Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εκκλησία και Θεολογία στο καιρό του "blog"...




ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ, ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΣΩΝ MAZIKHΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΜΜΕ)

Εκκλησία και Θεολογία στο καιρό του "blog"…

* Τα συμπεράσματα της παιδαγωγικής και θεολογικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο από τον Σχολικό Σύμβουλο Ν. Λάρισας & Μαγνησίας κ. Απόστολο Ποντίκα

Tην αναγκαιότητα της αξιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο της έντυπης (εφημερίδες) και ηλεκτρονικής (τηλεόραση, ραδιόφωνο) μορφής, ακόμη δε και της διαδικτυακής, για το πέρασμα του θεολογικού λόγου στη κοινωνία, επεσήμανε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στη ημερίδα των θεολόγων που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο του Αγ. Βασιλείου στο Βόλο και η οποία είχε σαν θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας». Περισσότερα στο blog "Θεολογία και Κοινωνία":
http://theology-xaris.blogspot.com/2009/03/blog.html , στην εφημερίδα "Ελευθερία" (http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=7708&pid=12&CategoryID) Πέμπτη, 2/4/2009, σελ. 10) και στο site του θεσσαλικού Τηλεοπτικού Σταθμού "Αstra TV":

Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για θεολόγους - Θρησκευτικά
























Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ THΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤΑ:

Διορισμούς θεολόγων στα Δημοτικά
Σχολεία σε Μητροπόλεις και Μουσεία

* Τμήμα επιμόρφωσης θεολόγων στη περιφέρεια Θεσσσαλίας με έδρα τη Λάρισα σχεδιάζει να συστήσει η Θεολογική του ΑΠΘ

Tο διορισμό θεολόγων – και – στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος, όπως συμβαίνει με τους καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής και μουσικής για τα αντίστοιχα μαθήματα, ζητά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έγγραφο που απηύθυνε προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο και το οποίο δημοσιεύεται σε σημερινό (31/3/2009) ρεπορτάζ της "Ελευθερίας" (σελ. 18).
Η Ιερά Σύνοδος με το υπ’ αριθμ. 4312/3-3-2009 έγγραφό της, το οποίο υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, θέτει στον κ. Σπηλιωτόπουλο σειρά αιτημάτων για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου των θεολόγων και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τους νέους πτυχιούχους, ενώ παράλληλα ζητά την έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα κατοχυρώνεται, βάσει και της συνταγματικής επιταγής, η υποχρεωτικότητα παρακολούθησης του μαθήματος για τους Ορθοδόξους χριστιανούς. Ολόκληρο το δημοσίευμα της "Ε" στο blog των Θρησκευτικών:


Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Θεολογία και μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) - Ημερίδα στο Βόλο


Το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων ν. Λάρισας – Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Ενωση Θεολόγων ν. Μαγνησίας, διοργανώνει Παιδαγωγική – Θεολογική ημερίδα αύριο Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 και ώρα 12.30 στο πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγ. Βασιλείου Βόλου, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του ομωνύμου ιερού ναού.

Το θέμα της ημερίδας είναι: «Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας". Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι εισηγητές: http://theologylar.blogspot.com/2009/03/blog-post_19.html

Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για διορισμούς περισσoτέρων θεολόγων στη Β/θμια - αλλά και στα Δημοτικά Σχολεία, σε Ιερές Μητροπόλεις και Μουσεία



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθμ. Πρωτ. 4312 π.ε.
Aθήνησι 3η Μαρτίου 2009

Διεκπ. 406

Προς τον Eξοχώτατον κ. Aριστόβουλον Σπηλιωτόπουλον,
Υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ενταύθα.

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 5ης μηνός Φεβρουαρίου έ.ε, διεξήλθεν τα Πορίσματα - Προτάσεις της Ημερίδος «Εκκλησία και Θεολόγοι», η οποία διεξήχθη με την συνεργασίαν της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, την 22αν Νοεμβρίου 2008 εις το Διορθόδοξον Κέντρον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και απεφάσισεν όπως παρακάλεση υμάς να εξετάσητε, εις το πλαίσιον της αρμοδιότητος υμών, την δυνατότητα της ικανοποιήσεως των εξής προτάσεων:

α) Αύξησις του αριθμού των κατ' έτος διοριζομένων Θεολό­γων προκειμένου να καλυφθή η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιού­χων Θεολογίας.

β) Αύξησις των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρη­σκευτικών εις την Δευτεροβάθμιον, Γενικήν, Τεχνικήν καί Έπαγγελματικήν Έκπαίδευσιν.

γ) Διορισμός Θεολόγων και εις την Πρωτοβάθμιον Έκπαίδευ­σιν διά την διδασκαλίαν του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως συμ­βαίνει με τους Καθηγητάς Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής και Μου­σικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα.

δ) Δυνατότης συμμετοχής των πτυχιούχων τής Θεολογίας εις διαγωνισμούς, εις τους οποίους μετέχουν και οι πτυχιούχοι των λοιπών Θεωρητικών Σχολών.

ε) Αξιοποίησις Θεολόγων εις τον Θρησκευτικόν Τουρισμόν.

στ) Διορισμός 100 Θεολόγων εις το ποιμαντικόν έργον της Εκ­κλησίας, κατόπιν προτάσεως των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.

ζ) Διορισμός Θεολόγων ως ξεναγών Μουσείων ή Εκθέσεων Βυζαντινών ή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων.

Προς τούτοις, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν όπως και αύθις έκφραση την παγίαν θέσιν Αυτής περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών διά τους Χριστιανούς Ορθοδόξους μαθητάς, ως και το Σύνταγμα ορίζει, και παρακάλεση υμάς όπως αγαθυνόμενος αποστείλητε σχετικήν διευκρινιστικήν Έγκύκλιον.

Επί δε τούτοις, έχοντες δι' ελπίδος ότι εν τω εγνωσμένω σεβασμώ υμών προς την Έκκλησίαν θέλετε ικανοποιήσει δικαίως τα ως είρηται. αιτήματα και επικαλούμενοι, επί την υμετέραν Εξοχότητα πλουσίαν την Χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος, διατελούμεν μετ' ευχών διαπύρων.

Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος

Ο Αρχιγραμματεύς Άρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης
___________________________________

Κοινοποιήσεις:
1. Πανελλήνιον Ένωσιν Θεολόγων, Ενταύθα.
2. Πρωτοβουλίαν Αποφοίτων, Μεταπτυχιακών και Τελειοφοίτων Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Εις Σίνδον

* Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - Το μάθημα των Θρησκευτικών: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/03/blog-post_9145.html

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ζητείται ο διορισμός θεολόγων στα Δημοτικά Σχολεία

Δηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής
Σχολής του ΑΠΘ στο Ρ/Σ της Ι.Μ. Λαρίσης
Τη άποψή του περί επιτακτικής ανάγκης διορισμού θεολόγων καθηγητών για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία, διετύπωσε και ανέλυσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Ιωαν. Κογκούλης, μιλώντας τη περασμένη Παρασκευή, 27/3/2009 και ώρα 6 μ.μ. στην εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία» της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) και στον δημοσιογράφο – θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα σχετικό δημοσίευμα υπήρχε και στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας (27/3/09, σελ. 12).

Υπενθυμίζεται ότι ο κοσμήτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ σε πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Παιδείας (και η οποία, ολόκληρη, δημοσιεύεται στο ιστολόγιο της Ενωσης Θεολόγων ν. Λάρισας, http://theologylar.blogspot.com/2009/03/blog-post_21.html
) αναφέρει πως «διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σαφής τάσης περιθωριοποίησης του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατ’ επέκταση της ελληνορθόδοξα προσανατολισμένης Παιδείας» καθώς επίσης ότι «σημαντικός ίσως αριθμός δασκάλων δεν επιθυμεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση».
"ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ"
Κατόπιν τούτων ο κοσμήτορας της Θεολογικής εισηγείται στον υπουργό Παιδείας το μάθημα των Θρησκευτικών να διδάσκεται στο Δημοτικό Σχολείο:

α. Από Θεολόγους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους προς τούτο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και

β. Η δίωρη διδασκαλία του να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, όπως συμβαίνει σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(πχ Γερμανία, Κύπρο κλπ)

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επισημάνω», υπογραμμίζει ο κ. Κογκούλης, «ότι δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός να ανέχεται την σαφώς διαφαινόμενη τάση και επιθυμία μιας δυναμικής μειοψηφίας να αποχρωματίσει την Παιδεία μας σταδιακά και να την αποκόψει από τις ρίζες της».

ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Τέλος, ο κ. Κογκούλης μιλώντας στο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας ανέφερε ότι η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμιση των αποφοίτων της και γι΄αυτό το σκοπό προωθεί τη ίδρυση επιμορφωτικών τμημάτων "Δια Βίου Εκπαίδευσης" για υπηρετούντες στη Β/βάθμια εκπαίδευση θεολόγους καθηγητές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ιδρυθούν αντίστοιχα τμήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλους) που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών (στα Δημοτικά).
------------------------------------------------------
* Αναδημοσιεύσεις σε εκλεκτές θεολογικές ιστοσελίδες και ιστολόγια:
* Iστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - TO MAΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" (του συναδέλφου, θεολόγου Ιωαν. Τάτση):http://thriskeftika.blogspot.com/2009/03/k.html
* Iστοσελίδα "ΖΩΗΦΟΡΟΣ" (του προέδρου της Ενωσης Θεολόγων Λέσβου, Παν. Τσαγκάρη): http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=875&Itemid=49
* Ιστολόγιο "ΑΚΤΙΝΕΣ":http://aktines.blogspot.com/2009/03/blog-post_1981.html

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

YΠΕΠΘ: "Η ώρα της γής 2009", ας την γιορτάσουμε όλοι μαζί!"













Αύριο Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009, στις 20:30, οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής δράσης για την προστασία από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Το υπ. Παιδείας συμμετέχει και μας καλεί να γιορτάσουμε όλοι μαζί την «Ώρα της Γης»....
(Βλ. blog "Θεολογία και Κοινωνία":

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

"Οικουμενική Διακήρυξη για την Ειρήνη και την Καταλλαγή. Μια Ορθόδοξη Συμβολή" - Ημερίδα στο Βόλο


Eνδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα:«Προς μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ειρήνη και την Καταλλαγή. Μια Ορθόδοξη Συμβολή», πραγματοποιείται το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 και ώρα 10.30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα) από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2008 - 2009. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι εισηγητές στο blog των Θρησκευτικών: http://religiousnet.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html

Τα Θρησκευτικά στο Δημοτικό


(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ:

Tα Θρησκευτικά στο Δημοτικό

Το μάθημα των Θρησκευτικών και η αναγκαιότητα αναβάθμισής του στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι το θέμα της σημερινής (Παρασκευή, 27/03/2009) εκπομπής «Θεολογία και Κοινωνία», η οποία μεταδίδεται από το Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ.

* Για το θέμα θα μιλήσουν στην εκπομπή και στο δημοσιογράφο – θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Ιωαν. Κογκούλης, ο οποίος προσφάτως, με υπόμνημά του στο ΥΠΕΠΘ, πρότεινε τον διορισμό θεολόγων καθηγητών στα Δημοτικά Σχολεία.
(Η εκπομπή μεταδίδεται και μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητρόπολης http://www.imlarisis.gr/live.php , που σημαίνει ότι ακούγεται, μέσω του διαδικτύου, σ' όλη την Ελλάδα. Οι ακροατές μπορούν να καταθέτουν τις τυχόν απορίες, τα ερωτήματα και τις απόψεις τους, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στο τηλ. 2410 - 624926)

Eκδήλωση για την 25η Μαρτίου στη Χριστιανική Εστία


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Τηλ. 2410 - 618553 & 2410 – 618554
Οδ. Ανθίμου Γαζή 35, 412 22, Λάρισα

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Eκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Η Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος» διοργανώνει εορταστική εκδήλωση που θα γίνει στη αίθουσά της (οδ. Ανθίμου Γαζή 35, απέναντι από το 1ο Γ/σιο), τη Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 11.45 π.μ., με το εξής πρόγραμμα:
1) Συναυλία της χορωδίας των χριστιανικών μαθητικών ομάδων (Χ.Μ.Ο.) κοριτσιών με επίκαιρα τραγούδια και,
2) Ομιλία του κ. Αθαν. Ευσταθίου, προέδρου της Χριστιανικής Εστίας και καθηγητή του πανεπιστημίου Κερκύρας, με θέμα «Η Θεσσαλία κατά την Τουρκοκρατία (1393 – 1881)».

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Θεολογία και μέσα μαζικής ενημέρωσης


Το γραφείο Σχολικών Συμβούλων ν. Λάρισας – Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Ενωση Θεολόγων ν. Μαγνησίας, διοργανώνει Παιδαγωγική – Θεολογική ημερίδα την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 και ώρα 12.30 στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγ. Βασιλείου Βόλου, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του ομωνύμου ιερού ναού. Το θέμα της ημερίδας είναι: «Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας". Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι εισηγητές: http://theologylar.blogspot.com/2009/03/blog-post_19.html

Eικαστικές τέχνες και θρησκευτικό μάθημα





"ΟΧΗΜΑ" ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Η αξία της εικόνας στο θρησκευτικό μάθημα

* Σεμινάριο θεολόγων στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Πως πρέπει να γίνει η ανάγνωση της εικόνας ή η κριτική προσέγγιση ενός έργου τέχνης; Πως θα ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ώστε να αποκτήσουν τα «κλειδιά» που θα δίνουν την πρόσβαση στο να μπορούν να κάνουν τη βασική ανάγνωση του έργου που παρατηρούν – να διαβάζουν μέσα από την οπτική «γραμματική» και το «συντακτικό» της εικόνας, να ξεκλειδώνουν τα νοήματα που περιέχει και τους συμβολισμούς της;

Aπαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν στο επιστημονικό σεμινάριο για την προσέγγιση θεμάτων του θρησκευτικού μαθήματος με όχημα τις εικαστικές τέχνες το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, στο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσιάτικα του Βόλου. Περισσότερα στο blog των Θρησκευτικών:
http://religiousnet.blogspot.com/2009/03/e.html

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Διπλή γιορτή, Ορθοδοξίας και Ελληνισμού





Αθήνα, 23 Μαρτίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ως κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας και αφετηρία του ελεύθερου Νεότερου Ελληνικού Κράτους, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ημέρα απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας προγόνους, σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας, για την πίστη τους σε υψηλά ιδανικά και αξίες, για το μεγάλο Αγώνα της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού δίνει την ευκαιρία στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες να αναλογιστούν την πορεία και ιστορία του έθνους μας, το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η εθνική εξέγερση του 1821. Αποτελεί, πάνω απ’ όλα, μία αφορμή να αναλογιστούμε πόσα πολλά και σημαντικά μπορούμε να επιτύχουμε, όταν όλοι μαζί πάνω και πέρα από διχόνοιες και μισαλλοδοξίες ενώνουμε δυνάμεις και προσπάθειες.

Σήμερα ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για το ιστορικό μας παρελθόν και να ατενίζουν με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη το μέλλον. Ως χώρα και ως λαός εδραιώσαμε την ελευθερία μας, διευρύναμε τη δημοκρατία μας, διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελούμε παράγοντα ειρήνης και δημοκρατίας και έχουμε ισχυρή φωνή και θέση στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα στη σημερινή εποχή είναι ισχυρή όσο ποτέ. Ωστόσο, πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο των καιρών μας και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη, αποτελεί η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, ενότητας, αλληλεγγύης και συλλογικού οράματος. Την ημέρα αυτή, που όλοι οι Έλληνες από κάθε γωνιά της γης στρέφουμε την σκέψη μας στις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας, αποτελεί δικό μας χρέος να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε μακριά από προκαταλήψεις, ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Διότι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

"Θεολόγοι στα Δημοτικά Σχολεία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών"


ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


"Να διδάσκουν θεολόγοι
στα Δημοτικά

το μάθημα των Θρησκευτικών"

Η επιστολή:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Κοσμήτορας: Καθηγητής Ιωάννης Β. Κογκούλης
Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2009
Αρ. Πρωτ. 325

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ελληνορθόδοξα προσανατολισμένη παιδεία μας»

Κύριε Υπουργέ

Προ δέκα ημερών περίπου έφθασε στο γραφείο της κοσμητείας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ ερωτηματολόγιο του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Με λύπη διαπίστωσα ότι στο εν λόγω ερωτηματολόγιο υπάρχει σαφής τάση περιθωριοποίησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, και κατ΄ επέκταση της Ελληνορθόδοξα προσανατολισμένης Παιδείας μας, εφόσον διατυπώνονται ερωτήσεις προς τους παραλήπτες του ερωτηματολογίου δασκάλους σχετικές με όλα τα διδασκόμενα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου, αλλά απουσιάζει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κατόπιν τούτου:

-Επειδή κάποιοι υπεύθυνοι στο χώρο της Εκπαίδευσης ίσως να μην εκτιμούν το γεγονός ότι υπάρχουν ως Γένος γιατί υπήρχε σωτήρας μας, η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία.

-Επειδή δεν υπάρχει ανθρωπιστική(ουμανιστική) παιδεία χωρίς συγκεκριμένους αξιακούς προσανατολισμούς, με βάση τους οποίους να αναπτύσσεται η ελεύθερη προσωπικότητα του μαθητή, όπως δεν υπάρχει και ουδέτερη γνώση.

-Επειδή είναι άχρηστα τα σχολεία που δεν διακονούν την Παιδεία με την Τρισυπόστατη διάσταση ως εκπαίδευση, μόρφωση και ηθική καλλιέργεια, παράμετροι που συμβάλλουν, ώστε να μετατρέπονται οι παρεχόμενες στους μαθητές πληροφορίες σε γνώση και ήθος.

-Επειδή ουδείς έχει δικαίωμα να αποχρωματίσει τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών από μια Παιδεία προσανατολισμένη στη δική μας παράδοση και ζωή.

-Επειδή, όταν προβάλλεται το ερώτημα «τι σχολείο θέλουμε» δεν ερωτάται ο λαός, αλλά κυρίως μια δυναμική μειοψηφία που αποφασίζει γι΄ αυτόν χωρίς αυτόν.

-Επειδή φαίνεται πως σημαντικός ίσως αριθμός δασκάλων δεν επιθυμεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επανέρχομαι σε πρόταση που επανέλαβα τελευταία πολλές φορές και απευθύνω σε σας το αίτημα να ενεργήσετε ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών, το μόνο που απέμεινε, όπως φαίνεται, να εκφράζει την Ελληνορθόδοξα προσανατολισμένη Παιδεία μας, να διδάσκεται στο Δημοτικό Σχολείο:

α. Από Θεολόγους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους προς τούτο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και

β. Η δίωρη διδασκαλία του να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, όπως συμβαίνει σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(πχ Γερμανία, Κύπρο κλπ)

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επισημάνω, ότι δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός να ανέχεται την σαφώς διαφαινόμενη τάση και επιθυμία μιας δυναμικής μειοψηφίας να αποχρωματίσει την Παιδεία μας σταδιακά και να την αποκόψει από τις ρίζες της.

Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω εκ νέου την έκκλησή μου να αναστείλετε τη ισχύ των τριών εγκυκλίων των σχετικών με το μάθημα των Θρησκευτικών και να ζητήσετε την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Με τιμή

Ο Κοσμήτορας

Ιωάννης Β. Κογκούλης

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Κοινοποίηση:

- Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και
-Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
-Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
- Ομ. Καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, Πρόεδρο ΣΠΔΕ
- Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
-Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Θεολογία, Εκκλησία και μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ)

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Ηπείρου & Ανθίμου Γαζή,
Τηλ: 2410 – 619344, 2410 – 671838
Fax: 2410 - 721609
E-mail:
grss@dide.las.sch.gr

Λάρισα, 12/03/2009, Αριθ. Πρωτ. 222

ΠΡΟΣ: Θεολόγους καθηγητές Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ, Ιδιωτικών Σχολείων Ν. Μαγνησίας

ΘΕΜΑ: Παιδαγωγική – Θεολογική Ημερίδα στο Βόλο

Το γραφείο Σχολικών Συμβούλων ν. Λάρισας – Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Ενωση Θεολόγων ν. Μαγνησίας, διοργανώνει Παιδαγωγική – Θεολογική ημερίδα στις 31-03-2009 και ώρα 12.30 στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγ. Βασιλείου Βόλου, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του ομωνύμου ιερού ναού.

Το θέμα της ημερίδας είναι: «Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας». Πριν την έναρξη της ημερίδας, θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγική ομιλία του Αποστόλου Ζαχαρού, θεολόγου καθηγητή, προέδρου της Ενωσης Θεολόγων ν. Μαγνησίας.

Οι εισηγητές της ημερίδας είναι:

α) Απόστολος Ποντίκας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, με θέμα «Η έννοια της Θεολογίας και ο σημερινός θεολόγος καθηγητής»,

β) Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, δημοσιογράφος – θεολόγος καθηγητής, με θέμα: «Θεολογία - Εκκλησία και μέσα μαζικής ενημέρωσης»,

γ) π. Θεόδωρος Παπασακελλαρίου, θεολόγος καθηγητής με θέμα: «Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στην υπηρεσία της Εκκλησίας» και,

δ) Κων/νος Σπηλιώτης, θεολόγος, τέως Λυκειάρχης, με θέμα: «Ο θεολογικός λόγος και τα μέσα ενημέρωσης».

Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές να ενημερώσουν (ενυπογράφως) τους συναδέλφους και να τους διευκολύνουν την ημέρα εκείνη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Επίσης παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραβρεθούν στην ημερίδα.

Σημείωση: Μετά το πέρας της ημερίδας θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης στους συναδέλφους και θα προσφερθεί γεύμα από τον ιερό ναό του Αγ. Βασιλείου.

Ο Σχολικός Σύμβουλος

Απόστολος Ποντίκας

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Συνεργασία θεολόγων με τους οικείους επισκόπους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η IEPA ΣYNO∆OΣ THΣ EKKΛHΣIAΣ THΣ EΛΛA∆OΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΓENNA∆IOY 14 (11521)
Τηλ. 2107272204 FΑΧ 2107272210

ΠPΩT. 4312 π.ε.

AΘHNHΣI 3η Mαρτίου 2009

ΑΡΙΘΜ ∆IEKΠ 407

Πρoς τον Eλλογιμώτατονκ. Mάρκον Oρφανόν,
Πρόεδρον της Πανελληνίου Eνώσεως Θεολόγων, Eνταύθα

Eλλογιµώτατε,

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 5ης μηνός Φεβρουαρίου έ.ε., γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, διεξελθούσα τα «Πορίσµατα−Προτάσεις» της Ημερίδος «Eκκλησία και Θεολόγοι» της 22ας Νοεμβρίου 2008 εις το Διορθόδοξον Κέντρον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης», άτινα και απέστειλεν προς το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απεφάσισε ίνα διαβεβαίωση υμάς ότι μετ' ενδιαφέροντος πολλού παρακολουθεί το έργον και την πορείαν των Θεολόγων Καθηγητών και εκτιμά τας «υπ' αυτών καταβαλλόμενος προσπάθειας δια την ανάπτυξιν της θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.

Προς τούτοις, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν ίνα, προς οικοδομήν του πληρώματος της εκκλησίας του Χριστού, εκφράση την επιθυμίαν Αυτής περί της ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας των Θεολόγων εκπαιδευτικών μετά του εκασταχού οικείου Ποιμενάρχου, όπερ και παρακαλούμεν όπως συστήσητε εις τα Μέλη της Ενώσεως υμών.

Επί δε τούτοις επικαλούμενοι επί την υμετέραν Ελλογιμότητα πλουσίαν την Χάριν του Θεού και το άπειρον Aυτού έλεος, διατελούµεν µετ’ ευχών διαπύρων

O Αθηνών Ιερώνυμος Πρόεδρος

O Aρχιγραµµατεύς

Aρχιµ. Kύριλλος Mισιακούλης

"Oικογένεια και σχολείο", στο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης

ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ:

Οικογένεια και σχολείο

«Οικογένεια και σχολείο, δύο θεσμοί που στηρίζουν τους νέους», είναι το θέμα της σημερινής (Παρασκευή, 20/03/09) εκπομπής «Θεολογία και Κοινωνία», η οποία μεταδίδεται από το Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ.

* Καλεσμένος στο studio της εκκλησιαστικής ραδιοφωνίας για τη σχετική συζήτηση με τον δημοσιογράφο - θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο είναι ο κ. Νικόλαος Φασέγκας. θεολόγος – φιλόλογος, στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (Σ.Σ.Ν.) της Δ/νσης Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Λάρισας.


(Η εκπομπή μεταδίδεται και μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητρόπολης http://www.imlarisis.gr/live.php , που σημαίνει ότι ακούγεται, μέσω του διαδικτύου, σ' όλη την Ελλάδα. Οι ακροατές μπορούν να καταθέτουν τις τυχόν απορίες, τα ερωτήματα και τις απόψεις τους, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στο τηλ. 2410 - 624926)

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

"Ο ρόλος των ΜΜΕ στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας"



O Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ν. Λάρισας και Μαγνησίας κ. Απόστολος Ποντίκας ( στη φωτ. διακρινόμενος εκ δεξιών του σεβ/του Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιγνατίου, σε πρόσφατη Ημερίδα στο Επισκοπείο) σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του παρατήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων κ. Απόστολο Ζαχαρό, διοργανώνει την τέταρτη φετινή Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 και ώρα 12.30 μ. στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγ. Βασιλείου Βόλου.

Το θέμα της Ημερίδας είναι «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας». Αναλυτικό πρόγραμμα γι' αυτήν την λίαν ενδιαφέρουσα παιδαγωγική - θεολογική ημερίδα θα εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί στο τοπικό Τύπο τις επόμενες ημέρες.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Σύμβουλος κ. Ποντίκας επιλέγει σύγχρονα θέματα τα οποία αγγίζουν καθηγητές, μαθητές και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Αλλωστε ο κ. Ποντίκας είναι ένας δραστήριος Σχολικός Σύμβουλος στον πνευματικό τομέα, αφού, πέραν της Θεολογίας, είναι και κάτοχος πτυχίων Φιλολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικής Ακαδημίας, και διπλωματούχος «Master» στην Ιστορία. Είναι ιστορικός ερευνητής και λαογράφος και έχει συγγράψει πάμπολλα παιδαγωγικά, θεολογικά και κοινωνιολογικά άρθρα στον ημερήσιο Τύπο και σε περιοδικά.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ορισμένες από τις πρόσφατες και λίαν επιτυχημένες επιστημονικές δραστηριότητες του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Ν. Λάρισας και Μαγνησίας είναι οι ακόλουθες:

* «H διδακτική των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο» (Ημερίδα στη Λάρισα, Iανουάριος 2009):

http://theologylar.blogspot.com/2009/01/h_29.html

* «Tα Θρησκευτικά στην εκπαίδευση, στη ζωή μας και στη κοινωνία. Προκλήσεις – προοπτικές» (Ημερίδα στο Βόλο, Οκτώβριος 2008).

http://theologylar.blogspot.com/2008/10/h.html

* «Θρησκευτικά, ένα μορφωτικό αγαθό μεγάλης παιδαγωγικής αξίας» (Ημερίδα στη Λάρισα, Οκτώβριος 2008)

http://theologylar.blogspot.com/2008/10/blog-post_20.html

http://theologylar.blogspot.com/2008/10/blog-post_08.html

* «Εκπαίδευση με σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα» (Ημερίδα, Απρίλιος 2008):

http://theologylar.blogspot.com/2008/04/blog-post_7223.html

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=998&Itemid=2

* Επίκαιρη αρθρογραφία (άρθρο για τα Χριστούγεννα 2008):

http://theologylar.blogspot.com/2008/12/blog-post_3069.html

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Τα Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το θρησκευτικό μάθημα

στο σχολείο του 21ου αιώνα *

* Υλοποιείται, υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη σύγχρονη διδακτική

Το θρησκευτικό μάθημα, σχεδιασμένο άλλοτε για να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας κλειστής μονοπολιτισμικής παραδοσιακής κοινωνίας, καλείται σήμερα να εκπληρώσει την αποστολή του εν μέσω μιας ανοιχτής κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από την αρχή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, από την ετερότητα και την έντονη κινητικότητα, τόνισε ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, δρ. Θεολογίας, Παντελής Καλαϊτζίδης, χαιρετίζοντας το εν εξελίξει επιστημονικό σεμινάριο θεολόγων που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσιάτικα. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο blog των Θρησκευτικών: http://religiousnet.blogspot.com/2009/03/blog-post_12.html

(* Εφημ. "Ελευθερία", 13/03/2009, σελ. 8)

Αναδρομική χορήγηση του επιδόματος των 176 € σ' όλους τους εκπαιδευτικούς


Επεκτείνεται σε όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.) το επίδομα των 176 ευρώ (ειδική παροχή του Ν. 3016/2002) με απόφαση του Αρείου Πάγου. H ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, στο blog Θεολογία και Κοινωνία:http://theology-xaris.blogspot.com/2009/03/178.html

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Θεολογικό συνέδριο στη Κύπρο


"Η πρόκληση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και το μάθημα των Θρησκευτικών", είναι το θέμα του 6ου θεολογικού Συνεδρίου του Συνδέσμου θεολόγων καθηγητών της Κύπρου,που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 14 Μαρτίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο blog των Θρησκευτικών:

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

"Χριστιανοί και Πολιτική", ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο περιοδικό "Mανιφέστο"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "Μανιφέστο" με θέμα: "Xριστιανοί και Πολιτική"
Γράφουν: A. Aργυρόπουλος, Θ. Κουρταλίδης, Β. Κρομμύδας, μοναχός Μωϋσής ο αγιορείτης, Θ. Ν. Παπαθανασίου και ο Στ. Παπαθεμελής, ενώ η έκδοση κοσμείται με έργα του Cerezo Barredo.

* Στο νέο τεύχος φιλοξενείται και μια ενδιαφέρουσα συνομιλία του Χρήστου Γιανναρά με τον Δ. Κοσμόπουλο για το Αίνιγμα του κακού, η παρουσίαση του Αντρέ Μπαζέν από τον Κων. Μπλάθρα και μια ανάλυση του Φ. Μαλκίδη για τους Πομάκους της ελληνικής Θράκης. Για περισσότερα, βλ.: http://theology-xaris.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

Ημερίδα για το θρησκευτικό μάθημα στη Σπάρτη

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα : «Το μάθημα των θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο . Θέσεις και αντιθέσεις . Προοπτικές» διοργανώνεται αύριο Τρίτη (10-3-2009) και ώρα 3,30 μ.μ στο Πνευματικό Κέντροτου Δήμου Σπάρτης, από το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου των θεολόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου Κας Αικατερίνης - Μαρίας Αλεξ. Μπαλή και τίθεται υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Εισηγητές πανεπιστημιακοί καθηγητές και ο Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο blog των Θρησκευτικών: http://religiousnet.blogspot.com/2009/03/h.html

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Παρέμβαση της ΠΕΘ για την έκδοση νέας, διευκρινιστικής εγκυκλίου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr & enosis@petheol.gr

Αθήνα 21 Φεβρουαρίου 2009
Αριθμ. Πρωτ.68

Πρός τόν αξιότιμον Κύριον Aρην Σπηλιωτόπουλον Υπουργόν Εθνικής Παιδείας καί Θρησκευμάτων Ανδρέα Παπανδρέου 37 15180 ΜΑΡΟΥΣΙ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Σάς υποβάλλουμε, ως κοινοποίηση, έγγραφό μας, τό οποίο αποστείλαμε στόν κ. Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας καί Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, μέ τήν παράκλησή μας, νά διορθώσει εγκύκλιό του, μέ τήν οποία, παρά τήν ρητή διάκριση της υπ' αριθμ. Φ12/977/109744/Γ2/26-8-08 εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ ( της τρίτης κατά σειράν ) γιά τό μάθημα των Θρησκευτικών, γενικεύει τήν δυνατότητα απαλλαγής. Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε θερμά γιά τήν έκδοση μιάς νέας εγκυκλίου του υπουργείου γιά τό θέμα αυτό, η οποία, μέ σαφήνεια καί αποκλείοντας κάθε παρανόηση, θά ορίζει ότι από τή διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών δέν μπορεί νά απαλλάσσονται τά παιδιά των ορθοδόξων οικογενειών. Πολλές, μέχρι σήμερα, φορές ζητήσαμε τήν έκδοση μιάς τέτοιας εγκυκλίου, πού κατ' ουσίαν θά τακτοποιεί, μέσα στό πνεύμα της πλήρους σαφήνειας, τό όλο ζήτημα, πού δημιουργήθηκε, χωρίς λόγο τό περασμένο καλοκαίρι, μέ τήν έκδοση των δύο πρώτων σχετικών εγκυκλίων. Καί πάλι υποβάλλουμε τήν παράκληση, νά δεχθείτε τό Δ.Σ. της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων σέ μιά σύντομη συνάντηση, γιά νά σάς ενημερώσουμε γιά μερικά σημαντικά γιά τόν κλάδο μας θέματα.

Γιά τό Διοικητικό Συμβούλιο

Μέ εξαιρετική τιμή

Γιά τό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος καί α.αο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Φραγκόπουλος

Ο αντιπρόεδρος,

Ηλίας Μπάκος τ. Προϊστάμενος ΓραφείουΔρ Θεολογίας-Φιλόλογος
__________________________________________________________

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: http://www.petheol.gr/
e-mail: panenthe@otenet.gr & enosis@petheol.gr
Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2009
Αριθμ. πρωτ.56

Πρός τήν Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας καί Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Λ. Κνωσού 6 71306 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αξιότιμε κύριε Περιφερειακέ Διευθυντά, Λάβαμε γνώση, από ερωτήματα συναδέλφων, του υπ' αριθμ. 250/20-1-2009 εγγράφου σας, τό οποίο υπογράφει βεβαίως η αναπληρώτριά σας, καί μέ τό οποίο διευκρινίζετε (στό 1ο Γραφείο Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου καί κατ' επέκταση σ' όλη τήν περιφέρειά σας) « ότι τό μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σέ όλες τίς σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα μέ τά επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά καί ωρολόγια Προγράμματα πού έχουν καθορισθεί από τό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας καί Θρησκευμάτων» καί ότι «σέ περίπτωση πού ο γονέας του μαθητή ή ο ίδιος ο μαθητής εάν είναι ενήλικος, δηλώσει υπεύθυνα ότι επιθυμεί απαλλαγή από τό μάθημα των Θρησκευτικών γιά λόγους συνείδησης, τότε δέν χρειάζεται νά διεκρινιστεί τό θρήσκευμά του ή οι οποιεσδήποτε θρησκευτικές τους πεποιθήσεις καί απαλλάσσεται από τό μάθημα των Θρησκευτικών».

Κύριε Διευθυντά, Μέ πολλή εκτίμηση στή θέση σας, θά θέλαμε νά σημειώσουμε μιά παρατήρηση καί μιά παράκλησή μας γιά τήν τακτοποίηση του θέματος πού δημιουργήθηκε, ιδιαιτέρως στήν περιφέρειά σας. 1. Η γενίκευση πού γίνεται στούς μαθητές/γονείς πού επιθυμούν απαλλαγή είναι αντίθετη μέ τό γράμμα της τρίτης σχετικής υπουργικής εγκυκλίου ( της υπ' αριθμ. Φ12/977/ 109744/Γ1/ 26-8-2008), η οποία ρητώς ορίζει ότι η προηγούμενη εγκύκλιος υπ' αριθμ. πρωτ. 104071/Γ2/4-8-2008 έχει εφαρμογή στούς «μή ορθοδόξους μαθητές, αλλοθρήσκους καί ετεροδόξους» , στούς οποίους καί αναφέρονται οι λόγοι συνείδησης (τούς οποίους υπογραμμίζετε στό έγγραφό σας, πάντοτε σέ αοριστία). 2. Επισυνάπτουμε έγγραφα διευκρινιστικά των απόψεων του προηγουμένου υπουργού, ο οποίος καί εξέδωσε τίς εγκυκλίους του περασμένου καλοκαιριού, τά οποία πιθανώς δέν είχατε άπόψη. Αυτά είναι: α). Τό υπ' αριθμ. πρωτ. 106209/ΙΗ/17-9-2008. β). Τό υπ' αριθμ. 450/20-11-2008 γ). Τό υπ' αριθμ. Φ.1/409/136808/Γ1/23-10-2008. δ). Τό υπ' αριθμ. 144137/Γ2/7-11-2008. ε). Τό υπ' αριθ. Φ1/447/147621/Γ1/14-11-2008 3. Σίγουρα η οποια αίτηση απαλλαγής δέν ζητείται νά περιλαμβάνει δήλωση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Όμως τό σχολείο καί ο Διευθυντής γνωρίζουν ποιά παιδιά είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, σύμφωνα μέ τήν υπ' αριθμ 61723/Γ2/13-6-2002 εγκύκλιο του Υπουργείου Εθν. Παιδείας καί Θρησκευμάτων, κατά τήν οποία στό σχετικό χώρο αναφοράς του θρησκεύματος σημειώνεται παύλα εφ' ώσον ο μαθητής δέν παρακολουθούσε τό μάθημα γιά τούς αναφερόμενους λόγους (τούς ίδιους στούς οποίους αναφέρεται καί η υπ' αριθμ. Φ12 /977/ 109744/Γ1 /26-8-2008 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ. Κύριε Διευθυντά, Θερμώς παρακαλούμε νά διευκρινίσετε τό όλο θέμα γιά τά Σχολεία της περιφέρειάς σας. Παρακαλούμε επίσης γιά μιά ακόμη φορά τόν κ. Υπουργό, στόν οποίο κοινοποιούμε τό έγγραφό μας αυτό,νά ενδιαφερθεί γιά τήν τακτοποίηση του όλου θέματος , μέ τήν έκδοση μιάς τετάρτης σαφούς διευκρινιστικής εγκυκλίου. Σημειώνουμε ότι τό θέμα είναι πολύ σημαντικό καί γιά τόν κλάδο μας, τήν εκπαίδευση γενικώτερα, αλλά καί , κυρίως, γιά όλη τήν ορθόδοξη Ελλάδα.

Μέ εξαιρετική τιμή

Γιά τό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ

ΟΠρόεδρος καί α.α ο Γεν. Γραμματέας Ηλίας Φραγκόπουλος

Ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Μπάκος τ. Προϊστάμενος ΓραφείουΔρ Θεολογίας-Φιλόλογος
__________________________________________________________

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑΣ. 4ης ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ, ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟΥ (24/11/2008):

http://theologylar.blogspot.com/2008/11/blog-post_24.html