Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Δεν καταργούνται τα Θρησκευτικά...(δόξα τω Θεώ!!!) στα "Ευρωπαϊκά Σχολεία"...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μάθημα:


"Iδιαίτερης σημασίας και αξίας

το μάθημα των Θρησκευτικών"



"Η Επιτροπή δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2006 καθώς και τον Ιανουάριο του 2008, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων επιβεβαίωσε ότι τα μαθήματα των θρησκευτικών και της ηθικής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος των Ευρωπαϊκών Σχολείων", ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, ο αρμόδιος για διοικητικά θέματα Επίτροπος, Σίιμ Κάλλας.

"Η θρησκεία, σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως στην Ελλάδα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της παιδείας. Είναι σημαντικό για τους Έλληνες που εργάζονται εκτός της χώρας τους να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους ελληνική παιδεία. Και το μάθημα των θρησκευτικών είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτή", δήλωσε ο Μανώλης Μαυρομμάτης.

Στα «Ευρωπαϊκά Σχολεία» (πρόκειται για τα σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά υπαλλήλων, υπηρετούντων σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, προερχομένων από χώρες – μέλη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, κ.α.), το μάθημα των θρησκευτικών θεωρείται ισότιμο με τα υπόλοιπα μαθήματα. Κατά συνέπεια, οι κανόνες του ελάχιστου αριθμού μαθητών, της συγκέντρωσης των μαθητών και της επανάληψης τάξης, που ισχύουν για όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εφαρμόζονται και στο μάθημα των θρησκευτικών.

Κατά το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων του Ιανουαρίου 2008, η Επιτροπή ετάχθη υπέρ της πρότασης να ζητηθεί από ομάδα εργασίας να συνεχίσει να μελετά την πρακτική διοργάνωση του μαθήματος των θρησκευτικών στα Ευρωπαϊκά Σχολεία και να εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες διοργάνωσης του μαθήματος αυτού.

Επιπλέον, και η Γενική Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων, Ρενέ Κρίστμαν, επιβεβαίωσε με επιστολή της στον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών και της ηθικής είναι υποχρεωτική και εξαιτίας της σημασίας των μαθημάτων αυτών δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάργησής τους. Στις 11 Ιουνίου το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων θα συζητήσει περαιτέρω ορισμένα πρακτικά θέματα της διδασκαλίας των δύο αυτών μαθημάτων, όπως για παράδειγμα την ποιότητα της διδασκαλίας σε σχέση με τις δεξιότητες των καθηγητών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο του κ. Μαυρομμάτη (0032 2 2847334) manolis.mavrommatis@europarl.europa.eu

* Δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Μαυρομμάτη,(27/05/2008)


(ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-2479/08υποβολή: Manolis Mavrommatis (PPE-DE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Μάθημα θρησκευτικών στα Ευρωπαϊκά Σχολεία

Το μάθημα των θρησκευτικών ιδιαίτερα για τους λαούς για τους οποίουςη θρησκεία συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό τους, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα. Έχοντας υπόψη το ενδεχόμενο αφαίρεσης του μαθήματος των θρησκευτικών από την διδακτική ύλη των Ευρωπαϊκών Σχολείων και ιδιαίτερα των ελληνικών τμημάτων, θα μπορούσε η Επιτροπή να μου κοινοποιήσει για ποιους λόγους θα γινόταν η αφαίρεση του μαθήματος αυτού από την ύλη; Συμφωνεί η Επιτροπή ότι ο αποκλεισμός της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών θέτει θέμα σεβασμού θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων των μαθητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων;



P-2479/08EL
Απάντηση του κυρίου Kallas
εξ ονόματος της Επιτροπής
(26.5.2008)

Το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου παρακαλείται να συμβουλευθεί την απάντηση της Επιτροπής στη γραπτή ερώτηση E-4681/07 του κυρίου Seeber. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2006, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΑΣ) επιβεβαίωσε ότι το μάθημα των θρησκευτικών/της ηθικής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Η Επιτροπή δεν γνωρίζει καμία πρόταση με στόχο την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών.

Στα Ευρωπαϊκά Σχολεία, το μάθημα των θρησκευτικών θεωρείται ισότιμο με τα υπόλοιπα μαθήματα. Κατά συνέπεια, οι κανόνες του ελάχιστου αριθμού μαθητών, της συγκέντρωσης των μαθητών και της επανάληψης τάξης, που ισχύουν για όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εφαρμόζονται και στο μάθημα των θρησκευτικών.

Κατά το ΑΣ του Ιανουαρίου 2008, η Επιτροπή ετάχθη υπέρ της πρότασης να ζητηθεί από την ομάδα εργασίας την οποία είχε ορίσει το ΑΣ να συνεχίσει να μελετά την πρακτική διοργάνωση του μαθήματος των θρησκευτικών στα Ευρωπαϊκά Σχολεία και να εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες διοργάνωσης του μαθήματος αυτού).

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Θεολογική εκπαίδευση: Μια ριζική επανεξέταση

Αρχίζει την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 στις 11:30 π.μ. στο κλειστό θέατρο του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI).

Θέμα του συνεδρίου είναι: «Θεολογική Εκπαίδευση: Μια Ριζική Επανεξέταση». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αγγλική, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (http://www.wocati.org/Confprog.htm), στην αίθουσα συνεδριών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1-4.6.2008) και στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Μελισσάτικα Βόλου, 5-6.2008),

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα της Οικουμενικής Θεολογικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕ) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, το οποίο και εορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, και το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Συμμετέχουν πάνω από εξήντα σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου (βλ. κατάλογο συμμετεχόντων http://www.wocati.org/Confparticipants.htm). Πρόεδρος του WOCATI είναι ο καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Οικουμενικό Πατριαρχείο και διαχριστιανικός διάλογος







ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Οι θεολογικές προϋποθέσεις που ορίζει

ως βάσεις διαλόγου η Ορθόδοξη Εκκλησία

* Αρθρο του Γενικού Γραμματέα της Ενωσης Θεολόγων ν. Λάρισας Χάρη Ανδρεόπουλου



στην "Ελευθερία" (17 Μαϊου 2008, σελ. 18):

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Η "Κιβωτός" των καθηγητών του ν. Λάρισας




Κυκλοφόρησε η νέα "Εκπαιδευτική Κιβωτός" με ενδιαφέροντα, επίκαιρα άρθρα και επιστημονικά μελετήματα. Καλή ανάγνωση...
http://kivotos1.blogspot.com/2008/05/e.html (Ιστολόγιον "Κιβωτού")

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Η Θεολογία στο διαδίκτυο...




Eπισκεφθείτε τους ανανεωμένους δικτυακούς τόπους των Τμημάτων Θεολογίας των Σχολών αποφοίτησής μας. Θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες!



Θεολογικό Αθήνας: http://www.theol.uoa.gr/


Θεολογικό Θεσσαλονίκης: http://web.auth.gr/theo

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Διαδικτυακός διάλογος για τα Θρησκευτικά

Μ' αφορμή το άρθρο μας στην "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της 25ης/4/2008 (Μεγ. Παρασκευή και υπό τον τίτλο "Ο Γολγοθάς των Θρησκευτικών") ξεκίνησε ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών στην πολύ καλή ιστοσελίδα

"Το Μανιτάρι του Βουνού"

http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/04/30/golgo8as-8riskeutikwn-xarandreop-1/

Παρακολουθήστε τον, καταθέστε την άποψή σας για το μάθημα!