Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: "Να παραμείνει το μάθημα 2ωρο (και) στη Β΄ Λυκείου"


Σίγουρα οι εξελίξεις για το μάθημά μας στο νέο Λύκειο είναι θετικές καθόσον διατηρείται το 5ωρο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με το 3ωρο υποχρεωτικό (A΄ και Β΄ Λυκείου) και ένα  2ωρο επιλεγόμενο (Γ΄ Λυκείου). Σίγουρα θα μπορούσαν να΄ ναι και θετικότερες, αν π.χ. παρέμενε υποχρεωτικό και στη Γ΄ Λυκείου, εν πάση περιπτώσει, όμως, μετά τις πολλαπλές πιέσεις και την αμφισβήτηση που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια το μάθημα (π.χ. με την εγκύκλιο του Αυγούστου του 2008 περί απαλλαγών) θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις εξελίξεις κατ΄ αρχήν ικανοποιητικές, λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε, όπως γράψαμε χθες, το πλαίσιο της σχετικής πρότασης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.    

Ο αγώνας, όμως, θα πρέπει να συνεχισθεί! Ασφαλώς ικανοποιεί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας και του 2ωρου στην Α΄ Λυκείου, ασφαλώς και ικανοποιεί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας στη B΄ Λυκείου, όμως, δεν μπορεί να κατανοηθεί η μείωση της διδασκαλίας του (στη Β΄ Λυκείου) από τις δύο (2)  στην μία (1) ώρα όταν μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες (οι οποίες μάλιστα έγιναν ρεπορτάζ, π.χ. στην έγκυρη εκπαιδευτική πύλη “Esos.gr” (http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12175:oi-allages-stin-a-kai-b-likeiou-olo-to-sxedio-tou-ippaideias-mono-sto-esos&Itemid=1796), η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας είχε συμφωνήσει να παραμείνει  2ωρο το μάθημα – και – στη Β΄ Λυκείου.

Νομίζουμε ότι, ως κλάδος, μπορούμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να αναθεωρήσει αυτή την επί μέρους απόφασή της και να διατηρήσει το 2ωρο (και) στη Β΄ Λυκείου προκειμένου να μπορέσει το θρησκευτικό μάθημα - και μάλιστα υπό τη νεωτερική του εκδοχή, ως "Θρησκεία και Κόσμος" - να αναδείξει με ευχέρεια τη παιδαγωγική και γνωσιακή του αξία συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά  στη πραγμάτωση του οράματος για ένα σχολείο ανοικτών οριζόντων του 21ου αιώνα.

H συνολική πρόταση του υπ. Παιδείας κατατίθεται για περαιτέρω επεξεργασία στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεπώς μπορούμε, ως κλάδος, και στο πλαίσιο ενός αρραγούς μετώπου να πιέσουμε το υπουργείο να σταθμίσει τη τελική επιλογή του στη βάση των απολύτως τεκμηριωμένων προτάσεων που έχει συντάξει  το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (βλ http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4625) και να επανακαθορίσει τη σχετική του απόφαση ορίζοντας (και) το μάθημα της Β΄ Λυκείου ως 2ωρο.

Ο αγώνας, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχισθεί! Με κεντρικό αίτημα τώρα τη διατήρηση του μαθήματος ως 2ωρου (και) στη B’ Λυκείου – μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί μπορούμε να πείσουμε! Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, οι Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων, οι επιστημονικοί φορείς των θεολόγων της εκπαίδευσης (ΠΕΘ, “ΚΑΙΡΟΣ”) και, φυσικά, η Εκκλησία μας (όπως, ασφαλώς, και κάθε θρησκευτική κοινότητα της χώρας μας) μπορούν – και πρέπει - να αρθρώσουν τον λόγο τους τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: