Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Επιστολή της ΠΕΘ προς τη "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ και παρέμβαση πολιτών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος:
http://www.petheol.gr/
e-mail:
enosis@petheol.gr

Aθήνα 4 Aπριλίου 2009
Aριθμ. πρωτ. 97

Προς τους κυρίους Βασ. Λυριντζή και Δημ. Οικονόμου, Δημοσιογράφους της ΕΡΤ
εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ", ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Aγαπητοί κύριοι Λυριντζή και Οικονόμου

Στην Eνωσή μας πληροφορηθήκαμε τα όσα στη γνωστή και πολύ κατατοπιστική εκπομπή σας έγιναν το πρωί της Τρίτης 31-3-2009 και χθες Παρασκευή 3-4-2009, σχετικά με την παρουσίαση και σχολιασμό της επιστολής της Iεράς Συνόδου προς τον κ. Yπουργό Eθν. Παιδείας καί Θρησκευμάτων, της σχετικής με τούς θεολόγους και το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία μας.

Eμείς ως Ένωση των Eλλήνων Θεολόγων θέλουμε να εκφράσουμε δύο παράπονα και να σας ζητήσουμε να κάνετε μια χειρονομία για την ικανοποίησή τους. Το πρώτο δεν μας καλέσατε για να εκφράσουμε και ως Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων , την όποια άποψή μας.
Το δεύτερο και ίσως αυτό πού θα πρέπει πιο σύντομα να τακτοποιηθεί:Στην εκπομπή της 31-3-2009, στην οποία παρουσιάστηκε η παραπάνω επιστολή έγινε μια πολύ σημαντική παράλειψη πού αδικεί και την εκπομπή σας και τούς συντάκτες- αποστολείς της επιστολής, και όλο το θεολογικό κόσμο της Eλλάδας. H παράλειψη έγινε στην τελευταία παράγραφο, στην οποία η Δ.Ι.Σ. εκφράζει «την παγίαν θέσιν αυτής περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών...». Και εδώ σταμάτησε η ενημέρωση, ενώ η επιστολή συνεχίζει: «...διά τούς Χριστιανούς Oρθοδόξους μαθητάς, ως και το Σύνταγμα ορίζει...». H διαφορά και τα επακόλουθά της είναι νομίζουμε αυτονόητα. Παρακαλούμε λοιπόν για τη διόρθωση.

Aλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση του θεολογικού κόσμου, όπως φάνηκε στην χθεσινή (3-4-2009) εκπομπή στο πρόσωπο ενός εκ των πλέον αξίων και ανεγνωρισμένων εκπροσώπων του, του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Iωάννη Κογκούλη. H παρουσίαση των απόψεών του διεκόπη, όταν ακριβώς αναφερόταν σε ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία. Aναφέρθηκε ως αιτία η πτώση του κυκλώματος, πού είναι κατ' αρχήν αποδεκτή από κάθε λογικό άνθρωπο, εφ' όσον όμως διορθώνεται με τηλεφωνική επικοινωνία και συμπλήρωση. Και όμως τούτο δεν έγινε. Κατά κανένα τρόπο δεν θέλουμε να δεχθούμε ότι το όλο περιστατικό απέβλεπε στο να σταματήσει τη διατύπωση των απόψεων σεβαστού πανεπιστημιακού δασκάλου, ο οποίος μάλιστα είναι, πέρα της θεολογικής του ιδιότητας και ειδικός στην παιδαγωγική επιστήμη και παιδαγωγική έδρα κατέχει ως καθηγητής. Θερμά, λοιπόν, σας παρακαλούμε και για την τακτοποίηση (σύντομα ει δυνατόν) και του θέματος τούτου, από το κατ' εξοχήν εθνικό μας τηλεοπτικό κανάλι.

Με εξαιρετική τιμή

Ο Πρόεδρος καί α.α ο αντιπρόεδρος

Ηλίας Φραγκόπουλος, τ. Προϊστάμενος Γραφείου

Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Μπάκος, Δρ. Θεολογίας-Φιλόλογος
*************************

και παρέμβαση - διαμαρτυρία πολιτών για την εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»:
(αναδημοσίευση από το blog "Aκτίνες",
Προς το διευθυντή της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλο και τους δημοσιογράφους της κ. Βασ. Λυριντζή και κ. Δημ. Οικονόμου

Α θ ή ν α

Θέμα: Διαμαρτυρία για την εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό, το οποίο γύρισε την Ελληνική Τηλεόραση (Κρατική ΝΕΤ) πολλά χρόνια πίσω σε εποχές και χώρες, που κανείς δεν θέλει να θυμάται.
Συγκεκριμένα σε εκπομπή στις 3-4-2009 ήταν καλεσμένοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ Χρυσόστομος, ένας εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κογκούλης. Ο κ. Κοσμήτορας και καθηγητής της Παιδαγωγικής στο τμήμα της Θεολογίας προσπαθούσε να εξηγήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που εστάλη στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διευκρίνιζε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γι΄ αυτούς δηλαδή που βαπτίστηκαν στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Εξηγούσε – εν μέσῳ φωνασκούντων και διαμαρτυρομένων δημοσιογράφων ότι τάχα μιλά για άλλο θέμα – πως οι γονείς με τη βάπτιση του παιδιού τους δηλώνουν όχι μόνο την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μαθήματος στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, αλλά και τό είδος του προσανατολισμού, που επιθυμούν να έχει η παιδείας μας· ξαφνικά όμως διακόπηκε η μετάδοση και δεν επανήλθε στη γραμμή ο κ. Κοσμήτορας, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επικοινωνήσει έστω και τηλεφωνικά.

Δείγμα σωστής δημοσιογραφίας είναι να εκθέτει απόψεις˙ και όχι να προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της, φιμώνοντας τις άλλες, μέσα μάλιστα από ένα κρατικό κανάλι, που εκόντες - άκοντες το πληρώνουμε όλοι, ακόμη κι όσοι δεν έχουν τηλεόραση. Παρατηρήσαμε επίσης ότι στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» θέματα εκκλησιαστικά καί σχετικά με την ορθόδοξη πίστη αντιμετωπίζονται με τρόπο που δημιουργεί προβληματισμούς και ερωτηματικά. Μια τέτοια αντιμετώπιση δεν τιμά καθόλου το κρατικό κανάλι. Επιπλέον για το μάθημα των Θρησκευτικών από την ΕΡΤ-ΝΕΤ απαιτούμε σεβασμό· δεν μπορούμε να ανεχθούμε καμία παραπληροφόρηση.
Κύριε διευθυντά και κύριοι δημοσιογράφοι,
Αναφέρθηκε ως αιτία της διακοπής η πτώση του κυκλώματος. Ας μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας με τέτοιου είδους δικαιολογίες. Δυστυχώς – πιστεύουμε - με τα δικά μας χρήματα κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά να επιβάλουν την άποψη της θορυβώδους μειοψηφίας. Η εθνική τηλεόραση όμως δεν είναι ιδιωτικό μαγαζί. Αν η διακοπή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, περιμένουμε να αποκαταστήσετε το θέμα, αφού καλέσετε τόν κ. Κοσμήτορα και τον αφήσετε να διατυπώσει τις απόψεις του.
Κοινοποίηση: κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα
Υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης)
Εκ μέρους όσων υπογράφουν
Αυγουστίνου Ευδοξία,
φιλόλογος – θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: