Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο στο Βόλο, υποτροφίες σε φοιτητές Θεολογίας


ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/25-8-09

Aποφάσεις της ΔΙΣ που ενδιαφέρουν τους θεολόγους εκπαιδευτικούς:
Λειτουργικό Συμπόσιο στο Βόλο, υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Θεολογίας, ορισμός εκπροσώπων της Εκκλησίας στο υπ. Παιδείας

H Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πέραν των αποφάσεών της να στηρίξει ποικιλοτρόπως το έργο της πολιτείας για την ανακούφιση των πυροπλήκτων της ανατολικής Αττικής, έλαβε και τις παρακάτω ενδιαφέρουσες για θεολόγους αποφάσεις:

α) Πληροφορηθείσα για την κυκλοφόρηση από τις εκδόσεις «Cambridge University Press» της μελέτης του Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Ohio, κ. Antony Kaldellis, με τίτλο «The Christian Parthenon» ("Ο Χριστιανικός Παρθενώνας"), αποφάσισε να αναθέσει σε ειδικό μεταφραστή την μετάφραση του ανωτέρω βιβλίου και την έκδοσή του από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Ενέκρινε:

1) την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως για την σύγκληση του ΙΑ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στα Μελισσιάτικα Βόλου, από 19 έως 21 Οκτωβρίου 2009, και θα έχει κεντρικό θέμα την «Λειτουργική αγωγή».

2) την θέσπιση τεσσάρων (4) υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογίας, ύστερα από πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, με σκοπό την εκπόνηση μελετών λειτουργικού περιεχομένου.

3) την συμπληρωματική πρόταση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) για την διοργάνωση του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου για κληρικούς και στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, τις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, και θα έχει θέμα : «Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Ιστορία - Παράδοση - Νεώτερες Εξελίξεις και προβληματισμοί). Τα Επτάνησα ως πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διόρισε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας (και καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ) κ. Χρυσόστομο (Σαββάτο) και τον ελλογιμώτατο ομοτ. καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά, ως εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: