Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"O Ρωμαιοκαθολικισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί Εκκλησία..."


* «Αγεφύρωτο το χάσμα, δεν έχουν νόημα οι θεολογικοί διάλογοι αν δεν λυθούν οι διαφορές στο δόγμα…», ανέφερε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημ. Τσελεγγίδης μιλώντας στη Λάρισα

Την άποψη ότι η Ρωμαιοκαθολικισμός και ο Προτεσταντισμός δεν μπορούν να θεωρηθούν Εκκλησίες και ότι αποτελούν «αιρέσεις», εξέφρασε από τη Λάρισα ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημ. Τσελεγγίδης, μιλώντας σήμερα Κυριακή (14/03/2010) το πρωϊ , σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η τοπική Ενωση Θεολόγων και η Χριστιανική Εστία «Ο Απ. Παύλος».Αναπτύσσοντας το θέμα «H σημασία του δόγματος στους διαλόγους με τους ετεροδόξους για την εν Χριστώ ενότητα», ο κ. Τσελεγγίδης τόνισε ότι το δόγμα, αποτελώντας τον δείκτη και την μαρτυρία του ορθοδόξου φρονήματος, θα πρέπει ν’ αποτελεί τη πρώτη και βασική προϋπόθεση στη πορεία ενός διαλόγου που στοχεύει στην επάνοδο των πεπλανημένων στην Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Aυτή η Εκκκλησία, υπογράμμισε, δεν είναι άλλη από την Ορθόδοξη, από την οποία, όμως, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, οι ρωμαιοκαθολικοί απεσχίσθησαν το 1054, εξ αιτίας των δογματικών τους παρεκκλίσεων, με κυριότερη αυτή του «filioque», βάσει της οποίας το Αγιο Πνεύμα δεν εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα (σύμφωνα με την ορθόδοξη διατύπωση στο Σύμβολο της Πίστεως), αλλά και από τον Υιό.

Ο κ. Τσελεγγίδης διαφοροποιήθηκε από τις απόψεις του Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και των άλλων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών (που θεωρούν μεν αιρετικές τις δοξασίες των Ρωμαιοκαθολικών για το «filioque» και το «Πρωτείο» του Πάπα, αλλά όχι και αιρετική σύμπασα της Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς δεν υπήρξε προς τούτο απόφαση Οικουμενικής Συνόδου) υποστηρίζοντας ότι ο Ρωμαιοκαθολικισμός από τη στιγμή που διέστρεψε το δόγμα έχασε τη θεία χάρη, εξέπεσε της Εκκλησίας, συνεπώς έπαυσε να είναι Εκκλησία, αποτελώντας μια αιρετική χριστιανική κοινότητα. Ο ομιλητής εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα το εκκλησιαστικού χαρακτήρα χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές – την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική - είναι προς το παρόν αγεφύρωτο, γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη του, οφείλεται στην εσφαλμένη μέθοδο του θεολογικού διαλόγου, στην υιοθέτηση δηλαδή του "επί ίσοις όροις" διαλόγου με παρούσες τις διαφορές στο δόγμα. Αν δεν αρθεί η παρέκκλιση των Ρωμαιοκαθολικών από το δόγμα οι διάλογοι δεν έχουν ουσιαστικό νόημα….», κατέληξε ο ομιλητής.

* Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συνταυτίσθηκε με τις ομολογιακές, όπως τις χαρακτήρισε, θέσεις του ομιλητή καθηγητή, ο πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας «Ο Απ. Παύλος», επίκουρος καθηγητής του Ιονίου πανεπιστημίου κ. Αθαν. Ευσταθίου, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Θεολόγων (παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων) κ. Βασ. Στεργιούλης, ο διευθυντής Β/’θμιας Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Θεολόγων κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο γενικός γραμματέας και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Θεολόγων κ.κ. Ευαγ. Κουβαράς και Χάρης Ανδρεόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελώνα και δρ. Θεολογίας κ. Αθαν. Χρυσοβέργης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας κ. Στέλιος Σούρλας, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Φερ. Νάνης, εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και πολύς κόσμος.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ομιλία για το διάλογο με τους ετεροδόξους


Η Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απ. Παύλος» διοργανώνει διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσά της, επί της οδ. Ανθίμου Γαζή 35 (απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο), τη Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.30 π.μ., με θέμα «H σημασία του δόγματος στους διαλόγους με τους ετεροδόξους για την εν Χριστώ ενότητα».

Ομιλητής θα είναι ο κ. Δημ. Τσελεγγίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

"Πορεία προς την αγιότητα"


ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

Πορεία προς την αγιότητα

* Επίκαιρες αναφορές του λογίου μοναχού π. Μωϋσή, μ’ αφορμή τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σε εκδήλωση της Ενωσης Θεολόγων Λάρισας

Tις ιδιαίτερα επίκαιρες για τη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαροκοστής που διερχόμαστε και ύψιστες για εμάς τους χριστιανούς αρετές της μετάνοιας και της ταπείνωσης, υπενθύμισε ο γνωστός, λόγιος αγιορείτης μοναχός π. Μωϋσής μιλώντας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Θεολόγων Λάρισας.Αναπτύσσοντας το θέμα «Μετά πάντων των Αγίων» και ενώπιον του πυκνού ακροατηρίου που κατέκλυσε την αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απ. Παύλος», ο π Μωϋσής τόνισε ότι κύριος σκοπός της ζωής του ανθρώπου, στη πορεία προς τη σωτηρία, είναι η κατάκτηση της αγιότητας.Είναι η αγιότητα στις μέρες μας εφικτή; Ναι, αλλά χρειάζεται να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, τόνισε ο ομιλητής, περιγράφοντας ως τέτοια τη προετοιμασία της ψυχής ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί τις κλήσεις της μετανοίας και της ταπείνωσης που αποτελούν την αφετηρία προκειμένου επιτύχουμε τη κατά χάρη θέωσή μας, να ευδοκιμήσει, δηλαδή, εντός μας η αγιωσύνη.
Επικαλούμενος την Αγία Γραφή, την λέγουσα ότι «ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν» (Παροιμ. 3, 34 και Ιακ. 4, 6) ο π. Μωϋσής αναφέρθηκε σε παραδείγματα συγχρόνων πατέρων που μέσα από τη ταπεινότητά τους έχουν περάσει, κατά τη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, τη πύλη της αγιότητας, όπως, π.χ. ο π. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο οποίος έλεγε για τους επισκέπτες του ότι «νομίζουν ότι ερχόμενοι σε μένα συναντούν έναν άγιο, ενώ εγώ είμαι ο πιο αμαρτωλός», ο π. Παϊσιος, ο οποίος αντιδρούσε στις φωτογραφήσεις που επεδίωκαν μαζί του οι επισκέπτες του λέγοντας «δεν είμαι αξιοθέατο ή μουσείο…», κ.α.Η αγιότητα, υπογράμμισε ο π. Μωϋσής, είναι κοινωνία με τον Πανάγιο Θεό, δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα. Η αγιότητα είναι η αληθινή ισορροπία, η πραγματική υγεία, η ουσιαστική σχέση με τον Θεό. Η υπακοή στην εντολή του να γίνουμε άγιοι όπως είναι Αυτός. Το θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός μας. Αγιότητα σημαίνει ν’ ακολουθείς τον Χριστό και στη Γεσθημανή και στον Γολγοθά…».-
Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Θεολόγων (παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων) κ. Βασ. Στεργιούλης, ενώ με παρέμβασή του συνεχάρη τον π. Μωϋσή για τη θαυμάσια ομιλία του και ο παρευρισκόμενος στη εκδήλωση σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος (Μαδενλίδης). Παραβρέθηκαν ακόμη και συνεχάρησαν τον ομιλητή ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Αχίλλιος, ο διευθυντής Β/θμιας εκπαίδευσης (και αντιπρόεδρος της Ενωσης Θεολόγων) κ. Ιωαν. Καραμήτρος, ο πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας κ. Αθαν. Ευσταθίου, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Φερ. Νάνης και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
* Tέλος, ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ., στην ίδια αίθουσα, η Χριστιανική Εστία διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Η σημασία του δόγματος στους διαλόγους με τους ετεροδόξους για την εν Χριστώ ενότητα» και ομιλητή τον κ. Δημ. Τσελεγγίδη, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010