Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Tα εκκλησιαστικά σχολεία και η επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν


Οι νέες δομές και οι νέες ευκαιρίες

στην εκκλησιαστική εκπαίδευση

Τα εκκλησιαστικά σχολεία και η επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν μέσω της δυνατότητας ένταξης στην ιερωσύνη για τους άνδρες και των ευκαιριών για διορισμό σε θέσεις λαϊκών υπαλλήλων για άνδρες και γυναίκες. Αναλυτικό ρεπορτάζ στη Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen.gr: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=400

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Ανδρεόπουλε,
στη δεύτερη από τις Σημειώσεις σας στο παραπάνω άρθρο αναφέρετε: «Είναι απολύτως παράδοξος, κατά τη γνώμη μας, ο αποκλεισμός των γυναικών από τη φοίτηση στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Εκκλησιαστικά Λύκεια - και μάλιστα με πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Ιούλιος, 2009)… γιατί να αποκλείεται της φοίτησης σε Εκκλησιαστικό Λύκειο μια κοπέλα που είναι πιστό μέλος της Εκκλησίας και φιλοδοξεί, είτε να διορισθεί και υπηρετήσει ως μια απλή διοικητική υπάλληλος σε μια Μητρόπολη, ή να σπουδάσει σε κάποια ΑΕΑ Συντήρηση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, ή Βυζαντινή Μουσική, ή Παλαιογραφία;» Είναι σαφής η αντίθεση σας προς την απόφαση της Συνόδου για τη φοίτηση κοριτσιών στην εκκλησιαστική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ρωτώ:

Η άποψη σας είναι προσωπική ή εκφράζει την Ένωση Θεολόγων Λάρισας; Συμφωνεί η Ένωση με τη θέση σας αυτή; Ποια είναι η θέση της ΠΕΘ για το θέμα;

Haris Andreopoulos είπε...

Είναι σαφές ότι οι απόψεις ενός άρθρου, όπως αυτού εις το οποίο αναφέρεσθε, είναι προσωπικές. Oπως θα έχετε παρατηρήσει το άρθρο είναι υπογεγραμμένο, άρα εκφράζει τις απόψεις του υπογράφοντος. Σας γνωρίζω πάντως ότι το εν λόγω άρθρο συγκεντρώνει λίαν υψηλή αναγνωσιμότητα στο amen.gr και λίαν υψηλή αποδοχή ως προς τις προσωπικές θέσεις του συντάκτου του. Ασφαλώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, καθ' όλα σεβαστές.

* Με ρωτάτε εάν αυτή η άποψη εκφράζει τη Ενωση Θεολόγων Λάρισας, ή την ΠΕΘ. Σας απαντώ ότι η Ενωση Θεολόγων Λαρίσης διατηρεί αγαστή συνεργασία με το Εκκλησιαστικό ΙΕΚ Λάρισας (το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τη Δ' τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου, η οποία "μετακόμισε" στα ΙΕΚ) στο οποίο φοιτούν και γυναίκες.
Στην αντίληψή μου δεν έχει υποπέσει
θέση αρνητική συμβούλου
τινός της Ενώσεως ή οποιουδήποτε συναδέλφου ως προς τη φοίτηση κοριτσιών στο Εκκλησιαστικό ΙΕΚ.

Το θέμα της φοίτησης ή μη κοριτσιών στα Εκκλησιαστικά Λύκεια, δεν απασχόλησε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) τη Δ.Ε. της Ενωσης Θεολόγων Λαρίσης

Ποιά είναι - και αν υπάρχει - συγκεκριμένη θέση της Π.Ε.Θ. για το θέμα, ειλικρινώς σας λέγω δεν το γνωρίζω. Οπως δεν γνωρίζω - δεν έμαθα ποτέ, αν ξέρετε κάτι παρακαλούμε διαφωτίστε μας - αν η ΠΕΘ αντέδρασε στη φοίτηση κοριτσών στα Ποιμαντικά (τέως Ιερατικής Επιμορφώσεως) τμήματα των Θεολογικών Σχολών.

Σας παρακαλούμε θερμά, εάν θέλετε ειλικρινή διάλογο, βάλτε υπογραφή στα λεγόμενά σας. Δώστε ευθύνη στα καθ' όλα σεβαστά ερωτήματα και τους προβληματισμούς σας.