντων προφασίζονται λόγους συνείδησης, προκειμένου να έχουν ένα μάθημα λιγότερο.Στα σχολεία που υπηρετώ: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (οργανική) και 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (διάθεση) μόνο μια απλή ενημέρωση προς τον θεολόγο καθηγητή για το ποιοι απαλλάσσονται και φυσικά ούτε λόγος, παρόλο που το τόνισα στο Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου κ. Χρήστου Γεώργιο, για σύγκληση συλλόγου διδασκόντων προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα παράλληλης διδασκαλίας, σε κάποιο άλλο μάθημα, απαλλαγέντων από το μάθημα των θρησκευτικών. Έχω την εντύπωση ότι μόνο έτσι, δηλαδή αν οι απαλλαγέντες παρακολουθούσαν παράλληλα κάποιο άλλο μάθημα, τότε θα ανακόπτονταν το ρεύμα εκείνων, που προφασιζόμενοι λόγους συνείδησης, ζητούν απαλλαγή από το μάθημα.Ή τηρείται ο νόμος ή δεν τηρείται. Καθότι, ως επί πτυχίω φοιτητής Νομικής Αθηνών, γνωρίζω πολύ καλά ότι μια υπουργική απόφαση – εγκύκλιος επέχει θέση νόμου.

Πιστεύω δε ακράδαντα και βάσει πανελλαδικών πληροφοριών, ότι το μάθημα «ξεπατώνεται» επειδή:1. οι διευθυντές δεν εφαρμόζουν το νόμο και 2. χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ο λόγος συνείδησης.Σε συζήτηση που είχα με μαθητές από το Α4 του 1ου Λυκείου Βούλας, αφού πρώτα καταλήξαμε ότι δεν έχουν πρόβλημα μαζί μου, ούτε με τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, ούτε με το άγχος της εξέτασης, εντούτοις,όταν τους ρώτησα (4 περίπου άτομα) τι θα κάνατε στην περίπτωση που θα σας έβαζα 20 στο τετράμηνο, μου απάντησαν, εξωφρενικό, «εξυπακούεται ότι δεν θα ζητούσαμε απαλλαγή». Φυσικά τους είπα: «ξεχάστε τέτοιου είδους ανήθικες συναλλαγές» και ότι «δεν μπορώ να φανταστώ γονείς, που ενώ δεν έχουν λόγους συνείδησης, θα συναινούσαν σε απαλλαγή για λόγους ήσσονος προσπάθειας»Η όποια συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία δύο μαθητών, οι οποίοι μου είπαν( από μόνοι τους χωρίς εγώ να επιμείνω) ότι θέλουν να απαλλαγούν για να έχουν ένα μάθημα λιγότερο.Σε ερώτηση μαθήτριας για τι να βαθμολογείται το μάθημα; απάντησα: « αν το μάθημα ήταν ομολογιακό, δηλαδή εξαρτούσα το βαθμό σου από το αν εκκλησιάζεσαι, εξομολογείσαι κ.λ.π., τότε, ναι, δεν θα έπρεπε να βαθμολογείται. Επίσης, δεν έχει τόση σημασία το τι διδάσκεσαι, αλλά πώς το διδάσκεσαι».

Εν κατακλείδι: εάν κύριε Σύμβουλε δεν στριμωχθούν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να εφαρμόσουν πιστά την εγκύκλιο, λυπάμαι που το λέω αλλά το μάθημα «πνέει τα λίσθια».

Μετά τιμής ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ,
ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ & 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ)
Επικοινωνία: e-mail: spipap69@otenet.g



Δεν υπάρχουν σχόλια: