Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Καλή σχολική χρονιά!



ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Αγαπητοί συνάδελφοι, νά’ μαστε πάλι μαζί στο γραφείο καθηγητών, νά’ μαστε πάλι όλοι μαζί στις αίθουσες με τα παιδιά μας, τους μαθητές μας. Το προαύλιο, οι εσωτερικοί διάδρομοι του σχολείου ξαναπέκτησαν ζωή, τα παιδιά τρέχουν τριγύρω μας και μας χαμογελούν: «Γειά σας κύριε...», «Γειά σας κυρία....».

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει, σήμερα έχουμ’ αγιασμό. Ας κάνουμε το σταυρό μας κι’ ας προσευχηθούμε στο Χριστό και τη Παναγιά να μας χαρίζουν υγεία και δύναμη για ν’ ανταποκριθούμε στο δύσκολο παιδαγωγικό μας έργο. Να χαρίζουν υγεία και δύναμη στους μαθητές, τα παιδιά μας, γιατί έχουν και αυτά μπροστά τους σκληρό αγώνα. Εχουν ανάγκη όχι μόνο τα μορφωτικά αγαθά που τους προσφέρουμε, αλλά και την αγάπη μας.

Η φετεινή χρονιά αρχίζει κάπως «φορτισμένη» για το κλάδο μας. Είναι σ’ όλους σας γνωστά τα γεγονότα με τις εγκυκλίους περί απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Δώσαμε σαν παράρτημα του ν. Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) - και θα συνεχίσουμε να δίνουμε - τον αγώνα για την υπεράσπιση του μαθήματος - και πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός εν μέρει, έστω, απέδωσε καρπούς – και εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη σε συνεργασία με τo κεντρικό Δ.Σ. της ΠΕΘ και τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων μας, με συνεχή και πιεστικά διαβήματα για τη διασφάλιση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος όσον αφορά τους Ορθοδόξους μαθητές μας.

- Ελπίζουμε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα σε σχέση με τη φοίτηση στο μάθημα. Αν, όμως, παρουσιασθούν – εμείς εκτιμούμε ότι, ειδικά στη περιοχή μας, θα είναι ελάχιστα – οφείλουμε να τα χειρισθούμε με διάκριση και αγάπη και πάντα σε συνεργασία με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στη οποία υπηρετούμε. Η Ενωση θα είναι πάντα στη διάθεσή μας προκειμένου να μας ενισχύει στο παιδαγωγικό μας έργο, θα είναι πάντα στο πλευρό μας για να στηρίζει τα ευγενή και δίκαια επαγγελματικά αιτήματά μας, ως εκπαιδευτικών.

* Εχουμε, όμως, κι’ εμείς καθήκοντα και υποχρεώσεις, τις οποίες νομίζουμε ότι περιγράφει με τρόπο γλαφυρό ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων ν. Αχαϊας κ. Χρήστος Ζήκος, στο ευχετήριο μήνυμά του (
http://www.dide.ach.sch.gr/thriskeftika )

«Εμείς εκείνο που πρέπει να κάνουμε στην τάξη», γράφει, «είναι ένα πιο θελκτικό μάθημα για τα παιδιά, πιο φιλικό, ανοιχτό και διαλογικό, πιο βιωματικό. Μάθημα που να προσφέρει ταυτόχρονα χαρά και πνευματική ικανοποίηση, όπως μας έλεγε στο Πανεπιστήμιο ο αείμνηστος καθηγητής Νίκος Νησιώτης. Τα νέα ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ και τα νέα βιβλία έχουν συγγραφεί σύμφωνα με το παραπάνω πνεύμα και μάς δίνουν όση παιδαγωγική ελευθερία θέλουμε για να δουλέψουμε αποτελεσματικά. Αξιοποιείστε τη νέα εκπαιδευτική τεχνολογία, εμπιστευτείτε τα παιδιά, αφήστε τα να «μιλήσουν» στο μάθημά τους, να είναι τα «πρώτα βιολιά», μην τα «φοβόσαστε», «παίξτε» με την ύλη, ξανοιχτείτε. Αν είστε σε «αδύνατη» τάξη, μείνετε στα 3-4 βασικά στοιχεία κάθε διδακτικής ενότητας και δουλέψτε με αυτά.. Στις εξετάσεις ζητήστε αυτά που δουλέψατε. Μην σας τρώει η έγνοια να τα προλάβετε όλα. Κι αν μπαίνετε σε «δύσκολη» τάξη, μην απογοητεύεστε. Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, βρείτε τον «κώδικα» των παιδιών αυτής της τάξης και θα δείτε ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα».

ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: